Uçak Bileti

Duty Free mağazaları, yurt dışına seyahat eden birçok kişinin uçuş öncesinde ya da sonrasında keyifle zaman geçirdiği yerler. Piyasanın altındaki fiyatlara satılan vergisiz ürünleri satın almak, mağazaya özgü kokuyu hissederek, ışıl ışıl atmosferde hiçbir şey satın alınmayacak olunsa bile ürünlere bakıp, tadımlık ikramları deneyimlemek seyahatin olmazsa olmazlarından.

Havalimanı, karayolu geçiş kapısı, tren istasyonu ve deniz hudut kapılarında bulunan duty free mağazalarından alışverişin de belirli sınırları var. Bu sınırların dışında alışveriş yapmak, ülkeden çıkarmak ya da ülkeye sokmak gümrük mevzuatına aykırı. Duty Free’den alışveriş nasıl yapılır, Duty Free’de alışveriş yaparken nelere dikkat edilmeli sorularının yanıtları bu yazıda.

Duty Free’den Alışveriş Nasıl Yapılır?

1. Duty Free alışverişi nedir?

Duty Free, yurt dışına seyahat eden ya da yurt dışından gelen kişilerin gümrüklü bölgede daha az vergili ya da vergiden muaf ürünleri satın alabileceği mağazalara deniliyor.

Mobil Uygulama

Duty Free mağazaları havalimanları, karayolu sınır kapıları, deniz limanları ve uluslararası sınır geçişlerinde bulunan tren istasyonlarında yer alıyor.

2. Duty Free’den alışveriş nasıl yapılır?

Duty Free mağazalarından alışveriş yapmak için pasaport ya da yurt dışına çıkışınızı gösteren çıkış evrağınızın olması gerekiyor. Türkiye’den yurt dışına seyahat ederken havalimanında pasaport kontrolünden sonra ya da Türkiye’ye giriş yaparken pasaport kontrolünden hemen sonra gümrüklü alanda duty free mağazalarından pasaportunuzu beyan ederek alışveriş yapabiliyorsunuz.

3. Duty Free alışveriş limitleri

Duty free mağazalarında vergisiz ya da çok düşük oranlı vergili ürünler satıldığından yolcu başına satın alınabilecek ürün miktarı da kısıtlanmış durumda. Bu limitler Türkiye dışına giderken ve Türkiye’ye girerken değişkenlik gösteriyor. Hatta seyahat edeceğiniz ülkenin gümrük mevzuatına göre de alışveriş kısıtlamaları bulunuyor.

Örnek vermek gerekirse Türkiye’ye yurt dışından gelen bir yolcunun yüzde 22 alkol oranından daha yüksek olan votka, viski, rakı gibi ürünlerden en fazla 1 litre, yüzde 22 alkol oranından daha az olan alkollü içeceklerden (şarap, bira) en fazla 2 litre satın almasına izin veriliyor.

Duty free’de en çok talep gören ürünler sigara, alkollü içecekler ve parfüm çeşitleri. Bunun yanı sıra çikolata ve hediyelik eşyalar da satın alınan ürünler arasında.

4. Alkollü içecekle uçağa biniş

Uluslararası uçuş kuralları gereğince duty free’den alınan alkollü içeceklerle uçağa binebilmek için alkollü içkinin kilitli poşet içerisinde, bu poşetin içinde de faturasının yer alması şartı bulunuyor. İç hatlar uçuşlarında ise kilitli poşet şartı bulunmuyor. Türkiye’de en büyük duty free mağaza alanı İstanbul Havalimanı’nda yer alıyor.

Otobüs Bileti

1 YORUM

  1. Merhaba ben mexıko dayım dönüş yapacağım hava alanında
    Jb viski 1 litre fiyatı nerdir
    Malboro tach 3 karton

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here