Uçak Bileti

Ülkeleri yüzölçümü ya da nüfuslarına göre sıralamak oldukça kolay. Bu tarz listelerdeki sıralamayı tahmin etmek de birçok kişi için eğlenceli ve kolay bir aktivite. Ülkeleri kıyı şeridi uzunluklarına göre sıralamak ise girinti, çıkıntı, fiyort ve benzeri coğrafi yapılar yüzünden oldukça zor.

Dünyanın en uzun kıyı şeridine sahip ülkelerden bazıları sizi oldukça şaşırtırken, bazıları için ”Bunu tahmin etmek hiç de zor değildi” tepkisini verebilirsiniz.

Dünyanın En Uzun Kıyı Şeridine Sahip Ülkeleri

1. Kanada (202.080 km)

Kuzey Amerika ülkesi Kanada’nın eyaletlerinin çoğu, Pasifik, Atlantik veya Arktik okyanuslarında kıyı şeridine sahip. Kanada’yı kıyı şeridinden tamamlamak için günde 20 km yürüyüşle 33 yıla ihtiyacınız var.

Mobil Uygulama

Kanada uçak bileti seçeneklerine göz atın.

2. Norveç (103.000 km)

Norveç’in kıyı şeridi uzunluğu, 2011 yılında Norveç Haritalama Kurumu tarafından yeniden hesaplandı. 24 bin ada ve fiyort dahil edilerek yapılan hesaplama ile Norveç kıyı şeridinin toplam uzunluğunun 103 bin km olduğu açıklandı.

3. Endonezya (54.716 km)

Güneydoğu Asya ülkesi Endonezya’yı oluşturan 13 bin 700 ada kıyı şeridini oluşturuyor. Yerkabuğunun birkaç plakası arasındaki çarpışma bölgesinde olduğundan bölge irili ufaklı çok sayıda girinti ve çıkıntıya sahip.

4. Rusya (37.653 km)

Rusya, Pasifik, Arktik ve Atlantik okyanusu kıyılarına ek olarak, Baltık Denizi, Karadeniz, Hazar Denizi ve Azak Denizi gibi denizlere de kıyısı olan bir ülke. Rusya’daki birçok büyük şehir ve turizm merkezi ülkenin kıyılarında yer alıyor.

5. Filipinler (36.287 km)

Filipinler nüfusunun yaklaşık yüzde 60’ı (ve şehirlerinin yüzde 60’ı) ülkenin kıyılarında yaşıyor. Ülkenin merkezi nakliye limanı olan Manila Körfezi’nin çevresinde 16 milyon kişi ikamet ediyor. Filipinler’in başkenti Manila, dünya nüfusunun en yoğun görüldüğü kentlerden.

6. Japonya (29.751 km)

Japonya, 6 bin 852 adadan oluşuyor. Hokkaido, Honshu, Shikoku ve Kyushu bu adaların en büyükleri. Bir ada ülkesi olarak, balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği ve hatta balina avcılığı, ülkenin uzun tarihi boyunca Japon halkı için önem taşıyor.

7. Avustralya (25.760 km)

Avustralya nüfusunun yüzde seksen beşi ülke kıyılarda yaşıyor. Bir kıta ülkesi olan Avustralya’da kıyılar dışında coğrafyanın büyük bir bölümü boş ve bakir.

8. Amerika Birleşik Devletleri (19.924 km)

ABD Sayım Bürosu ile Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nin ABD kıyı şeridine ilişkin gerçekleştirdiği ölçümler arasında farklar var. Porto Riko, Büyük Göller’in kıyıları dahil edildiğinde nihai sonuç ortaya çıkıyor.

9. Yeni Zelanda (15.134 km)

Yeni Zelanda’nın geniş sahil şeridi 25’ten fazla doğa koruma alanına sahip. Doğaya gösterilen saygı ve katı cezai yaptırımlar nedeniyle dünyanın en bakir ve en temiz coğrafyasına sahip bölgelerinden Yeni Zelanda kıyıları birbirinden güzel turistik destinasyonlara sahip.

10. Çin (14.500 km)

Çin’in kıyı şeridini şekillendiren en önemli unsur ülkenin dört bir yanındaki akarsular. Akarsuların etkisiyle uzunluğu artan kıyı şeridi Çin’i dünya sıralamasında onunculuğa yükseltiyor.

Otobüs Bileti

1 YORUM

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here