Uçak Bileti

Atalarımız boş yere ‘Mart kapıdan baktırır kazma kürek yaktırır’ dememiş zira mart ayının gelişiyle birlikte baharı müjdeleyen günler de kapıya dayandı. Baharın bu iç ısıtan güzelliğinin leziz yemekler, danslar, müzikler ve barış sözleriyle kutlandığı Nevruz Bayramı da dünyanın dört bir yanında rengarenk ve neşe dolu görüntüler oluşturuyor. İlk olarak Pers Kralı Cemşid tarafından başlatıldığı söylenen Nevruz, doğanın uyanışını, bolluk ve bereketi temsil ediyor. Afganlar, Kırgızlar, Özbekler, Kürtler, Türkmenler ve Anadolu Türklerinin de aralarında olduğu çok sayıda millet, bu eğlence dolu günün tadını çıkarıyor.

Dünyada Nevruz Kutlamalarıyla Öne Çıkan 5 Ülke

Eğer siz de Dünya Manevi Kültür Mirası Listesinde yer alan ve her coğrafyada bambaşka etkinliklerle kutlanan Nevruz Bayramına katılmak istiyorsanız, başta Türkiye olmak üzere Orta Doğu, Asya ve Balkanlarda bulunan pek çok ülkeyi ziyaret edebilirsiniz. İşte dünyada Nevruz kutlamaları ile anılan ülkelerden bazıları.

1. Afganistan

Herkesin en güzel kıyafetlerini giydiği bu bayram Afganistan‘da 21 Mart tarihinde kutlanıyor. Ülkede Nevruz kutlamalarının merkezi Mezar-ı Şerif. On binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen törenler, Gül-i Surh Festivali (Kırmızı Gül Bayramı) ismiyle biliniyor ve 40 gün boyunca devam ediyor. Törenlerde güreş, horoz dövüşleri, tiyatro oyunları gibi etkinlikler düzenleniyor. Evlerde ise Samanak, Haft Mewa gibi yemekler pişiriliyor.

Mobil Uygulama

2. Azerbaycan

Sovyet rejimi yıllarında kutlanması yasaklanan Nevruz Bayramı, Azerbaycan‘da 21 Mart tarihinde kutlanıyor. Üç gün boyunca devam eden bu geleneksel bayramın hazırlıkları da bir ay önceden başlıyor. Geleneklere göre Nevruzun birinci günü ilk bahar, ikinci günü yaz, üçüncü günü son bahar, dördüncü günü ise kış olarak kabul ediliyor. Bayram kutlamalarında, geleneksel müzikler eşliğinde danslar ediliyor ve yöresel yemekler yeniyor.

3. Kazakistan

Nevruz, Kazakistan‘da Navrız meyrami ismiyle biliniyor. 21 Mart’ta ülke genelinde kurulan çadırlarda yöresel yemekler pişirilip, geleneksel danslar, güreş ve çeşitli sanatsal etkinlikler gerçekleşiyor. Bir ay boyunca devam eden kutlama etkinlikleri kapsamında konserler ve tiyatro oyunları da düzenleniyor.

4. Arnavutluk

Arnavutluk‘ta Sultan Nevruz ismiyle kutlanan Nevruz Bayramı, 1996 yılından bu yana Ulusal Bayram olarak kabul ediliyor. 22 Mart’ta düzenlenen kültürel ve sanatsal etkinliklerle rengarenk görüntülerin yaşandığı bu bahar bayramında, küsler barışır, kalabalık sofralarda yemekler hazırlanır.

5. Kırgızistan

Kırgızistan‘da baharın gelişi rengarenk geleneksel kostümlerle yapılan danslar, dev kazanlarla pişirilen yemekler ve insanın içini kıpır kıpır eden müzikler eşliğinde kutlanıyor. Kırgızistan’da Nevruz için pişirilen en ünlü yemek ise Sümelek tatlısı. Hazırlanması yaklaşık bir hafta süren bu tatlı, dualarla pişiriliyor.

Nevruz kutlamalarını katılıp, yepyeni gelenekler ve eğlenceleri keşfetmek için uçak bileti kampanyalarına göz atmayı ihmal etmeyin.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here