Uçak Bileti

Cebelitarık, Akdeniz‘in girişindeki İber Yarımadası’nın güney ucunda, İngiltere’nin denizaşırı toprağı olan bir bölge. Estetik ve doğanın bir arada bulunduğu Botanik Bahçesi, bölgeye adını veren büyük kaya parçasında yaşayan Berberi makakları, doğa koruma alanında olan St. Michael Mağarası, ilginç yapısı ve muhteşem manzarasıyla Mağribi Kalesi, savaşın tüm soğukluğunu hissettiren kuşatma tünelleriyle, Cebelitarık bambaşka bir coğrafya.

Yaklaşık 35 bin kişinin yaşadığı bu ülke, ekonomik bir seyahat düşüncesiyle yola çıkan gezginler için pek cazip bir rota olmasa da nefes kesen doğal güzellikleri ve tarihi yapılarıyla mutlaka görülmeli.

Antik Çağ döneminde Calpe ismiyle anılan bu ülke, Endülüs’ü fetheden Emevi komutanı Tarık bin Ziyad’ın bölgede ayak bastığı ilk yer olduğu için ‘Tarık’ın dağı’ anlamına gelen Cebel-i Tarık ismini aldı.

Coğrafi olarak İber Yarımadası’nın güney ucunda yer alan ülke, İngiltere’nin İspanya sınırındaki denizaşırı toprağı konumunda. İşte bu ülkede gezip görmeniz gereken etkileyici yerlerden bazıları.

Cebelitarık’ta Görebileceğiniz 6 Yer

1. Casemates Meydanı

Casemates-Meydani-Cebelitarik

Casemates Meydanı, tarihi şehir merkezinde yer alan halka açık en büyük meydan. Birbirinden güzel kafe ve restoranlarla çevrili meydan, sayısız idamın gerçekleştiği bir merkez olsa da günümüzde açık hava konserleri, ulusal gün kutlamalarına ev sahipliği yapıyor.

2. Ana Cadde

Cebelitarik

Ana Cadde, trafiğe kapalı bir alışveriş merkezi konumunda. KDV’den muaf satış yapan mağazaların bulunduğu caddede, eski bir cami olan Gotik St. Mary Roma Katolik Kilisesi ile Mağribi tarza sahip Anglikan Katedrali’ni ve şehrin simge yapılarından olan Vali Konağı’nı gezebilirsiniz.

3. Botanik Bahçesi

Botanik Bahçesi, Ana Cadde’nin güney ucunda, farklı türlerde subtropik bitki örtüsünün bulunduğu, pek çok bölümden oluşan bir park. Burada ayrıca Alameda Vahşi Yaşam Koruma Parkı da yer alıyor.

4. Doğa Koruma Alanı

Cebelitarik-Doga-Koruma-Bolgesi

Doğa Koruma Alanı, bilinen adıyla Cebelitarık Kayası, doğal ve tarihi öneme sahip çok sayıda önemli nokta barındırıyor. Buraya ulaşımın en keyifli yolu ise, manzaranın tadını çıkararak Botanik Bahçesi’nden St. Michael Mağarası yakınlarına dek teleferikle çıkmak.

5. Cebelitarık Boğazı

Akdeniz ve Atlas Okyanusu’nu birleştiren, Avrupa ve Afrika kıtalarını da birbirinden ayıran Cebelitarık Boğazı, 60 kilometre uzunluğa sahip. Günümüzde balina ve yunusları görmek isteyenlerin katıldığı turlarla da adından söz ettiren bu boğazın bilinen bir diğer özelliği ise Akdeniz ve Atlas Okyanusu sularının yoğunluk farkı nedeniyle birbirine karışmıyor olması.

6. Cebelitarık Kayası

Doğal bir koruma alanı olan Cebelitarık Kayası (Gibraltar Kayası), etkileyici manzarasıyla ülkeye gelenlerin ilk ziyaret ettiği yerlerden biri. Bu kaya çevresinde yaşayan Cebelitarık maymunları da Cebelitarık Kayası’nın ününü artırıyor.

7. St. Michael’s Cave

St. Michael’s Cave (St. Michael Mağarası), yağmur sularının kireç taşlarını aşındırması sonucunda oluşan deniz seviyesinden 300 metre yükseklikte olan bir mağara. Yarımadada bulunan 150 mağaranın en büyüğü.

Muhteşem görünümlü sarkıt ve dikitleriyle, MS 45’te yerleşimin başladığı mağaranın 400 kişilik bir konser ve gösteri alanı ile katedral gibi bölümleri bulunuyor. Her yıl yaklaşık bir milyon kişi tarafından ziyaret edilen bu mağara, Upper Rock Doğal Koruma Alanı’nda bulunuyor.

8. Kuşatma Altındaki Şehir

Kuşatma Altındaki Şehir, 18’inci yy’da İngilizlerin inşa ettiği yapılara ev sahipliği yapıyor. Cephanelik ve mermi yapmaya yarayan bir laboratuvar olarak kullanılan bu yapılar, o yılların atmosferini yaşatıyor.

9. Büyük Kuşatma Tünelleri

Büyük Kuşatma Tünelleri, Akdeniz’in en muazzam askeri yapıları. 1779-1783 arasında İngilizlerin 1.5 ayda inşa ettiği labirentler, 2. Dünya Savaşı’nda 51 km’lik tünel ağına ulaşmış.

İngilizler tarafından 1783’te yapılan Büyük Kuşatma döneminde kazıldığı bilinen Büyük Kuşatma Tünelleri (Great Siege Tunnels), dünyada insan eliyle yapılan en etkileyici savunma sistemlerinden biri olarak anılıyor.

10. Europa Point

Europa Point (Avrupa Noktası), Cebelitarık’ın en harika manzara izleme noktalarından biri. Cebelitarık Boğazı, İspanya kıyıları ve Kuzey Afrika’yı da kapsayan uçsuz bucaksız görüntüsüyle hayranlık uyandıran bu nokta ülkenin en güney ucunda bulunuyor.

O’Hara Bataryası, 425 m ile Cebelitarık’ın en yüksek noktası. Nefes kesen bir manzaraya sahip olan O’Hara’dan havanın açık olduğu zamanlarda Afrika kıyılarını bile görmek mümkün.

11. Moorish Castle

Moorish Castle (Mağribi Kalesi), Cebelitarık’ın batı yakasına hâkim bir noktada yer alıyor. Son derece sade bir mimariye sahip kaleden körfezin maviliğini görmek son derece heyecanlı bir deneyim sunuyor.

11. yüzyıla dek uzanan köklü geçmişiyle ülkenin en eski tarihi yapılarından biri. Bulunduğu noktaya hakim konumu ve stratejik önemiyle öne çıkan ve tarih boyunca pek çok kez işgale uğrayan bu kale, ülkenin hemen hemen her noktasından görülebiliyor.

12. Berberi Makakları

Berberi makaklarını, Büyük Kuşatma Tünelleri’nin girişinde görebilirsiniz. Avrupa’nın doğal ortamda yaşayan tek primat topluluğu olan bu makakların, ne zaman ve nasıl buraya geldiği bilinmiyor.

Akdeniz ve Atlas Okyanusu sularını, birbirine karıştırmadan buluşturan büyüleyici görüntüsüyle hafızalara kazınan Cebelitarık, Avrupa’nın en popüler turizm destinasyonlarından biri. Bu göz alıcı coğrafyayı ziyaret etme hayali kuranlar, Cebelitarık uçak bileti kampanyalarını inceleyerek seyahat planlarına hız kazandırabilir.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here