Uçak Bileti

Kuzey Ege’nin incisi Ayvalık, köklü tarihi mirasa sahip bir bölgede kurulu. Ege Denizi’nin mis gibi kokusunun buram buram hissedildiği ilçe sokaklarında Mübadele öncesinde Ayvalık’ta yaşayan Rumların inşa ettiği tarihi yapıların birçoğu günümüzde de ayakta.

Uzun yıllar Rumların yaşadığı Ayvalık’ta, ilçe merkezi ve çoğu Cunda Adası’nda olmak üzere pek çok tarihi kilise bulunuyor.

1873’te Bizans mimari tarzında inşa edilen ve Cunda’nın simgesi olan Taksiyarhis Kilisesi; 18. ve 19. yüzyıl Rum Ortodoks kilisesi olan Aya Triyada; Cunda’daki Panayia Kilisesi; günümüzde Halk Eğitim Merkezi olarak kullanılan Ayos Dimitriyos ve Faneromeni Kilisesi en önemlilerinden.

Ayvalık merkezde yer alan Taksiyarhis Kilisesi ise uzun yıllar atıl kaldıktan sonra restore edilerek ziyarete açıldı.

Mobil Uygulama

1870’te Ayvalık ilçe merkezinde Rumların kilise olarak inşa ettiği yapı, 1928’de camiye çevirilerek Saatli Cami ismini aldı. 1944’te yaşanan depremde çan kulesi yıkılan cami ismini bu kulenin dört bir tarafındaki saatlerden alıyor.

Yine eski bir Yunan kilisesinden camiye çevrilen Çınarlı Cami (Ayios Yorgi Kilisesi), merkezdeki Hamdibey Mahallesi Alibey Caddesi üzerinde bulunuyor. 1790’lı yıllarda yapılan ve 1923 yılında camiye çevrilen yapı, tavan işlemeleri ve kabartma sanatı örnekleriyle görülmeye değer.

19. yüzyılda, Osmanlı Padişahı Sultan Abdülhamid’in talimatıyla inşa edilen Hamidiye Cami, Ayvalık merkez Sakarya Mahallesi’nde bulunuyor. Bölgeye özgü sarımsak taşı ile inşa edilen cami bu özelliği ile bölge dokusunu yansıtıyor.

Yine Sakarya Mahallesi’nde bulunan Hayrettin Paşa Camii, Ayvalık’ın ilk kiliselerinden biri olan, 1850’de inşa edilen Kato Panayia Kilisesi’nin dönüştürülmesiyle ilçeye kazandırılmış. Cumhuriyet döneminde yapılan düzenlemelerle mihrap eklenen yapı, Hayrettin Paşa ismini almış.

Duvarları düzgün kesme taştan yığma tekniği ile inşa edilen yapının merdivenleri, pencere kemerleri ve söveleri de geleneksel sarımsak taşı ile yapılmış.

Ayvalık’a nasıl gidilir?

Ayvalık otobüs bileti seçeneklerine göz atın.

Balıkesir’e bağlı bir ilçe olan Ayvalık’a en yakın havalimanı Edremit’te bulunan Balıkesir Koca Seyit Havalimanı. Ayvalık ilçe merkezine 41 km uzaklıktaki havalimanına İstanbul ve Ankara’dan düzenli uçak seferleri yapılıyor. Havalimanından HAVAŞ ve hava yolu şirketlerine ait ücretli servis araçlarıyla Ayvalık’a ulaşılabiliyor.

Edremit Körfez uçak bileti seçeneklerine göz atın.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here