Uçak Bileti

Uçak bileti alırken aynı güzergâhtaki bilet fiyatlarının zamana göre büyük farklılıklar gösterebileceğini biliyor muydunuz? Bunun birkaç farklı sebebi var. Öncelikle seyahat etmeyi planladığınız şehrin veya ülkenin aldığı ziyaretçi sayısı, fiyat artışındaki en büyük etken.

Arz ve talep ilişkisi ile değerlendirilen uçak bilet fiyatlarında, talebin yoğun olduğu dönemlerde fiyatların yükseldiği, talebin düşük olduğu dönemlerde ise fiyatların nispeten azaldığı bir finansal denge üzerine kurulu.

Bir örnek ile açıklayacak olursak. Paris’e gitmek için en ucuz uçak bileti fiyatını arayan potansiyel bir müşteri, o bölgeye aynı gün ve aynı saatte seyahat etmek isteyen diğer müşteriler ile rekabet ediyor demektir. Bu rekabetin asıl sebebi uçağın satılmış koltuk sayısı ile ilintili. Örneğin uçaktaki 100 kişilik yolcu kapasitesine karşın, uçak bileti satın almak için 100 kişinin üzerinde talep olursa fiyatlar yükseliyor.

Bu yüzden aynı koltuğu talebin yoğun olmadığı başka bir saat veya zaman diliminde almak istediğinizde çok daha makul fiyata uçak bileti bulabilmek mümkün. Havayolu firmaları, geçmiş dönemlerdeki yoğun zaman dilimleri istatistiklerini baz alarak, yoğunluğun yaşanacağı zaman dilimlerini bilirler. Fiyatları da buna göre belirliyorlar.

Mobil Uygulama

Uçak bileti fiyatlarındaki genel eğilime göre, Türkiye’den seyahat etmek için yıl içerisinde en uygun zaman olarak Mayıs ayı ön plana çıkıyor. Yıl içerisinde kısa ve uzun mesafeli tüm uçuşlara genel olarak bakıldığında ise, en uygun fiyatlı uçak biletleri, seyahat tarihinden 27 hafta önce bulunabiliyor. Seyahat severler uçak biletlerini seyahatlerinden 27 hafta önce alarak, ortalama uçak bileti fiyatlarına göre yüzde 14,9 oranında kâr edebiliyorlar.

Uçağın doluluk oranına göre boş kalan koltuk fiyatları yükseliyor. Ancak bunun tam tersi durumlar da söz konusu. Örneğin 1000 TL’ye 1 ay önceden Paris uçak bileti aldınız diyelim. Son 7 gün kala, aynı uçak saatinden alınmış 50 kişilik bir grup biletlerini iptal ederse, alınan 1000 TL’lik uçak bileti fiyatı 600-700 TL’lerden satın alınabilir duruma gelebilir. Bu tür durumlar çok sık yaşanmasa da akılda kalmasında fayda var.

Türkiye’den yapılan Tayland uçuşları için seyahat tarihinden 15 hafta öncesinde bilet fiyatları yüksekken, en uygun fiyatlar genellikle 5 hafta öncesinde bulunabiliyor. Ancak uzun mesafeli uçuşlarda uçuş saati yaklaştığı ölçüde fiyatların son derece hareketli olabileceği ve düştüğü hızla yükselebileceği de unutulmamalı. Yani bilet almayı son dakikaya bırakmanın bir nevi kumar oynamak olacağı göz önünde bulundurulmalı.

Bir diğer önemli konu ise havalimanı konusu. Aynı şehir içerisinde iki hatta ikiden fazla havalimanı olabilir ve bu havalimanları arasındaki fiyat farklılıkları değişkenlik gösterir. Bu nedenle farklı havalimanlarının sorgularına bakarak fiyatlar konusundaki daha fazla fikir sahibi olmak mümkün. Örneğin Atatürk Hava Limanı ile Sabiha Gökçen Hava limanı fiyatlarını kıyasladığımızda, Sabiha Gökçen’de daha ucuz uçak bileti bulabileceğimizi görüyoruz.

Diğer önemli bir konu ise sadece tek bir havayolu firmasını baz alarak fiyat konusunda genel bir fikir sahibi olmanın yanlış olacağı. Bu konuda internet üzerinde farklı havayolu firmalarını karşılaştıran Turna.com web sitesi bulunuyor. Turna.com, gitmek istediğiniz destinasyonu ve tarihi seçtiğinizde, mevcut tüm havayolu firmalarını fiyatlarının fiyatlarını tarayarak, belirtilen tarih aralığı için en uygun uçak biletlerini sıralıyor.

Turna.com sayesinde her bir havayolu firmasını tek tek gezip arama sorgusu yaparak zaman kaybetme külfetinden bizi kurtarıyorlar. Adını bile hiç duymadığımız veya o an aklınıza gelmeyen birçok havayolu firmasını da bu uçak bileti arama siteleri tarıyor.

Günün sonunda seyahatlerinizi planlarken çeşitli varyasyonlar ve kombinasyonlar dahilinde düşünmek, tek bir seçeneğe bağımlı olmamak ucuz uçak bileti bulmanızda etkili olacak. Bu sayede çeşitli araç gereç, site, havalimanı, tarih ve saat seçimi ile seyahat etmek istediğiniz bölgeye yüzde 50’lere varan oranlarda tasarruf edilebilir. İyi seyahatler!

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here