Uçak Bileti

Günümüzde gelişen teknoloji ve çağın gereksinimleri uçak yolculukları kaçınılmaz hale getirdi. Gerek iş gerekse de tatil ve keşif amaçlı çıkılan uzun süreli uçak yolculuklarında sağlığımızın ne ölçüde zarar gördüğü yapılan istatistiklerle ortaya çıkıyor.

Beş duyu organımızdan biri olan kulağımızın uçak yolculukları sırasında çeşitli sebeplerle zarar görebilme riski var. Uçuş sırasında oluşabilecek bu olumsuz olayları alacağınız bazı tedbirlerle ortadan kaldırabilmek mümkün.

Uçak Yolculuklarında Kulak Sağlığına Dikkat Etmek

Hastaysanız uçmayın

Uzmanlar, akut veya alerjik nezle ile sinüzit gibi durumlarda mümkün olduğunca uçak yolculuğundan kaçınılması gerektiğini öneriyor. Eğer zorunluluk söz konusu ise uçuş öncesi bir hekime danışarak önlem almak gerekiyor.

Mobil Uygulama

Uçuştan önce

  • Uçağa binmeden önce bir kulak burun boğaz uzmanına danışarak, burun açıcı sprey veya antihistaminik ilaçlar alınabilir.
  • Kulak temizliği ve tıkanıklığı yönünden emin olunmalı veya doktora danışılmalı.
  • Kulak ameliyatı olduysanız uçmadan önce mutlaka kulak burun boğaz uzmanına danışılmalı.
  • Alerjik nezleniz varsa mutlaka tedavi altında olunmalı.
  • Hamilelerde yoğun su tutulumunun, östakinin açılması ve orta kulak basıncının dengelenmesinde olumsuzluğa neden olması nedeniyle bir kulak burun boğaz uzmanına danışarak önlem alınmalı.

Uçak tırmanışta iken

Uçak tırmanışta iken, östaki borusunda kalmış olan havayı aşağı çekip kütlesini ve miktarını minimize ederek iç kulağa yaptığı basıncı azaltmak için burun tutularak yutkunulmalı veya “valsalva” hareketi yapılmalı. Burnunuzu parmaklarınızla kapatıp, ağızdan hafif bir nefes aldıktan sonra, ağzınız da kapalı iken havayı genzinizden kulağınıza gönderme hareketine valsava manevrası deniyor.

Uçuş esnasında

Uzmanlar uçuş sırasında östaki borusunu açmaya ne kadar erken başlanırsa durumun kötüleşmesini o kadar erken önlemiş olacağınızı vurguluyor.

  • Uçuş sırasında sık sık yutkunma, bir şeyler yeme, sakız çiğneme, şeker emme ve esneme hareketleri yapılarak östaki borusu açılmalı ve orta kulak basıncı dengelenmeli.
  • Üst solunum yolu rahatsızlığı esnasında alkol alınması burun mukozası ve burun etlerinde şişmeye neden olacağından tabloyu daha da ağırlaştırabilir.
  • Alkol ve aşırı kafein kullanımı önerilmemekle birlikte bol sıvı tüketilmeli.
  • Bebek veya çocukların bu gibi durumlarla karşı karşıya kaldığı durumlarda kendi kulağınızda rahatsızlık hissetmeye başladığınız anda çocuğa bir şeyler içirilmeli veya sakız verilmeli.
  • Bebek ve çocuklardaki anatomik olarak östakinin tam gelişmemişliği, geniz eti varlığı, daha sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçiriyor olmaları da onların daha çok sorun yaşamasına neden oluyor. Ancak yine çocuklarda sık görülen orta kulakta sıvı varlığı durumları ise, kulakların uçuşta basınçtan etkilenmesi hususunda beklenenin aksine koruyucu rol oynuyor.

İniş Esnasında

  • İnişe geçmeden 30-45 dakika öncesinde burun açıcı spreyler kullanılabilir.
  • Uçak alçalışa geçtiğinde, burnu tutarak nefes verilmeli ve basıncı az olan östaki borusuna hava göndererek kütle ve miktarı arttırıp iç kulaktaki basınç dengelenmeli.
  • İniş boyunca iki dakikada bir östaki borusunu açmaya çalışarak basınç dengelemesi yapılmalı.
  • İniş sırasında uyunmamalı.
  • İniş sırasında kulaklıklar gevşetilmeli, mümkünse çıkarılmalı, kulak tıpası kullanılmamalı.

Uçuş bitiminde

Uçuş sırasındaki kulak problemleri ciddi boyutlarda ise, yakınmalarınız birkaç saatten fazla sürüyorsa, kulaktan kan gelmesi, derin işitme kaybı ve baş dönmesi varsa mutlaka vakit geçirmeden doktora başvurulmalı. Herhangi bir problem yoksa kulakta dolgunluk hissi ve işitme kaybının geçmesi ise 4 haftayı bulabilir.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here