Uçak Bileti

Kurulduğu ilk yıllarda İtalyan şehirleri arasında yaygınlaşan uluslararası bir belediyeler birliği hareketi olan Cittaslow, günümüzde 28 ülkeden 182 üyeye sahip devasa bir organizasyona dönüşmüş durumda. Geleneksel yaşam ve üretim biçimlerini koruyabilen yerleşim yerlerin dahil olduğu bu hareket, 1999 yılında İtalya’da kurulmuş. Sakin Şehir anlamına gelen Cittaslow hareketinde, Türkiye‘den de 14 ilçe bulunuyor. Bu harekete dahil olmaksa öyle göründüğü kadar kolay değil. Bir şehrin Cittaslow olabilmesi için çevre politikaları, altyapı politikaları, sosyal uyum, kentsel yaşam kalitesi politikaları gibi kriterleri yerine getirmesi, Cittaslow felsefesine uygun hareket etmesi, nüfusunun 50 binin altında olması ve komisyondan geçer puan alması gerekiyor. Cittaslow da neymiiş diyenler, Türkiye’de ziyaret edebilecekleri, bu birbirinden güzel Sakin Şehirlere gözatabilir.

Türkiye’nin Huzur Dolu Sakin Şehirleri

1. Seferihisar, İzmir

İzmir şehir merkezine 45 kilometre uzaklıkta bulunan Seferihisar, Türkiye’nin ilk Sakin Şehri unvanına sahip. Bu şirin Ege ilçesi, doğal güzelliği ve temiz plajlarının yanı sıra üretime dayalı yaşamı ve mandalina bahçeleriyle de adından söz ettiriyor.

2. Akyaka, Muğla

Harika güzelliği ve bozulmamış doğasıyla etkileyici bir görünümü olan Akyaka, bol oksijenli havasıyla dinlendirici bir etkiye sahip. Akyaka 2011 yılından bu yana Cittaslow hareketinin bir parçası.

Mobil Uygulama

3. Eğirdir, Isparta

Türkiye’de Cittaslow olarak seçilen son üç ilçeden biri olan Eğirdir, Isparta’nın en güzel ve huzurlu köşelerinden. Eğirdir Gölü kıyısında kurulan bu şirin ilçe, şehir merkezine de yaklaşık 34 kilometre uzaklıkta.

4. Gerze, Sinop

Sinop merkezine 39 kilometre uzaklıkta kurulan bir sahil ilçesi olan Gerze, Türkiye’nin çiçeği burnunda Cittaslow’larından. Birbirinden güzel evleri, hoş sohbetli insanları ve uçurum kıyısındaki virajlı yollarıyla ünlenen ilçe, şehrin en güzel yerleşim yerleri arasında.

5. Gökçeada, Çanakkale

Türkiye’nin en büyük adası olan Gökçeada, Cittaslow hareketine ilk dahil olan yerlerden biri. Kültürel dokusu ve huzur veren yaşamıyla tatil kaçamaklarının en sevilen rotalarından olan Gökçeada, nereden çıkacağı belli olmayan keçileri ve şahane plajlarıyla biliniyor.

6. Göynük, Bolu

Cittaslow’un en yeni üyeleri arasında yer alan Göynük, sahip olduğu doğal güzellikleri ve kendine has şehir dokusunun yanı sıra tarihi ve kültürel mirasıyla da görenleri kendine hayran bırakıyor.

7. Halfeti, Şanlıurfa

Birecik Barajı’nın yapılması sonucunda büyük bölümü sular altında kalan bu Halfeti, kültürel ve tarihi zenginliğiyle Türkiye’nin en çok ziyaret edilen ilçelerinden biri. Burası, büyüleyici atmosferi ve misafirperver insanlarıyla şehrin parlayan yüzü oluyor.

8. Perşembe, Ordu

Yeşilin en güzel renklerini saklayan doğasıyla Türkiye’nin ve Karadeniz’in en güzel ilçelerinden biri olarak gösterilen Perşembe, gürültüden ve şehir karmaşasından uzak yapısıyla doğasever gezginlerin favori rotalarından.

9. Şavşat, Artvin

Şavşat‘ta güzelliğiyle dillere destan olan Karagöl, Sahara Yaylası ve Papart Vadisi gibi birbirinden etkileyici doğa harikaları bulunuyor. Artvin merkezine 71 kilometre uzaklıktaki bu eşsiz ilçe, doğayla iç içe olmak isteyenler için kaçırılmayacak bir destinasyon.

10. Taraklı, Sakarya

Eski adı Tablar olan Taraklı, Sakarya şehir merkezine 65 kilometre mesafede yer alıyor. Osmanlı mimarisini yansıtan iki katlı cumbalı evleri ve el değmemiş doğasıyla ünlenen bu şirin yerleşim yeri, cami, hamam, çeşme gibi tarihi yapılarıyla da hayranlık uyandırıyor.

11. Vize, Kırklareli

Trakya’nın Sakin Şehir unvanını taşıyan ilk ilçesi olan Vize, Milattan Önce 4 binli yıllara dayanan köklü tarihinin yanı sıra Çiftekaynaklar, Cehennem Şelaleleri, Kıyıköy, Yenesu Mağarası gibi doğal güzellikleriyle de göz alıyor.

12. Yalvaç, Isparta

Türkiye’de, Hristiyanların kutsal kabul ettiği yerlerden biri olan Yalvaç, ülkenin inanç turizmi bakımından öne çıkan ilçelerden. 2012 yılından bu yana Cittaslow üyesi olan Yalvaç, 5 bin yıllık tarihi ve kültürel dokusu sayesinde yılda 50 bin kişi tarafından ziyaret ediliyor.

13. Yenipazar, Aydın

Eski çağlarda bir ticaret merkezi olan ancak günümüzde Aydın’ın en küçük yerleşim yerlerinden biri olarak anılan Yenipazar, damaklarda hoş bir tat bırakan pideleri ve Bizans döneminden kalma kalıntılarıyla da tanınıyor.

14. Uzundere, Erzurum

Türkiye’de suç oranının en düşük olduğu ilçelerden biri olan Uzundere, Türkiye’nin en yüksek şelalesi olarak bilinen Tortum Şelalesi ve su sporlarına elverişli yapısıyla ünlenen Tortum Gölü gibi birbirinden harika yerlere sahip.

Zorlu ve yorucu bir çalışma dönemi geçirenler için huzur dolu bir dünya saklayan bu ilçeler, misafirperver ve sıcakkanlı insanlarıyla seyahati keyifli bir hale dönüştürüyor. Siz de, uçak bileti kampanyalarını takip ederek, kültürel ve doğal güzellikleriyle kendine hayran bırakan bu Sakin Şehirleri ve etkileyici atmosferlerini yakından görme şansı bulabilirsiniz.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here