Uçak Bileti

Otobüs, ülkemizde en çok kullanılan ulaşım aracı. Her ne kadar şehirler arası yolculuklarda uçak, kısa ulaşım süresi nedeniyle daha konforlu olsa da kara yolu ulaşımı daya yaygın. Özellikle havalimanının olmadığı şehirlere ulaşmak için özel aracınız yoksa, otobüs kullanmak kaçınılmaz. Köylerden, kasabalara, ilçelere, büyük şehirlere ulaşım sağlayan otobüslerle de konforlu bir şekilde gitmek mümkün mü? Bu sorunun cevabı evet. Eğer koltuk seçimi ile ilgili ufak ipuçlarına dikkat ederseniz, saatler süren otobüs yolculuğunu rahat ve huzurlu bir şekilde yapabilirsiniz. Yanlış koltuk seçimi ise sadece seyahati değil birkaç gününüzü bile zehredebilir. Otobüste en iyi koltuk seçimi için önemli ipuçları bu yazıda sizi bekliyor.

Otobüste Koltuk Seçimi İpuçları

otobüste en iyi koltuk

Yıllar önce dijital dünya bu kadar hayatımızın içine girmemişken, otobüs bileti almak için terminale gidiyor ya da bilet ofislerinden alıyorduk. Şimdi bilet almak istediğimizde turna.com otobüs bileti sayfasına girerek istediğimiz bileti alabiliyoruz.

Otobüs için yerleşim planında istediğimiz koltuğun tam olarak otobüsün neresinde olduğu, kapıya yakınlığı, güneşin geliş açısı gibi konforu etkileyen pek çok değişkeni öğrenebiliyoruz.

300’den fazla otobüs firmasını karşılaştırarak güvenli ödeme ile turna.com otobüs bileti almadan gelin şimdi gelin nelere dikkat etmemiz gerektiğine bir bakalım.

Mobil Uygulama

Otobüsün Koltuk Yerleşimi 2+2 ya da 2+1 mi?

otobüsün en iyi koltuğu
Otobüste En İyi Koltuk Seçimi

En önemli konulardan biri otobüs içi yerleşim planı. Eskiden sadece 2+2 otobüsten başka bir seçeneğimiz yoktu, yani koridorun bir tarafında 2 diğer tarafında 2 olmak üzere bir sıra boyunca dört kişi oturacak şeklide bir oturma düzeni vardı.

Son yıllarda pek çok otobüs firması 2+1 oturma düzenine sahip otobüsler üretmeye başladı. Bu oturma düzeni otobüs yolculuğunu daha konforlu hale getirdi. 2+1 şeklindeki otobüslerin tekli sırasındaki koltukları tercih etmek kesinlikle daha konforlu.

Öncelikle yanınızda kimse olmadığı için, yol boyu daha rahatsınız ve ayağınızı koridora doğru hafifçe uzatma şansınız var. Tekli sıra cam kenarında olduğu için dışarıyı izleyebilir, uykunuz geldiğinde ise küçük bir yastığı camla aranıza koyup şekerleme yapabilirsiniz.

Kimseyle temas etmeden ve molalardaki giriş çıkışlarda yanınızda oturan yolcudan izin istemek durumunda kalmamak da diğer artıları. Firmaların tekli koltuklarda ücret farkı aldığını da ekleyelim.

Güneşin Geliş Açısı

otobüste en iyi koltuk

Konforlu bir otobüs yolculuğu için koltuk seçiminde dikkat etmeniz gereken en önemli hususlardan biri güneşe göre konumunuz. Eğer gece yolculuk yapıp sabah erken saatlerde inecekseniz, güneşin ne tarafta olduğu, gün içindeki konum değişimi önemsiz. Ancak gündüz seyahatlerinde tüm gün güneş alan tarafta olmak can sıkıcı olabilir.

Firmalar çoğunlukla online bilet satışlarında güneşin yönünü gösteren semboller kullanıyorlar. Bu aslında işimizi epey kolaylaştırıyor. Ancak güneşin sabit durmadığını da unutmayalım.

Sabah başlayıp akşama kadar sürecek bir otobüs yolculuğu için, doğu-batı, kuzey-güney gibi gideceğimiz yön, güneşin bu istikamette konumunun değişimini de hesaba katmakta fayda var.

Güneş alan tarafta olduğunuz için perdenizi kapatmak zorunda kalmak, dışarıyı izlemek istediğinizde güneşin gözünüzü alması etrafı görememek, yaz günlerinde seyahat ediyorsanız camın ısısın artması da konforunuzu olumsuz etkileyen diğer ekenler. Koridor tarafında olursanız zaten böyle bir sorununuz olmayacak.

Kapılara Yakın Koltuklar

otobüs koltuğu

Kapılara yakın koltukların hem artıları hem de eksileri var. Eksilerinden başlayalım. Orta kapının tam karşısındaki koltuk en can sıkıcı koltuklardan biri. Mola zamanlarında kapı her açılıp kapandığında hava değişiminden en çok etkilenen koltuklar burası.

Muavinlerin servis yapma hazırlıkları, ikram edilecek çay ve kahve gibi ekipmanların da bu bölümde olması, otobüste uykunuzun bölünmesine neden olabilir.

Özellikle gece yolculuğunda orta kapı açıldığında direkt soğuk havaya maruz kalırsınız, aniden gelen soğuk hava sizi hasta bile edebilir. Koridora bakan bu koltuğun avantajı ise bacaklarınızı özgürce uzatabiliyor olmanız.

Orta kapının hemen solundaki koltuklarında diz mesafesi dar olduğu için özellikle uzun boylu yolcular için hiç rahat değildir. Bir artısı önünüzde koltuk olmadığı için koltuğunu arkaya yatırıp sizi rahatsız edecek kimse de yoktur.

Orta kapının hemen sağındaki ikili koltukta yine kapıya yakın olduğu için soğuk havaya en çok maruz kalınan yerlerden biri. Kapıya yakın koltuklarda oturmak dışında başka bir seçeneğiniz yoksa yanınıza kapüşonlu kalın bir şeyler alın. Bu koltuğun artısı ise koltuğu arkaya özgürce yaslayabiliyor olmak. Otobüs durduğunda özellikle acil durumlarda, kapıdan çıkacak ilk kişilerden olmak ise bu koltukların avantajı.

En Arka Sıra ve Teker Üstüne Gelen Koltuklar

En arkadaki beşli bazen de dörtlü olan koltuklar otobüsün en rahatsız edici koltukları olduğu için mecbur değilseniz bu koltukları satın almayın. Bu sırada koridor mesafesi çok dar ve koltuğu arkaya yatırmak için yeterli alan yoktur.

Üstelik tanımadığınız insanlarla daha yakın oturmak zorunda kalırsınız. Eğer dört ya da beş arkadaş birlikte seyahat etmiyorsanız ve teker üstüne gelen koltuklarda oturmak istemiyorsanız bu koltukları satın almaktan kaçının.

Tekerin üstüne gelen koltuklar daha çok sarsıntı yapar ve yol boyu sizi rahatsız eder. Mercedes 302 otobüslerde önden ikinci ve arkadan üçüncü sıralar tekerin üstüne gelir. Mercedes 302 otobüslerin biraz geliştirilmiş modeli olan 302S motorları daha güçlü, içi daha geniş ve ferah ve tekerler üstüne gelen koltuklar daha konforludur.

Şoförün Arkasındaki 1,2,3 ve 4 Numaralı Koltuklar

Şoförün tam arkasındaki koltukların diz mesafesi daha geniş ve önünüzde koltuk olmadığı için koltuğunu arkaya yaslayan kimse olmadığından rahattır. Yolu izlemeyi seviyorsanız da bu koltuklar sizin için en uygunu. Seyahat süresince panoramik manzarayı izleyebilirsiniz.

Ancak sigara içip hoşlanmadığınız müzikleri dinleyen bir şoföre gelmeniz de olası bir durum. Gece boyunca yolun karşı tarafından gelen araçların farları ve muavinle şoförün sohbetlerinin uykunuzu kaçırabileceğini unutmayın.

Otobüste en iyi koltuk seçimi içeriğim umarım işinize yaramıştır. Gideceğiniz yere sağlıkla ulaştığınız, konforlu ve keyifli yolculuklar dilerim. 😊

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here