Uçak Bileti

Siz de dönen bagaj konveyörünün başında tedirgin bakışlarla bekleyenlerden misiniz? Merak etmeyin hemen hemen her uçak yolcusu bu kaygıyı taşıyor. Kayıp veya hasarlı bagaj korkusuyla yaşamanıza gerek yok, yalnızca gereken önlemleri almanız, sahip olduğunuz hakları ve böyle bir durumla karşılaştığınızda nereye başvuracağınızı bilmeniz gerekiyor. Tüm yolcular bagajlarını alıp giderken, sizinki çıkmayınca, telaşla durumunuzu anlatacak, yardımcı olacak merci ararsınız. Ama bu konuda yalnız değilsiniz. Kayıp bagaj tazminatı nasıl alınır sorusuna en aydınlatıcı şekilde cevap vermeye çalışacağım.

Bagaj Tazminatı İçin Yapılması Gerekenler

Havayolu şirketleri ve havalimanları kayıp bagajları bulmak için çaba harcasa da, bazen bagajlarınız hala kayıp olabilir veya hasar görmüş bir şekilde ulaşabilir. Bu durumda, haklarınızı bilmek ve doğru adımları atmak önemli.

Havayolu şirketinin tazminat politikasını ve yolcu haklarınızı bilerek, kayıp bagaj tazminatı nasıl alınır sürecinde haklarınızı koruyabilirsiniz. Bu sürecin daha detaylı ayrıntıları ve dikkat etmeniz gereken noktalar için yazının devamını okumaya davet ediyorum. Bagaj kaybı veya hasarı her ne kadar stresli olsa da, doğru adımları takip ederek haklarınızı koruyabilir ve tazminatınızı alabilirsiniz.

Bağlantılı Uçuşlarda Sorumluluğun Kimde Olduğunu Bilin

Kayıp Bagaj Tazminatı Nasıl Alınır

Birden çok havayolu firmasıyla yapılan uçuşlarda en önemli taşıyıcı olarak bilinen firmanın bagaj hakkı kuralları geçerlidir. Bu taşıyıcı firma, seyahatte en önemli veya en uzun uçuş seferi yapan havayoluna göre belirleniyor. Uluslararası kurallara göre, ilk beş günde kayıp bagajın araştırılması için ilk olarak söz konusu havayolu firmasının kayıp eşya birimi, sonrasında ise bir üstündeki birim devreye giriyor. Bir ay içinde bulunamayan kayıp bagaj için tazminat işlemi devreye alınıyor.

Mobil Uygulama

Hasarlı Bagajı Bildirin

Kayıp Bagaj Tazminatı Nasıl Alınır hasarlı bagaj

Eğer bagajınız hasar görmüşse, teslim alınışından itibaren en geç yedi gün içerisinde; gecikme halinde ise, teslime hazır bulundurulduğu tarihten itibaren yirmi bir gün içerisinde söz konusu havayolu firmasına yazılı ihbarda bulunmanız gerekiyor. Bileti aldığınız ve seyahati sonlandırdığınız firmaların farklı olması veya bileti aldığınız firmayla yolculuk yapanın farklı olması durumuna, tazminat talebinizi her iki havayolu firmasına da yapabilirsiniz. Ancak unutmamanız gereken nokta şu: Bilet üzerinde adı veya uçuş kodu verilen havayolu, sözleşme akdedilen havayoludur. Şayet bagajdaki hasar, anında fark edilebilecek türden ise, terminali terk etmeden önce başvuru gerekli.

Ben de valizimin tekerinin kırık gelmesi gerekçesiyle havalimanında 2 kez başvuru yaptım. Türkiye’de prosedür şöyle ilerliyor; başvuru noktasında ellerinde mevcut olan valizlerden getirip bunu kabul edip etmediğinizi soruyorlar. Teklif ettikleri valiz kalite olarak sizinkine denk değilse kabul etmek zorunda değilsiniz. Orada size bir dosya açılıyor ve başvuru numarası veriliyor. Siz de o başvuru numarasına istinaden ilgili havayoluna mail atıyorsunuz. Valizin görselleri, faturası, markası vs gibi bilgileri veriyorsunuz. Gerekli incelemeler sonucunda valizin tutarını hesabınıza yatırıyorlar. Bazen çok daha düşük bir ücret teklif ediyorlar, kabul etmeyin ve hakkınızı arayın.

Geciken Bagaj Ödemenizi Alın

geciken valiz

Haklarınızı bilmeniz her bakımdan önemli zira pek çok yolcu halen bu durumdan haberdar değil. Eğer bagajınız geç teslim edilirse yani siz uçuş sonrası havalimanından valizinizi alamadan çıkarsanız, valizin kayıp olduğu süre boyunca yaptığınız harcamaların tazminini talep edebilirsiniz. Bunun için de şöyle bir yol izleyeceksiniz; Yaptığınız harcamaları muhakkak faturalandırın, kayıp bagajınızı teslim aldığınız an itibari ile de 21 gün içinde faturalarınız ile birlikte hava yolu firmasına başvuruda bulunun.

Kayıp Bagaj İçin Dava Açın

Kayıp Bagaj İçin Dava Açın

Kayıp bagaj söz konusu olduğunda ilk etapta ilgili birime kayıp bagaj bildirimi yapın ve rapor tutturun. Bu raporla birlikte 5 gün içinde havayolu şirketine başvuru yapın. Takip eden 45 gün içinde bagaj bulunmaya çalışılır ve bulunursa adresinize teslim edilir. Bulunamadığı durumda da zararın tazmini için sizi sigorta birimlerine yönlendirirler.

Burada sigorta ile anlaşmazlık yaşamanız durumunda maddi ve manevi tazminat davası açabilirsiniz. Bu noktada da tüm harcamalarınızı belgelemeniz ve daha başvurunuza bu belgeleri de sunmanız oldukça önemli. Yolculuğun sonlandığı, yani bagajınızı teslim almanız gereken tarihten itibaren iki yıl içerinde dava açma hakkınız bulunuyor.

Bagaj Haklarınızı Öğrenin

Bagaj Haklarınızı Öğrenin

Havacılık sektörünün büyük oranda kurallarını belirleyen IATA Anlaşması hükümleri ile Varşova ve Montreal Konvansiyonu, yolcu ve bagaj haklarının çerçevesini çiziyor. Türkiye’de de tüm havayolu şirketlerini bağlayan bu kurallara göre yolcuların kayıp veya hasarlı bagaj hakları şöyle;

Kiloya göre ödeme yapılır: Varşova Konvansiyonu’na göre; hasarlı, kayıp veya gecikmeli bagaj halinde, söz konusu zarara göre kilogram başına 250 Poincare Franc (ortalama 20 USD) ve kayıtsız bagaj için toplam 5.000 Poincare Franc (ortalama 400 USD) ile sınırlı. Şayet havayolu şirketinin kasti olarak zarar verme veya ihmal durumu ispatlanırsa, bu limitler uygulanmıyor.

Yine aynı şekilde, Montreal Konvansiyonu’na göre; hasarlı, kayıp veya gecikmeli bagaj halinde havayolu şirketinin sorumluluğu ortalama 1250 Euro ile sınırlı. Daha fazla tazminat talep etme şansınız mahkemeye başvurduğunuzda da değişmiyor, zira bilet alırken kuralları kabul etmiş oluyorsunuz.

Otobüs Bileti

4 YORUMLAR

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here