Uçak Bileti

Dünya her ne kadar teknoloji ve küreselleşmenin etkisiyle birbirine yakınlaşıp her geçen gün daha da benzeşse de yerel kültürler tüm bu benzeşmenin arasından sıyrılıp dünyanın farklı bölgelerinde ses getiren bir hale dönüşebiliyor.

Bu örneklerden biri de Güney Kore

Seul uçak bileti seçeneklerine göz atın.

Güney Kore’nin tüm dünyayı etkisine alan yerel kültürü sinema sektörü başta olmak üzere dil okulları, dizileri ve yeme-içme alışkanlıkları ile birçok kişinin ilgisini çeken, merak ettiği bir ifade biçimi olarak ses getirdi.

Mobil Uygulama

Güney Kore’nin K-Pop Kültürü

Güney Kore’nin K-Pop kültürü ‘Korean Pop’un kısaltmasını ifade ediyor. Dünya pop müzik kültürünün aksine kendi müzik grupları ve şarkıcılarını takip eden Koreliler, sosyal medya mecraları aracılığı ile bu kültürün geniş kitlelerce de tanınması ve benimsenmesini sağladılar.

Dünyada İngilizce ve İspanyolca kadar yaygın bir olmayan Korece dilindeki pop şarkılar, Amerika ve Avrupa’da da top-listelerin üst sıralarına yükseldi. Dili anlaşılmasa bile müzikleri çok sevildi. Radyolarda Korece şarkılar duyulur oldu. Şarkıcılarının makyajları, rengarenk saçları, kıyafetleri de müzikleri kadar dikkat çekti.

Ekranlarda Korece’nin daha çok duyulması bundan birkaç yıl önce PSY ile başladı. Dilimize pelesenk olan Gangnam Style şarkısı ile ünlü bir bulvarın adı da tüm dünyaya böylelikle duyurulmuş oldu; bu muhitteki insanların yaşam tarzları, giyimleri, stilleri bile dünya tarafından keşfedilip sosyal medyada takip edilir hale geldi.

Müzik konusunda batılı ülkeler ve trendlerin peşinden gitmek yerine Koreliler kendi kültürlerini takip etmeye devam etti. Ardından Güney Kore’nin kalabalık müzik grupları da dünyanın dikkatini çekmeye başladı.

Dünya çapında bilinen Bangtan Boys (BTS) grubu Güney Kore’nin son yıllarda dünyaya armağan ettiği en popüler müzik gruplarından yalnızca biri. BTS’nin Fake Love şarkısı ile dünyayı kasıp kavururken, aynı zamanda bir cazibe odağı da oldu. Pek çok genç için bir efsane olan grubun ülke dışındaki fanları Güney Kore’yi ziyaret edip ülkeyi daha yakından tanımak amacıyla etkinlikler düzenler hale geldi.

Neredeyse her bir klibi bir kısa film olan bu gruplar, Güney Kore’yi de daha merak edilir hale getidi: Ülkenin sokak tarzı, yeme – içmesi, doğal güzellikleri, gezi mekanları bunlardan sadece birkaçı… Belki bu zamana kadar en çok Batı’dan ve özellikle Amerikan pop kültüründen etkilenen gençler için yeni bir alternatif doğmuş oldu. K-pop kültürü de bunun elçisi oldu. Bu büyüme Batı basınının da gözünden kaçmadı. Öyle ki yüz milyonlarca dolarlık bu endüstrinin ardında, grup şarkıcılarının aşırı disiplin yüzünden bunalımlara girdiği pek çok kez Batı basını tarafından gündemine getirildi.

 

K-Pop grupları nasıl oluşuyor?

Dünyada köklü ve disiplinli eğitim sisteminin en iyi uygulandığı ülkelerden olan Güney Kore’de eğitim sisteminin getirdiği disiplin ve planlı yaklaşım müzik sektöründe de bire bir hissediliyor.

Birçok Avrupa ülkesi ve Amerika’da örneklerini gördüğümüz müzik gruplarındaki yıllar içerisindeki değişim, grubun dağılması ve olumsuz durumlar Güney Koreli gruplarda yaşanmıyor.

Belirli bir hedef etrafında kurulan K-Pop grupları alanında eğitimli, yetenekli kişilerden oluşuyor ve hayran hedeflemesiyle şarkılarından video kliplerine kadar ciddi bir planlama ile hedefe ilerliyor.

K-Pop gruplarında üye dağılımı

K-Pop gruplarında belirli roller genellikle standartlaşmış durumda. Yaş olarak en küçük olan üyeye maknae, grubun yüzüne visual denirken vokal, lider, rapper ve dansçı rollerinde de üyeler oluyor. En az 2 kişiden oluşan K-Pop grupları zaman zaman 20 kişiye kadar büyüyebiliyor.

KARA grubu Güney Kore’nin en etkili gruplarından

Dans müzikle benzer önemde

K-Pop gruplarının etkileyici şarkıları ve vokal performanslarının yanında dans ve görsel şovları da ön planda. Bu kültürün dünyada hızla yükselmesinde görsel şovlar, video klipler ve dans performanslarının etkisi olduğunu söylemek mümkün. Ciddi bir dans eğitimi alan grup üyeleri yıl boyunca düzenli olarak dans koreografisi de çalışıyor.

Fanlar ‘ayrı’ özel

K-Pop gruplarının varlık sebebi bitmek bilmeyen enerjileriyle fan grupları. Fan grupları için yıl boyunca özel organizasyonlar yapan müzik grupları onlarla yakınlaşmaktan, imza vermekten, hediyeler vermekten çekinmiyor, sıcakkanlı bir yaklaşım gösteriyor. Fan kulübe üye olanlara ayrıcalıklı konser ve etkinlikler düzenleyerek sıkı bir bağ kuruyorlar.

Güney Kore’nin popüler K-Pop grupları

Güney Kore’nin en sevilen K-Pop grupları 10 kişiden oluşan Super Junior, 5 kişiden oluşan SHINee, dünyanın en iyi kız grubu ödülü alan Girls’ Generation, BIGBANG, 2NE1, SISTAR, f(x), EXO, 4MINUTE ve Türkiye’de popüler olan KARA.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here