Uçak Bileti

Hinduizm dünyanın en eski dinlerinden biri ve dünya çapında 900 milyon kişi bu dine mensup. En fazla Hindu Hindistan’da yaşasa da Nepal, Bangladeş ve Endonezya’da sıkça görülebiliyorlar.

Hindistan’da tapınakların inşası neredeyse 2000 yıl kadar önceye, insanların Hint astrolojisi inancından Hinduizm’e geçmelerine dayanıyor. Mimari de zaman içinde çok ciddi değişimler geçirdi. Genellikle tapınaklar tanrılardan sadece birine adanıyor ve o tanrının simgesi tapınağın her yerinde oluyor. Her ne kadar bir Hindu için tapınağa düzenli olarak gitmek zorunlu olmasa da Hindu toplumunda ve kültüründe çok önemli bir yere sahip.

Dünyanın En Güzel Hindu Tapınakları

10. Tanah Lot

Dev bir kayanın üzerine kurulmuş olan tapınak Bali’de bulunan en meşhur Hindu tapınağı ve muhtemelen en çok fotoğrafı çekileni. Tanah Lot yüz yıllardır Bali mitolojisinin de çok önemli bir parçası oldu. Tapınak 7 tane deniz  tapınağından sadece biri ve hepsi de Bali’nin güney batı kıyısında birbirini görecek şekilde sıralanıyor.

Mobil Uygulama

Endonezya uçak bileti fırsatlarına göz atın.

9. Kanchipuram Tapınakları

1000 tapınaklı şehir olan Kanchipuram Güney Hindistan’ın en eski şehirlerinden biri ve tapınaklarının yanında ipek sarileriyle de meşhur. Şehirde Lord Vişnu için olan Varadharaja Perumal ve Lord Şivanın 5 farklı şeklinin bulunduğu Ekambaranatha Tapınağı bulunuyor.

8. Brihadeeswarar Tapınağı

Brihadeeswarar, Hindistan’ın Thanjavur kasabasında yer alıyor ve I. Rajaraja tarafından 11. yüzyılda yaptırıldı. Dünyanın ilk tamamiyle granit tapınağı olan Brihadeeswarar Dravidian tarzı tapınak mimarisinin en muhteşem örneklerinden biri. Kulesinin 66 metre yüksekliğe uzanması da bu tapınağı dünyanın en yüksek tapınaklarından biri yapıyor.

7. Khajuraho

Khajuraho kasabası Hindistan’ın en popüler turist destinasyonlarından biri. Sayısız Hindu ve Jain tapınakları bir çok erotik heykellere sahip olmasıyla ünlü. Tapınaklar 950 ve 1150 yıllarında 200 yıl arayla yapıldı. Jain tapınakları çok az bulunuyor, çoğunlukla Hindu tanrıları Brahma, Vişnu ve Şivaya adanmış oluyor.

6. Banteay Srei

Aslında resmi olarak Angkor Wat’a bağlı olsa da Banteay Srei diğer tapınak gruplarından 25 km uzakta olduğu için onu ayrı olarak değerlendirmeye alabiliyoruz. MS 967 yılında tamamlanan tapınak çoğunlukla kırmızı kum taşından yapılmıştır. Banteay Srei, Angkor içerisinde olup da kral için değil de kralın danışmanı için yapılmış tek büyük tapınak.

5. Sri Ranganathaswamy

Lord Ranganatha’ya adanmış olan Sri Ranganathaswamy Tapınağı Hindistan’ın Srirangam eyaletinde bulunuyor ve her yıl milyonlarca ziyaretçi ve hacı misafir ediyor. 156 hektarlık dev bir alana sahip olan Sri Ranganathaswamy tapınağı dünyanın en büyük dini komplekslerinden biri. Tapınağın en eski yapısı 10. yüzyıla kadar uzanıyor.

4. Virupaksha Tapınağı

İlk başlarda küçük bir tapınak olarak yapılan Virpaksha Tapınağı, Hampi şehrinin Vijayanagaralı hakimleri sayesinde yıllar içinde dev bir komplekse dönüştü. Buradaki inanışa göre bu tapınak ilk yapıldığı 7. yüzyıldan bu yana hiç boş kalmadan her gün hizmet vererek Hindistan’daki en eski ve çalışan tapınak olma özelliğine sahip. Tapınağın en yüksek girişi tam 50 metre yüksekliğinde.

3. Prambanan

Prambanan, Endonezya’da bulunan en büyük ve en güzel Hindu tapınağı. Yogyakarta’nın 18 km doğusunda yer alıyor ve bir şekilde ondan çok daha fazla ilgi çeken Borobudur ile yan yana duruyor. İki bölge de tarz olarak birbirinden oldukça farklı. Prambanan uzun ve sivri Hindu tapınaklarının karışımı gibiyken Borobudur tek bir stupa ile klasik Budist tapınağı görüntüsüne sahip.

Prambanan üç ana tapınağa sahip ve bu tapınaklar da Vişnu, Brahma ve Şiva’ya adanmıştır. MS 850 yılında Java hükümdarı olan Mataram Krallığı tarafından yaptırılmış.

2. Meenakshi Amman Tapınağı

En kutsal şehirlerden biri olan Madurai’de yer alan  Meenakshi Amman en önemli Hindu tapınaklarından biri. Sundareswar’a ve Meenakshi’ye adanmıştır. Kompleks içerisinde 14 muhteşem kule bulunuyor ve hepsi de özenle şekillendirilik boyanmış. Tapınak Tamil halkı için çok önemli bir sembol ve 2000 yıldır da bu önemini yitirmedi.

1. Angkor Wat

Angkor, Kamboçya’da 9 ila 15. yüzyıllar arasında hüküm sürmüş Kimer imparatorluğunun bir çok şehrine ev sahipliği yapan muazzam büyüklükte bir tapınak kompleksi. Meşhur Angkor Wat, dünyanın en büyük tek parça halindeki dini anıtı ve Bayon tapınağı da birden fazla dev taş insan yüzlerine sahip. Angkor tarih boyunca çok kez Hinduizm ve Budizm arasında din değiştirip durmuş.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here