Uçak Bileti

Kimi çocukların karne hediyesi, kimilerinin ise yaşam tarzı olan bisiklet en çevreci ulaşım aracı. Vücudun farklı kaslarını aynı anda çalıştırdığından sağlıklı bir araç olan bisiklet, Türkiye’de ulaşımda istenilen düzeyde kullanılamıyor.

Son yıllarda özellikle büyük şehirlerde artan bisiklet yolları, bisiklet kültürüne katkı sağlıyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in makam aracı olarak kullandığı bisikletin Avrupa’nın birçok şehrinde ulaşımın merkezinde yer aldığını görüyoruz.

Avrupa‘da bisiklet kullanımı ile öne çıkan şehirleri bir araya getirdim. Umarım bisikletle ulaşım ülkemizde de hızla artar dileğimi de bir kez daha dile getirmiş olayım.

Bisiklet Dostu Şehirler

1. Amsterdam, Hollanda

Mobil Uygulama

Bisikletli ulaşım denildiğinde Hollanda’nın başkenti Amsterdam, birçok kişinin aklına ilk gelen şehir oluyor. Dünyanın en gelişmiş bisiklet yolu ağına sahip şehirlerden biri olan Amsterdam’da bisikletin geçiş önceliği var. Toplu ulaşım sistemi ve otoparklar bisiklet kullananlara göre dizayn edilmiş durumda.

Şehir içi ulaşımda yüzde 39’a ulaşan bisiklet, Amsterdam’da yaşayanların günlük yaşamının bir parçası. Şehirde bin 120 bisiklet otoparkı bulunuyor. Şehrin düz olması bisiklet kullanımını olumlu etkileyen faktörlerden. Yaklaşık 850 bin nüfusu olan kentte bisiklet sayısı 1 milyonu aşıyor.

Amsterdam uçak bileti seçeneklerine göz atın.

2. Kopenhag, Danimarka

Danimarka’nın başkenti Kopenhag, bisikleti gündelik hayata en iyi entegre eden kentler arasında. Kent içi ulaşımın yüzde 50’sinde bisikletlilerin rolü var. 1860’lı yıllardan itibaren bisiklet yollarının yapımına ağırlık veren şehirde 600’den fazla bisiklet kiralama ofisi bulunuyor.

Kopenhag’da bisiklet sayısı 300 bin, motorlu taşıt sayısı ise 255 bin civarında.

3. Tokyo, Japonya

Japonya’nın başkenti Tokyo, dünyada trafik sorununun en üst düzeyde yaşandığı kentlerden. Çok iyi organize edilmiş bir toplu ulaşım sistemi olmasına rağmen yüksek nüfus nedeniyle şehirde ulaşım içinden çıkılmaz bir hale dönüşmüş durumda.

Gündelik yaşamda yüzde 14’e ulaşan bisiklet kullanımı her geçen yıl az da olsa artıyor. Şehirdeki bisiklet yolları, bisiklet otoparkları ve toplu taşıma araçlarında bisikletlere ayrılan özel bölümler bisiklet kullanımını teşvik ediyor.

4. Berlin, Almanya

Almanya’nın başkenti Berlin, Avrupa’da en uzun bisiklet yolu ağına sahip şehirlerden biri. Toplamda 650 km’yi aşan bisiklet yolu ile şehirde bisikletle bir yerden bir yere ulaşmak çok kolay.

Şehirde günlük trafik yoğunluğunun yüzde 15’i bisikletlilere ait. Parklarda, meydanlarda, alışveriş merkezlerinde, metro ve otobüslerde bisikletlere ayrılan özel alanlar ve otoparklar var.  Şehirde 500 bini aşkın bisikletin olduğu biliniyor. Belediyenin ve özel firmaların bisiklet noktalarından bisiklet kiralama yapılabiliyor.

Berlin uçak bileti seçeneklerine göz atın.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here