Uçak Bileti

Washington DC. Amerika’nın en güvenli, bir o kadar düzenli kenti. Florida sahillerinden daha çok şey katar insana DC. Bir kenti yürüyerek gezerim, yaşayarak severim diyenlere hitap eder daha çok. Küçüktür, karmaşadan uzaktır ama bunun yanında dinamiktir, şaşırtır. Gelin Newyork’un, California’nın gölgesinde kalmış bu şehri keşfedelim.

Bu kente İstanbul’dan THY ile direkt uçabiliyorsunuz. İstanbul Washington uçak bileti sayfası üzerinden aktarmalı diğer uçuş alternatiflerine de göz atabilirsiniz.

1-THE WHITE HOUSE ŞAŞKINLIĞI

DC’ de bir turistin öğrenmesi gereken ilk cümledir “where is the white house?” Şehrin tam göbeğinde, Amerikan filmleriyle büyümüş bir neslin tüm bildiklerini yalanlar. İhtişamıyla değil mütevaziliğiyle dikkatleri üzerine çeker , “ama filmlerde böyle durmuyordu”larla başlarsın şaşırmaya. Tam karşısındaki Lafayette Park’ta sabah koşusunu yapan, köpeklerini gezdiren, işten çıkıp kahvesini içen insanlara ayrı şaşırırsın. Genellikle haftanın tüm günlerine yayılan protestoları sindirmek senin için zaman alsa da Obama için almaz. Bir yanda “Jesus Christ” çığlıkları, diğer yanda şavaş karşıtı protestolar, kürtaja hayır eylemleri, ardından çokeşli evlilik yasası istekleri, hatta ve hatta ezan okuma protestoları bile göze çarpar. Tüm bu curcunanın ortasında bir bakarsın yan yolu kapamışlar da Obama geçip gidivermiş. Lafayette Park; kahvenizi alıp, oturup izleyerek, Amerika’yı tanıyıp bir o kadar şaşırabileceğiniz bir curcunadır. Güzeldir, özgürdür, huzurludur, bazen de çokça acıklıdır. Yirmi yıldır The White House’un önünde bir çadırda yaşayan, savaş karşıtı 85 yaşında bir kadın vardır ki çokça gazeteye manşet olmuştur. Ola ki yolunuz düşerse, ona da bir kahve götürün derim.

capitol meclis binasi
Washington DC Capitol Meclis Binasi

2-CAPITOL HILL

Capitol ,yani meclis binası, şehrin hangi sokağından bakarsan bak yakın gözükür. Yürürsün yürürsün, bloklarca yürürsün, yine ulaşamazsın. White House’dan daha görkemlidir işin aslında. Önünde göl diye tabir edebileceğin bir yapay havuz bulunur, kışları üstü kalın bir buz tabakası tutar ki üzerinde yürüyebilir hatta yatabilirsin. Gün batımları Capitol’ın önündeki havuzda güzeldir. Bir de karşısında National Mall vardır ki DC’nin Central Park’ı… Günün yirmi dört saati koşan ya da piknik yapan insanlara rastlanabilir. Tüm bu çevreye Capitol Hill ismi verilir. Müzeler ve anıtlar buradadır. Amerikalıların “pencil” diye tanımladıkları kaleme benzeyen şehrin en uzun yapısı Monument da burada yer alır. Monument’a çıkış ve müzelere girişler ücretsizdir. Genellikle turistlerin uğrak bölgesidir, senatoda çalışanlar hariç DC’li pek bulunmaz.

Mobil Uygulama
capitol hill sus havuzu gun batimi
Capitol Hill Süs Havuzu Gün Batımı

3-GEORGETOWN

Potamac Nehri’nin kıyısında, DC’yle Virginia eyaleti arasında, köprüyü görebileceğiniz deniz kıyısı havasında bir yerdir. Bolca martıya rastlanır başlarda “ne işi var martının nehirde” deseniz de, siz de bir süre sonra DC’lilere ayak uydurup Potomac’in bir nehir olduğunu unutur ve ona denizmiş gibi davranırsınız. Yazları kano aktiviteleri ve tekne turları oldukça keyiflidir. Kışları büyük bir buz pateni pistini de bu yörede bulabilirsiniz. Georgetown çokça mağazaya ve kafeye de ev sahipliği yapar Georgetown Üniversitesi’ni içinde barındırdığından genç nüfusun en yoğun olduğu yerlerden biridir. Özellikle Halloween’da sokakları çok hareketlidir. Irish pubları şehrin en başarılı publarıdır, şiddetle tavsiye edilir. (ancak ciddiyetle yirmi bir yaş altını almaz.) Son olarak Georgetown Cupcake’de bir cupcake yemeden ordan ayrılmak tatlı sevenler için büyük bir pişmanlık olur.

Geeorge Town'da Uçan Martılar
Geeorge Town’da Uçan Martılar

4-CHINATOWN

Ucuz yemek ve ucuz alışveriş için birebirdir. Şehrin diğer bölgelerine göre biraz pis ve karışık bulunsa da seveni çok sever. Özellikle Uzakdoğu yemeklerini sevenler için çok güzel restoranlar barındırır. (haftasonları kalabalık olabilir.) Sokağın girişinde kocaman bir kemer vardır. Oryantal figürlerle çevrili bu renkli kemer tuhaf bir pozitif enerji yayar, vücutta seratonin salgılama gibi etkileri vardır. Newyork severler Megabus’tan pahalı biletler almak yerine, bu bölgeden rahatlıkla 20 dolara bir Çin firmasından bilet bulabilir.

5-UNION STATION

Konuşkan ‘homeless’larıyla ün yapmış, şehrin en büyük istasyonu… İçinde çeşitli mağazalar ve yeme içme yerleri barındırır. Merkez istasyondur, yolunuz bir şekilde düşer. Tarihi bir mimari yapıya sahip bu istasyon, Christmas döneminde oldukça renklenir.

6-DUPONT CIRCLE

Biraz da eğlence diyenlerin uğrak mekanıdır Dupont. Şehrin en renkli insanlarına cuma geceleri burada rastlarsın. Homoseksüel çiftlere, yazarlara ve fotoğrafçılara burda rastlanır. Eğlencenin her türünü barındırır. Rock barlardan discolara, hatta va hatta çokça keyifli olan game barlara ev sahipliği yapar. Burda bir game bara girip jengadan tutun sekseğe kadar her türlü oyunu oynayabilirsiniz. Tavsiyem Thomas Floorey Game Bar’ı es geçmeyin. Merkezde kalmaz, herkes bilmez, P Street üzerindedir. Küçük, sıcak bir ortam ve güler yüzlü insanlarla karşılaşırsınız. Konsolosluklar sokağı da bu bölgede bulunur.

Cherry Blossom Festival Görnüntüleri
Cherry Blossom Festival Görnüntüleri

7-FESTİVAL ZAMANI

DC’de esas neşe festivallerle başlar. Şehir, kışın bütün uyuşukluğunu, Chery Blossom Festivali’yle atar üzerinden. Bizdeki Nevruz’u andıran baharın gelişi festivaliyle tüm şehir sokaklara dökülür; geçit töreninin ardından türlü festivaller, konserler, danslar beraberinde gelir. Bu dönemde DC’de olmak şanstır, kaçmaz. Chery Blossom genellikle mayıs ayının ilk ya da ikinci haftasonuna denk gelir. Adını şehrin dört bir yanında açan pembe pembe vişne çiçeklerinden alır. Ağaçlar bu pembe çiçeklerle dolup taşar ki daha fazla taşıyamayıp çiçeklerini sokaklara, yollara serer, bu dönemde her DClinin görevi elbette ki bu çiçeklerle fotoğraf çekilip profilini güncellemektir.

Florida’nın sıcak sahilleri gibi olmayabilir ama DC’nin sıcak sokakları unutulmaz, insanı çokça sevilir. Kışın eksilere düşüp havuzlar buz tutsa da sanat galerileri ve müzeler hep sıcak kalır. Kar yağarken yapılan buz pateninin keyfine hiçbir sahilde rastlanmaz. Siz seyahat sevenlere; bir gidip görülmeli, yaşanarak sevilmeli derim. DC uçak biletleri en uygun fiyatlarla Turna.com’da. Şimdiden Chery Blossom’a yerinizi ayırtın. Kaçırmak istemeyeceğiniz konser, festival ve etkinlik takvimleriniyse bu sitelerden an be an takip edebilirsiniz.

Otobüs Bileti