Uçak Bileti

Müzecilik anlayışı her geçen yıl değişiyor. Geçmişte arkeolojik kazı çalışmalarında bulunan eserler ya da etnografik eserlerin cam vitrinlerin ardına yerleştirilmesi ve bu objelerin önüne bilgilendirici açıklamaların konulmasıyla dizayn edilen müzeler yerini interaktif yaşayan müzelere bırakmaya başladı.

Ülkemiz interaktif müzecilik anlamında başarılı örneklere sahip. Türkiye‘nin dört bir yanında ziyaretçilerini büyüleyici atmosferi ile kendine çeken müzeler bulundukları bölgenin marka kent kimliğine de katkı sunuyor.

Türkiye’de Görülmesi Gereken Kültür Müzeleri

1. Beypazarı Yaşayan Müze

Beypazarı Yaşayan Müze, Türkiye’nin ilk ve tek uygulamalı kültür müzesi unvanını taşıyor. Geç dönem Osmanlı mimarisiyle inşa edilen eski bir Türk evinin uyarlanmasıyla müze haline getirilen “Yaşayan Müze projesinin” başında eğitimci ve kültür bilimci Dr. Sema Demir bulunuyor. Ziyaretçilerin bölgedeki geleneksel kültürü öğrenmesini, görmesini ve uygulamasını amaçlayan müzeyi gezerken, Karagöz-Hacivat oynatanları ya da ebru sanatını deneyimleyenleri görüp, aralarına karışabilirsiniz.

Mobil Uygulama

Adres: İstiklal Mahallesi, Çınar Sokak No:17, 06730 Beypazarı/Ankara
Giriş ücreti: Tam 5 TL, öğrenci 4 TL.
Ziyaret saatleri: 08.30-20.30 saatleri arasında yılın her günü ziyarete açık.

2. Mevlana Müzesi, Konya

Hoşgörü felsefesiyle ve “Ne olursan ol gel” sözüyle dünyanın dört bir yanında tanınan Mevlana Celaleddin Rumi’nin eskiden dergah olarak kullandığı bina, 1926 yılında müze haline getirildi. 2017 yılında 2 milyon 480 bin 433 kişiyi ağırlayan Konya Mevlana Müzesi, günümüzde Türkiye’nin en çok ziyaret edilen müzesi konumunda.

Müzede; Mevlana Celaleddin Rumi’nin Kubbe-i Harda (Yeşil Kubbe) olarak anılan türbesi, dergâh eşyaları, el yazmaları, bugünkü kemanların öncüsü olarak kabul edilen sekiz telli kemanı, sabır taşları ve Galileo’nun asıldığı dönemde astronomi dersleri vermek için kullanılmış olan kürenin sergileniyor. Müze, içindeki türbe nedeniyle Mevlana Türbesi olarak da anılıyor.

Adres: Aziziye Mahallesi, Mevlana Caddesi, No:1 42030 Karatay/Konya
Giriş ücreti: Ücretsiz.
Ziyaret saatleri: 3 Ekim- 14 Nisan dönemi: 09.00-16.40 / 15 Nisan- 2 Ekim dönemi: 09.00-18.30, yılın her günü ziyarete açık.

Konya uçak bileti seçeneklerine göz atın.

3. Hasan Süzer Etnografya Müzesi

Hasan Süzer Etnografya Müzesi, Gaziantep halkının ev yaşantısı ve etnografik yapısının yansıtıldığı 100 yıllık geleneksel bir Antep konağı. 1985 yılında iş adamı Hasan Süzer tarafından satın alınıp restore edilen konak, “Hasan Süzer Etnografya Müzesi” olarak kullanılmak şartıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağışlandı. Ana kaya içine oyulmuş bir mahzen üzerine yapılan bu üç katlı müze konakta, hamam bölümü ve bahçe de bulunuyor. Evin içinde bir ailenin kullandığı mutfak malzemeleri, mobilyalar ve kişisel eşyalar gibi parçalar sergilenirken, mankenlerle yapılan canlandırmalarla da günlük yaşam anlatılıyor.

Adres: Eyüpoğlu Mahallesi, Hanifioğlu Sokak No: 64 Şahinbey/Gaziantep
Giriş ücreti: 5 TL, Müzekart geçerli. (Tadilat dolayısıyla kapalı)
Ziyaret saatleri: 3 Ekim-14 Nisan dönemi: 08.00-17.00 / 15 Nisan-2 Ekim dönemi: 09.00-19.00, yılın her günü ziyarete açık.

4. Cahit Sıtkı Tarancı Evi Müzesi

Mimairisiyle ünlü Diyarbakır evlerini yakından görme fırsatı sunan Cahit Sıtkı Tarancı Evi Müzesi, Cumhuriyet döneminin en değerli şairlerinden Cahit Sıtkı Tarancı’nın doğup, büyüdüğü ev. 1733 yılından kalma bu tarihi ev, 1973 yılında Kültür Bakanlığı tarafından satın alınıp, ünlü şairin anısını yaşatan bir müzeye çevrildi. Müzede Cahit Sıtkı’nın kişisel eşyalarını, el yazısıyla yazılmış mektuplarını ve aile fotoğraflarını da görebilirsiniz.

Adres: Cami Kebir Mahallesi, Telgrafhane Sokak No: 19, 21300 Sur/Diyarbakır
Giriş ücreti: Ücretsiz (Tadilat nedeniyle ziyarete kapalı)
Ziyaret saatleri: 3 Ekim-14 Nisan dönemi: 08.00-17.00 / 15 Nisan-2 Ekim dönemi: 09.00-19.00, yılın her günü ziyarete açık.

5. Panorama 1453 Fetih Müzesi

Panorama 1453 Tarih Müzesi, 2009 yılında hizmete girdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen projenin eseri olan müze, İstanbul’un fethinin yaşandığı Topkapı-Edirnekapı surlarının karşısında yer alıyor. Şehrin tarihin derin sayfalarına inen yüzü olan müze, İstanbul’un fethini canlı canlı hissettiren ses sistemleri ve gösterimlerle ziyaretçilerini bekliyor.

Adres: Merkez Efendi Mahallesi, Topkapı Kültür Parkı, 34015 Zeytinburnu/İstanbul
Giriş ücreti: Tam bilet 7,5 TL, öğrenci, öğretmen, askeri personel 3 TL, yabancı uyruklu ziyaretçi 15 TL. Müzekart geçerli değil.
Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-18.00 saatleri arasında ziyarete açık.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here