Uçak Bileti

Hollanda’nın başkenti Amsterdam, kanallarla çevrili sokakları, hareketli gece yaşamı, zengin koleksiyona sahip müzeleri, bisiklet dostu şehir yapısı, yemyeşil park ve bahçeleri ve hoşgörü kültürünün hakim olduğu yaşam felsefesi ile özgürlükler şehri olarak anılıyor.

Amsterdam’ın kuzeyine doğru yol aldığınızda sırasıyla Monnickendam, Marken, Volendam ve Edam kasabalarından geçiyor, yel değirmenlerini, şahane doğayı izleyerek geleneksel Amsterdam yaşamını keşfediyorsunuz. Fırsatınız varsa her biri birbirinden sevimli ve güzel olan bu kasabaları mutlaka görün.

Amsterdam Civarında Gezilecek Yerler

1. Zaanse Schans

Zaanse Schans

Zaanse Schans, tarihi geçmişi 1700’lü yıllara uzanan Zaanland kasabasının orijinalinden esinlenilerek kurulan yapıların olduğu tam anlamıyla bir açık hava müzesi. Yel değirmenleri ve evleriyle tam bir görüntü ziyafeti sunuyor. Eskiden burada binlerce yel değirmeni bulunurmuş fakat şimdi yalnızca 6 tanesi kalmış.

Kanatların olduğu yere çıkıp tüm mekanizmanın nasıl işlediğini görebilir, dev çarkların nasıl iki büyük taşı harekete geçirdiğini ve renk pigmentlerini oluşturan tebeşir taşlarını ezdiğini görebilirsiniz. Amsterdam şehir merkezinin 20 km kuzeyinde yer alan müzede 17. ve 18. yüzyıldan kalan ve sanayileşme tehdidi altında bulunan, restore edilen ahşap evler sergileniyor.

Mobil Uygulama

Açık hava müzesinde yer alan yapıların bir kısmında insanların yaşıyor oluşu, bu müzeyi gerçek bir Hollanda yaşam deneyimi sunan bir merkeze dönüştürüyor. Yağ değirmeni, rüzgargülü, hardal değirmeni, boya değirmeni, fırın, peynir mandırası, ahşap sandalet atölyesi ve saat müzesi gibi yapılar müzede görebilecekleriniz arasında.

Amsterdam’ın 20 km kadar kuzeyinde bulunan Zaanse Schans’a ulaşım Amsterdam Central Station’dan kalkan 391 numaralı otobüs ya da yine aynı istasyondan her 15 dakikada bir kalkan trenle sağlanıyor.

Trenle 17 dakika sonra varacağınız Zaandijk – Zaanse Schans İstasyonu’nda indikten sonra 15 dakikalık yürüyüşle parka ulaşabiliyorsunuz. Ayrıca birçok tur Amsterdam’dan otobüslerle buraya günübirlik geziler de düzenliyor. 

Zaanse Schans ziyaret saatleri haftanın 7 günü 08.30-17.00. Zaanse Schans’a giriş Zaanse Schans Card ile yapılıyor. Zaanse Schans Card ücreti 15€, 4-17 yaş arası ziyaretçilere 10€, 4 yaş altı ziyaretçilerden ise ücret alınmıyor.

2. Marken

Marken

Marken, Amsterdam civarında görülebilecek en ünlü balıkçı kasabalarından biri. Amsterdam şehir merkezine 30 km uzaklıkta yer alıyor. Marken, ana karaya köprü ile bağlı bir adada bulunuyor. Balıkçılıkla geçinen kasaba halkı, Hollanda mimarisini yansıtan ahşap evlerde yaşıyor.

Taze balık ve deniz ürünleri ile aranız iyiyse ziyafet yaşayabileceğiniz bu iki kasaba kartpostallık görüntüleriyle büyüleyici güzellikte. Amsterdam Central Station’dan Marken’e 315 numaralı otobüsle 35 dakikada ulaşabiliyorsunuz.

Tek yön bilet ücreti 10€, OV-chipkaart sahibiyseniz tek yön ulaşım 4,43€. Turistik sezonda (Mart ortası – ekim sonu) Volendam ile Marken arasında her 30 dakikada bir feribot seferleri yapılıyor. Volendam-Marken feribot bileti tek yön 7,95€, gidiş-dönüş 9,95€.

3. Volendam

Volendam

Hollanda’nın en turistik sahil kasabası Volendam, Ijsselmeer Gölü’nün kıyısında konumlanıyor. Amsterdam kent merkezinin 23 km kuzeyinde yer alan kasaba, geleneksel Hollanda mimarisini yansıtan ahşap evleri, sahil şeridi boyunca uzanan restoran ve kafeleri, peynir fabrikaları, balık ve deniz ürünleri satan sokak satıcıları ve sadece yayalara açık hoş sokakları ile Hollanda’nın en huzurlu köşelerinden biri.

Amsterdam çevresinde en ucuz hediyelik eşya çeşitlerini bulabileceğiniz çok sayıda hediyelik eşya dükkanına da ev sahipliği yapan Volendam’a Amsterdam Central Station’da yer alan EBS ofisinden alacağınız 10€’luk otobüs bileti ile gidebilirsiniz.

Tüm gün boyunca geçerli otobüs bileti ile istediğiniz durakta inip bir sonraki otobüse de ücretsiz binebiliyorsunuz. Tren istasyonunun üst katından hareket eden otobüsün numarası 316. Amsterdam merkezden Volendam otobüsle yarım saat sürüyor. Online bilet alımında 1€’luk indirim de var. Online Volendam bileti için tıklayın.

4. Edam

Edam

Edam, Amsterdam’ın kuzeyinde Volendam’la komşu, geleneksel kültürün izlerini görebileceğiniz Hollanda’nın en güzel kasabalarından. Kent merkezine 23 km mesafedeki kasaba kanalları ve tarihi evleriyle tanınıyor. Edam’ın ismini dünyaya duyuran asıl özelliği ise sahip olduğu yerel peynir fabrikaları.

Edam Müzesi, Grote Kerk Kilisesi ve Peynir Pazarı Edam ziyaretinizde mutlaka görmeniz gereken yerler arasında. Peynir Pazarı’nın önünde peynir taşıyan adam heykelini de es geçmeyin. Edam Peynir Pazarı, yalnızca çarşamba günleri 10.00-12.30 saatleri arasında açık oluyor. Edam’ı ziyaret etme planınız varsa özellikle çarşamba gününe denk getirmeye çalışın.

Edam’a Amsterdam Central Station’da yer alan EBS ofisinden alacağınız 10€’luk otobüs bileti ile gidebilirsiniz. Tüm gün boyunca geçerli otobüs bileti ile istediğiniz durakta inip bir sonraki otobüse de ücretsiz binebiliyorsunuz.

Tren istasyonunun üst katından hareket eden otobüsün numarası 314. Amsterdam merkezden Edam otobüsle yarım saat sürüyor. Online bilet alımında 1€’luk indirim de var. Volendam’dan Edam’a ise 316 numaralı otobüs gidiyor.

5. Monnickendam

Monnickendam

Monnickendam, Amsterdam’ın 16 km kuzeyinde yer alan küçük bir balıkçı kasabası. Geçmişte çok önemli bir limana sahip olan kasabanın kelime anlamı ‘Keşişler Barajı.’ Bu isim, kasabayı kuran keşişlerden geliyor.

1591’den kalma çan kulesi, geçmişte tüccarlar ve liman yetkilileri tarafından kullanılan 17. yüzyıl kantarı ve 1602’de yenilenen 14. yüzyıla tarihlenen St. Nicholas Kilisesi ile 1894’te inşa edilen sinagog kasabada görülecek yerler arasında.

Monnickendam’a Amsterdam Central Station’da yer alan EBS ofisinden alacağınız 10€’luk otobüs bileti ile gidebiliyorsunuz. Tüm gün boyunca geçerli otobüs bileti ile istediğiniz durakta inip bir sonraki otobüse de ücretsiz binebiliyorsunuz.

Tren istasyonunun üst katından hareket eden otobüsün numarası 311 ve 315. Amsterdam merkezden Monnickendam otobüsle 20 dakika saat sürüyor. Online bilet alımında 1€’luk indirim de var.

6. Giethoorn

Giethoorn

Amsterdam’ın 121 km kuzeydoğusunda yer alan Giethoorn, Overijssel eyaleti sınırlarında ‘masalsı köy’ olarak son yıllarda özellikle sosyal medya paylaşımlarıyla ismini dünya çapında duyuran bir yerleşim yeri. Cadde ve sokakların yerine su kanallarının aldığı, elektrikli botlar dışında hiçbir motorlu taşıtın giremediği, evlerin ada ve adacıkların üzerinde yer aldığı kasabanın ismi ‘keçiboynuzu’ anlamına geliyor.

13. yüzyılda kurulan köy çiftlik evleri, kanallar ve köprülerden oluşuyor. Köyde Rene Boissevain’in 1969’da açtığı Museum De Oude Aarde, kasabada ziyaret edilmesi gereken müzelerden. Boissevain’in dünyanın farklı yerlerine seyahat ederek topladığı değerli taşlar ve mineraller müzede sergileniyor. (Müze, Mart-Ekim aylarında 10.00-18.00 arası, Kasım-Mart aylarında 10.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık.)

Het Olde Maat Uus Müzesinde ise Giethoorn’daki tipik bir çiftlik evinin 100 sene önceki gündelik yaşamı sergileniyor. (Müze, pazartesi-cumartesi günleri 09.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık.)

Amsterdam Merkez Tren İstasyonu Amsterdam Centraal’den 2 ya da 3 farklı tren kullanarak ulaşabileceğiniz Giethoorn’a Amsterdam’dan trenle ulaşım 2-3.5 saat arasında değişiyor. Özel araçla ulaşım ise 1.5 saat sürüyor.

Amsterdam uçak bileti seçeneklerine göz atarak Amsterdam seyahat planınızı hayata geçirebilirsiniz.

7. Delft

Amsterdam’ın 70 km güneyinde yer alan Delft, kanalları ve korunmuş tarihi mimari yapıları ile eski ve tipik bir Hollanda kenti. Rotterdam ve Lahey kentleri arasında konumlanan Delft’te Ordu Müzesi, Yeni Katedral, Eski Kilise ve Delft Teknoloji Üniversitesi müzelerini ziyaret etmeden şehirden ayrılmayın.

Şehrin merkezini sarıp sarmalayan kanalların kıyısında ise soluklanıp bir şeyler içebilirsiniz. Delft’e Amsterdam Merkez Tren İstasyonu’ndan kalkan trenlerle 1 saatte ulaşabiliyorsunuz. Özel araçla ulaşım da yaklaşık 1 saat sürüyor.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here