Ege Denizi’nin karşı kıyısındaki komşumuz Yunanistan, Akdeniz çanağının en zengin tarihi miraslarına ev sahipliği yapıyor. Ülkenin birçok kenti ve adalarında çok sayıda tarihi ve turistik rota bulunuyor.
Tarih ve kültür sevdalıları için tam anlamıyla bir cennet olan ülkede bu zenginliklerin büyük kısmı UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor.
Yunanistan uçak bileti seçeneklerine göz atın.
Yunanistan’ın Tarihi Hazineleri
1. Delos
Mitolojiye göre, eski zamanların en önemli pan-Helen tapınaklarından biri olarak bilinen kutsal Delos adası, Apollo ve Artemis’in doğduğu yerdi. Apollo’nun tapınağı, ülkenin her yerinden gelen hacıları büyüleyerek, adayı gelişen bir limana dönüştüren önemli bir cazibe merkeziydi.
2. Daphni, Hosios Loukas ve Sakız Adası Nea Moni Manastırları
Sakız Adası, Yunanistan’da Hristiyanlık tarihi için büyük önem taşıyan 3 ayrı manastıra ev sahipliği yapıyor. Üçü de aynı bölgede bulunmamasına rağmen, aynı estetik özellikleri paylaşıyorlar. Tüm kiliseler, kare şeklinde bir plan üzerine inşa edilmiş ve 11. ve 12. yüzyıllarda çarpıcı mermer işleriyle dekore edilmiş. Tarihçilere göre, Bizans sanatının ikinci altın çağıdır.
3. Pisagoryon ve Sisam’ın Yeğeni
Pisagoryon ve Heraion’un kalıntıları (çarpıcı Roma ve Yunan anıtları ile antik bir liman ve Samian Hera’yı onurlandıran bir tapınak) kalıntıları, Sisam (Samos) adasının en önemli tarihi zenginliği. Pisagoryon, antik bir su kemerinin bir kısmı ve antik limanın kalıntıları içeren sofistike bir tünelden oluşuyor.
4. Aigai Arkeolojik Sit Alanı (modern adı Vergina)
Antik çağda, Aigai şehri (bugün Vergina), Makedon Krallığının ilk başkentiydi. MÖ 336’da, kentin tiyatrosunda II. Philip’e bir suikast düzenlendi ve oğlu Büyük İskender kısa bir süre sonra kral ilan edildi. Alanda arkeolojik keşifler arasında mozaiklerle ve duvarlarla dekore edilmiş büyük bir saray ve biri Kral Philip II’ye ait olan 300’ün üzerinde mezar bulunuyor.
5. İlahiyatçı Aziz John Manastırı ve Pátmos Adası’ndaki Kıyamet Mağarası Tarihi Merkezi (Chor)
Yunanistan’ın kutsal adalarından Patmos, İlahiyatçı Aziz John’un İncil’i ve Vahiy Kitabı’nı yazdığı yer olarak biliniyor. Bu ada, 10. yüzyılın sonlarında inşa edilmiş olan ve hala bu güne kadar hac yeri olan bir manastıra sahip.
6. Mycenae ve Tiryns Arkeolojik Sitleri
Mycenean uygarlığı döneminde iki önemli şehir olan Mycenae ve Tiryns, MÖ 15. ve 12. yüzyıllar arasında hızla gelişti. Mycenae’deki Aslan Kapısı veya Atreus Hazinesi gibi eserler ve anıtlar, ‘insan yaratıcı dehasının seçkin örnekleri’ olarak kabul ediliyor. Ayrıca Agamemnon’un altın cenaze maskesinin Heinrich Schliemann tarafından 1876’da keşfedildiği yer olarak biliniyor.
7. Korfu Eski Şehir
Corfu Eski Kenti, Adriyatik Denizi’nin girişinde stratejik bir konumda yer alıyor ve tarihi geçmişi MÖ 8. yy’a uzanıyor. Venedik mühendisleri tarafından yaratılan üç kaleyle donatılan kasaba, kendisini her zaman Osmanlı İmparatorluğu’na karşı savunmayı başardı ve kaleler sık sık yeniden inşa edilip yenilenmiş olsa da, Eski Şehir, orijinalliğini korumayı başaran birkaç tarihi simge yapıdan biriydi.