Uçak Bileti

Kuzey Afrika’da Atlas Okyanusu ile Akdeniz boyunca uzanan Fas Krallığı, güneyde Sahra Çölü ve Atlas Dağları ile sınırlanıyor. Köklü bir tarihi geçmişe ve kültüre sahip olan Fas, özellikle Avrupalı turistlerin rotasında.

Fas’ta başkent Rabat, Kazablanka, Fes, Tanca, Marakeş gibi şehirler ziyaretçilerin sıklıkla uğradığı kentlerden. Türk vatandaşlarından vize istemeyen Fas’ın en büyük şehirleri bu yazıda.

Fas Gezilecek Yerler

Fas, Akdeniz ile Atlas okyanusunun arasında, bir yüzü Avrupa’ya bakan, diğer tarafı Sahra çölü ve Atlas dağlarının sert yüzüyle yoğrulmuş, Kuzey Afrika‘nın zıtlıklarla dolu ülkesi. Ülkenin büyük bölümünü gezip gördükten sonra şu cümleyi rahatlıkla söyleyebilirim ‘bugüne kadar gördüğüm en ilginç en şaşırtıcı ülkelerden biri Fas’.

Birbirinden çok uzak kültürlerin enteresan bir kesişimi. Bir tarafı Avrupalı bir tarafı Afrika. Kazablanka’da, Atlas Okyanusu’nun kenarında sörf yapanları da görebilirsiniz, çölün kenarında günümüz dünyasında çok uzakta kıl çadırlarda bedevi hayatını sürdürenleri de. Doğuyla batının, eskiyle yeninin bir garip sentezi.

Mobil Uygulama

Coğrafyası da öyle. Sonsuzluğa uzanan Sahra çölü, çetin dağları, dik ve gizemli vadileri, palmiyelerin arasına gizlenmiş vahaları, kuzeyde yemyeşil tepeleri ile keşfetme duygusunu kışkırtan bir doğası var.

Egzotik lezzetleri, zamansız mimarisi, labirent gibi çarşıları, yılan oynatıcaları ile farklı kültürlerin arasında yolculuk yapmak gibi Fas’da olmak.

Bir tarafında Atlas Dağları, bir tarafında Atlantik bulunan ve Akdeniz’in harika sahilleriyle çevrili Fas’ın her biri kendi içinde farklı dünyalar barındıran egzotik şehirlerine bir göz atalım.

1. Marakeş

fas gezilecek yerler

Marakeş, Fas’ın en turistik şehri. Kızıl şehir olarak da anılan Marakeş, kapalı çarşıları, kırmızıya çalan mimarisi, karmaşık sokakları, egzotik havasıyla gerçekten çok ilgi çekici, gizemli bir şehir. Atlas Dağları’nın eteklerinde yer alan Marakeş, ülkenin uluslararası ismi Morocco’nun da isim kaynağı.

Ülkenin ilk başkenti olduğu için Fas İslam mimarisinin en görkemli örneklerini barındıran Marakeş’te, turistik açıdan en çok ilgi çeken mekânlar Medina (Eski Şehir) bölgesinde yer alıyor.

Bu bölgede Jemaa el-Fnaa Meydanı, Bahia Sarayı, Sahabe Mezarları ve Marakeş Müzesi ve Kutubiye Camii’ni gezdikten sonra Halı Pazarı ve Baharat Pazarı gibi Marakeş’in dünyaca ünlü pazarlarında alışveriş yapabilirsiniz.

2. Kazablanka

Kazablanka da en az Marakeş kadar ünlü bir Fas şehri. Kazablanka ilginç bir sentez, biraz İspanyol biraz Afrika, biraz da Fransız. İspanyolca’da ‘Beyaz Ev’ anlamına gelen şehir, Atlas Okyanusu kıyısına kurulmuş.

3,5 milyonu aşan nüfusuyla Fas’ın en büyük ve en kalabalık nüfusa sahip olan kenti Kazablanka, dünyaca ünlü Casablanca filmiyle adını dünyanın dört bir yanında duyuran büyülü bir şehir.

Kazablanka, Fas’ın kadim halkı Berberlerin 7. yüzyılda şehri başkente dönüştürmesiyle önem kazandı. Bir dönem Portekiz’in işgal ettiği kent, 15. yüzyılda Anfa ismiyle anıldı. 1575’te Casa Branca olarak adlandırılan şehrin isminin anlamı ‘beyaz saray’ın İspanyolcası. Kazablanka tarih boyunca Fas ile Avrupa arasındaki deniz ticaretinin merkeziydi.

Adını 20. yüzyıl öncesindeki mimarisinden alan Kazablanka’da, 2. Hasan Camii ve çevresini dolaşın, okyanusun kokusunu içinize çekerek yürüyebileceğiniz upuzun bir sahil yolu var.

Muhammed V Meydanı yakınındaki Kazablanka Katedrali’ni ve taze deniz ürünleri ve balık pişiricileriyle ünlü Central Market’i görebilirsiniz. Habous (Quartier Habous) bölgesindeki, Royal Palace, Mahkama du Pacha, Moulay Youssef Camii ve Muhammadi Camii özgün mimariye ilgi duyanların uğraması gereken yerler.

3. Fes

fes fas

Ülkeye adını veren Fes şehri, geçmişte Medine ile olan ticari ve kültürel etkileşimlerinden dolayı oldukça zengin bir kültüre sahip oldu. Türklerin Fas’a Fas demesinin tarihi kökeninde yer alan Fes kenti, Fas’ın en büyük ikinci şehri.

Osmanlılar Fes’e hakim oldukları dönemde tüm ülkeyi bu şehrin ismiyle anıyordu. Günümüzde Afganistan ve Türkiye dışında Fas’a Fas ismiyle hitap eden başka bir ülke bulunmuyor. Osmanlı egemenliğinde kaldığı dönemde Faslıların ülkenin başkentini Rabat’a taşımalarına neden olan şehir günümüzde UNESCO Dünya Mirası Listesinde.

Nüfusu 2 milyonu aşan şehir tarihte Yahudi toplumunun bölgede geliştiği merkez konumundaydı. Fes iki yerleşim alanına sahip bunlardan en büyüğü olan Fez El Bali, gezilecek yerlerin büyük kısmı da bu bölgede yer alıyor.

Günümüze kadar başarıyla korunmuş tarihi binaları sayesinde “Yaşayan Orta Çağ İslam Kenti” olarak anılan şehirde, alışveriş yapabileceğiniz otantik pazarları, tarihi anıtları ve Fes el Bali’yi görmelisiniz.

Tam manasıyla labirent gibi sokaklara sahip Medina sokaklarında dolaşırken yol-yön bulmak hayli zor. Bu bölgede, Fas’ın Orta Çağ’dan kalma tabakhanelerini de mutlaka ziyaret edin.

4. Tanca

Fas’ın en kalabalık üçüncü şehri olan Tanca, 200 yıl boyunca Roma İmparatorluğu’nun en önemli kültür, ekonomi ve askeri merkezlerinden biriydi. 1 milyona yaklaşan nüfusu ile şehir günümüzde Fas’ın en popüler turizm destinasyonlarından biri.

5. Rabat

Fas’ın başkenti Rabat, her ne kadar Kazablanka ve Marakeş gibi şehirlerin gölgesinde kalsa da ülkenin kuzeyini ziyaret eden yabancı turistlerin uğrak noktalarından biri. 1912’de Fes’ten Rabat’a taşınan başkent ülkenin bürokratik kurumlarının da bu şehirde kurulmasını sağlamış. Yaklaşık 600 bin nüfusa sahip olan şehrin eski kent merkezi UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde.

Bağımsızlığın ardından başkent ilan edilen Rabat, çeşitli medeniyetlerden miras kalan anıtları, kültürel etkinliklere ev sahipliği yapan tarihi binaları ve koloni mimarisi ile oluşmuş yapısıyla Fas’ın önemli turistik bölgelerinden biri.

Fas’ın diğer şehirlerine göre daha düzenli ve sistemli bir şehir hayatı var. 1150 yılında inşa edilen bir yer Kasbah des Oudaias (Udayas), mavi beyaz evleri, çiçeklerle süslü penceleriyle çok otantik.

Ksbah’ın hemen yanındaki Andalusian Gardens, eski bölgelerinden biri olan alışveriş yapabileceğiniz Rues Des Consuls, Chellah cami projesi olarak başlayıp yarım kalan Hassan Kulesi, Arkeoloji Müzesi, St. Paul Mağarası ve Bilim ve Doğa Müzesi de bu şehrin görülmeye değer yerlerinden.

6. Agadir

agadir

Büyük bir liman şehri olmasının etkisiyle Fas’ın diğer şehirlerinin aksine modern bir yapıya sahip olan Agadir, yılda ortalama 300 gün süren güneşli havası, uzun kumsalları ve şık marinası nedeniyle tatilcilerin gözdesi. Agadir’in Arap Mahallesi Kasbah görülecek yerlerin başında geliyor.

1960 yılında yaşanan depremde eski yapılarının çoğunu kaybetse de şehrin tarihi ve yerel halkın yaşamı hakkında bilgi edinebileceğiniz en uygun yer. Agadir’in upuzun plajları, şehre tatil yapmaya gelenlerin gözdesi.

İlginç kaya oluşumları görebileceğiniz ve turkuaz suların oluşturduğu göletlerle çok ilgi gören Paradise Valley’de Agadir gezi programınızda muhakkak olsun.

7. Chefchaouen

Chefchaouen

Yahudiler’in inşa ettikleri mavi badanalı binaları ve sokaklarıyla ünlenen Chefchaouen (Şafşavan), gece hayatı açısından sönük olmasına rağmen Fas’ın en popüler şehirlerinden biri.

Sokaklar, evler, kapılar, koridorlar, dar geçitler çivit mavisine boyalı. Şehirler gökyüzü birbirine karışmış. Mimari yönden eşine az rastlanan bir özgünlüğe sahip olan şehirde, gezginlerin görmek için öncelik verdikleri Medina Bölgesi, kent yaşamını gözlemlemek ve fotoğraf çekmek için ideal.

Bir gün içinde Medina bölgesinin tamamını gezmek mümkün. Gün batımını izlemek için eski şehrin içindeki kalabalığı takip edin ve Jemaa Bouzafar Camii’ye doğru yürüyün.

Fas vizesi hakkında detaylı bilgilere de Turna.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Fas uçak bileti seçeneklerine göz atın.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here