PAKİSTAN

Bir Güney Asya ülkesi olan Pakistan, resmi adıyla Pakistan İslam Cumhuriyeti olarak bilinir. Umman Denizi'ne kıyısı olan ülkenin komşuları İran Hindistan, Çin ve Hindistan'dır. İkinci Dünya Savaşı sonrası İngiliz Sömürgesi olan Hindistan'dan ayrılıp bağımsızlığını kazanmış ve daha sonra yine bir bölünmeyle bugünkü Pakistan ve Bangladeş kurulmuştur. Dört eyaletten oluşan Pakistan'ın başkenti İslamad'dır. İran'dan sonra en yoğun Şii nüfusuna sahip olan Pakistan aynı zamanda dünyada altıncı olan yoğun nüfus yapısıyla da dikkat çekmektedir. Kuru ve sıcak bir iklime sahiptir. Urduca ve İngilizce resmi dilleridir. Ülkenin resmi para birimi Pakistan Rupisi'dir. Pakistan'a seyahat etmek için Pakistan uçak bileti seçeneklerine göz atabilirsin.

Pakistan İslam Cumhuriyeti Vize İstiyor Mu?

Pakistan İslam Cumhuriyeti'ne seyahat edecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Umumi (Bordo), Pasaporta sahiplerse vize başvurusu yapmak zorundadırlar. Hususi (Yeşil), Hizmet (Gri) ve Diplomatik (Siyah) pasaport hamili Türkiye vatandaşlarının bir yıl içerisinde 90 günü geçmeyen seyahat planlarında ayrıca vize almalarına gerek yoktur. Fakat bu muafiyet, Pakistan seyahati sonrası pasaportlarının geçerlilik süresi en az altı ay olan Yeşil, Gri ve Siyah pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için geçerlidir. Pakistan Vize Türleri Pakistan İslam Cumhuriyeti vize türleri seyahat nedenlerine göre kategorilendirilmiştir. Pakistan Konsolosluğu'nun vize işlemleri için bir danışmanlık hizmeti bulunmamaktadır. Ek olarak Pakistan İslam Cumhuriyeti, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına kapıda vize uygulaması hizmeti vermemektedir.

Önemli Not: Ülkelerin vize ve seyahat koşulları değişiklik gösterebilmektedir. Güncel vize ve seyahat koşullarını, ilgili ülkenin konsolosluğuna ait resmi web sitesinden veya T.C Dışişleri Bakanlığı web sitesinden kontrol etmeni veya seyahat edeceğin hava yolu firması ile iletişime geçmeni önemle rica ederiz.​​

• Turistik Vize: Kültürel ve tatil nedeniyle yapılan Pakistan İslam Cumhuriyeti seyahatlerinde bordo pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının alması gereken vize türüdür. Bu türde başvuru yapacak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının formu İngilizce olarak doldurmaları gerekmektedir. Ayrıca uçak ve otel rezervasyonu vize başvurusundan önce yapılmalı ve evraklar arasına eklenmelidir. Bu vize türüne sahip olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Pakistan İslam Cumhuriyeti'nde çalışma hakkına sahip olamazlar.

• Ticari Vize: Pakistan İslam Cumhuriyeti'nde ticari faaliyette bulunmak ya da bu ülkede ticari amaçlı fuar, toplantı, seminer ve iş görüşmelerine katılmak amacıyla Pakistan'a seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının alması gereken vize türüdür. Bu vize türü için en önemli kriter ziyaretin gerçekleştirileceği firmadan alınacak kurumsal davetiye yazısıdır. Davetiyenin mevcut olmadığı durumlarda bu vize türünün alımı gerçekleşmemektedir. Kısa süreli bir vize türü olması sebebiyle bu vize türüne sahip olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Pakistan'da çalışma, iş yeri açma ya da iş başvurusunda bulunma hakkına sahip değillerdir. Davetiyeye ek olarak ziyaret edilecek firmanın antetli kağıdına basılmış ve kurumsal onaylı bir ticari vize talep dilekçesi başvuru evrakı arasına eklenmelidir.

• Çalışma Vizesi: Pakistan'da çalışmak amacıyla seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının alması gereken vize türüdür. Ticari vize türünde olduğu gibi çalışma vizesi almak isteyen vatandaşlarımızın ziyaret edilecek firmadan kurumsal bir davetiye yazısı almaları gerekmektedir. Burada muhatap olunan firmanın Pakistan Ticaret Odasına kayıtlı olması şartı aranmaktadır. Bu iki kritere uymayan başvurular Pakistan Konsolosluğu tarafından kabul edilmemektedir. Başvuru formunun İngilizce ve Türkçe olmak üzere iki adet doldurma seçeneği bulunmaktadır.

 • Aile Birleşimi ve Aile Ziyareti Vizesi: Pakistan İslam Cumhuriyeti'nde aile ve akrabası ile yaşamak isteyen ya da burada bulunan yakınlarını ziyaret etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Pakistan Aile Birleşimi yasasından yararlanarak seyahatlerinde kullanacakları vize türüdür. Aile birleşim formu ve başvuru sahibinin Türkçe olarak doldurduğu başvuru formu teslim edilmesi gereken evrak arasındadır. Ziyaret vizesinde istenilen evrak arasında Pakistan'da bulunan ziyaret edilecek kişiden alınacak davet mektubu ve aile ilişkisinin durumunu tasdik eden noter onayı bulunmaktadır.

• Gazeteci Vizesi: T.C. vatandaşı gazetecilere görev nedeniyle Pakistan İslam Cumhuriyeti'nin verdiği vize türüdür. Bu vize türü için başvuracak gazetecilerin basın kartına sahip olması gerekmekte ve dergi, televizyon ve gazeteden alınacak orijinal davet mektubunu başvuru evrakı arasına eklemesi zorunludur.

Önemli Not: Ülkelerin vize koşulları değişiklik gösterebilmektedir. Güncel vize koşulları hakkında bilgi edinmek için ilgili ülkenin konsolosluğuna ait web sitesinden duyuruları takip etmeni veya seyahat edeceğin hava yolu firması ile iletişime geçmeni önemle rica ederiz.

Pakistan Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Pakistan İslam Cumhuriyetine seyahat gerçekleştirmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları direkt olarak Ankara'da bulunan Pakistan Büyükelçiliği'ne ya da İstanbul'daki Pakistan Başkonsolosluğu'na istenilen evrakları ile birlikte vize işlemlerini gerçekleştirmek üzere başvurabilmektedir. Zorunlu olmamakla birlikte bu ülkeye yapılacak ziyaretlerde Hepatit-A ve Tifo aşılarını yatırmanız T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından önerilmektedir. Tarım alanlarına yapılacak ziyaretlerde ise Japon Ensefaliti Aşısı önerilmektedir.

Pakistan Vize Başvurusu için Gerekli Evraklar

• Fotoğraf: En güncel halinizi yansıtan, en fazla 6 ay öncesine ait olan 2 adet biometrik fotoğrafların beyaz arka fonlu ve desensiz olması gerekmektedir. Fotoğraflar, 35 mm genişlik ve 45 mm yüksekliğe sahip olmalıdır.

• Pasaport: Vize başvurusunda kullanılacak pasaportun on yıl içerisinde alınmış olması ve en az 6 ay geçerliliğe sahip olması gerekmektedir. Vize onayı için pasaportta en az iki adet boş sayfa olması zorunludur.

• Davet mektubu: Özellikle ticari vize, aile birleşimi ve ziyareti, çalışma ve gazeteci vizesi için davet mektubu zorunludur. Davet yazısında davet eden kişinin kimlik bilgilerinin bulunması gerekmektedir.

• Banka hesap dökümü: Vize başvurusu yapan T.C. vatandaşının sahip olduğu banka hesabında en az seyahati finanse edecek kadar bakiye olması gerekmektedir. Hesap dökümünün bankadan ıslak imzalı ve kaşeli olarak alınıp banka imza sirküleri ile birlikte vize başvurusunda ibraz edilmesi zorunludur. İnternet üzerinden alınan dökümlerin bankadan kaşelenip imzalanması gerekmektedir.

• İş yeri belgeleri: Özellikle ticari ve çalışma vizesi için gereklidir. Ticari vize başvurusunda bulunacak olan kişinin, güncel barkodlu vergi levhası fotokopisi; sahibi ya da ortağı olunan firmanın bağlı bulunduğu Odalardan son üç ay içinde alınmış ıslak imzalı ve kaşeli faaliyet belgesi; sahibi ya da ortağı olunan firma müdürünün noter onaylı imza sirküleri fotokopisi; şirket sahibi ya da ortaklarının Resmi Gazete'de yayınlanan Ticaret sicil gazetesi sayfası fotokopisini başvuru evrakı arasına eklemesi gerekmektedir.

• Güncel şirket evrakları: Başvuru yapan kişi Türkiye Cumhuriyeti'nde aktif olarak çalışıyor ise Türkiye’de çalıştığı şirkete ait faaliyet belgesi, sicil gazete, imza sirküleri, vergi levhası fotokopilerinin bize başvurusu sırasında sunulması zorunludur. • Otel ve uçak bileti rezervasyonları: Vize müracaatı yapacak olan T.C. vatandaşlarının otel ve uçak rezervasyonlarını resmileştiren bir evraka sahip olması gerekmektedir. Seyahat etmeyi planlayan kişinin konaklayacağı otelden alacağı konfirmeli rezervasyonun çıktısını başvuru evrakı arasına eklemesi zorunludur. İsim ve soyisim mutlaka rezervasyon evrakında yer almalı ve rezervasyon tüm seyahat planını içerek şekilde yapılmalıdır. **Vize başvurusu için hazırlanması gereken evraklarla ilgili net bilgi için ilgili ülkenin Konsolosluk/Büyükelçiliklerine ya da vize danışmanlık merkezlerine başvurulmalıdır.

Pakistan Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Pakistan seyahati planlayan T.C. vatandaşlarının başvuru evrakını eksiksiz ve doğru bir şekilde tamamlaması şartıyla vize başvurusunun sonuçlanması 7 iş gününü bulabilmektedir. Vize işlemlerinde karşılaşılabilecek eksik evrak ya da Pakistan Büyükelçiliğinin yoğunluğu gibi aksilikleri göz önünde bulundurarak seyahat planı yapılan tarihlerden yaklaşık bir ay öncesinden başvuru yapılması tavsiye edilmektedir.

Pakistan’ın Vize İstediği / İstemediği Ülkeler

Pakistan İslam Cumhuriyeti 5 ülkenin vatandaşına vizesiz seyahat hakkı tanımaktadır. Vizesiz seyahat edebilme hakkına sahip bu ülkeler ise şunlardır; • Maldivler (3 ay süreli konaklamalarda) • Nepal (1 ay süreli konaklamalarda) • Samoa (1 ay süreli konaklamalarda) • Tonga • Trinidad ve Tobago • Süresi geçerli olan Schengen vizesi, ABD ve İngiltere vizesi olan T.C. vatandaşları Pakistan'a varışta vize alabilirler.

Pakistan Vize Ücretleri

Vize Süresi Vize Tipi Giriş Sayısı Toplam

Ücret 3 Ay/30 Gün Turistik 1 Girişli 170 $

3 Ay/30 Gün Ticari 1 Girişli 205 $

3 Ay/30 Gün Çalışma 1 Girişli 205 $

3 Ay/30 Gün Özel Ziyaret 1 Girişli 170 $

3 Ay/30 Gün Eğitim 1 Girişli 170 $

1 Yıl Ticari Çok Girişli 520 $

1 Yıl Çalışma Çok Girişli 520 $

Vize ücretleri değişiklik gösterebilir. Güncel vize ücretleri için konsolosluk web sitesinden ve aracı kurumlardan bilgi alabilirsiniz.