Kontuar Nedir?

Kontuar, havaalanlarında bagaj teslimi ve check-in işlemlerinizi yapmanız için ayrılmış özel bölümlere denir. Uçak firmalarının havaalanı terminali içerisinde ayrı kontuar alanları bulunmaktadır. Check-in ve bagaj teslimi yapabilmeniz için kontuar alanlarında sizlere kontuar görevlileri yardımcı olmaktadırlar.

Kontuar Check-in Nedir?

Kontuar Check-in, uçak bileti satın almış yolcuların uçuşundan belirlenen süreler öncesinde kontuar alanında olarak bagaj teslimi ve Check-in işlemlerini yapmasına denir. Kontuar Check-in öncesi belirlenen süreler; iç hat uçuşlarında uçuş saatinizden 1,5 saat öncesi, dış hatlarda ise gideceğiniz yere göre uçuş saatinizden 3 ila 5 saat öncesinde bu alanda olmanız gerekir. Kontuar görevlilerine PNR kodunuz ve kimliğinizi vererek işlemlerinizi yaptırabilirsiniz.

İlerleyen teknoloji ile birlikte Türk Hava Yolları kontuar alanında yeniliklere giderek, yolcuların kendi biletlerini basmaları ve kargolarını otomatik bantlardan uçağa gönderebilmeleri için yeni nesil otomatik kontuar otomatlarını kullanmaya başlamıştır. Bu otomatlarda verilen talimatları uygulayarak kolayca işlemlerinizi yaptırabilirsiniz. Kargo bagajınız yok ise ve online check-in yaptırdı iseniz kontuar alanlarında bulunan bilet otomatlarından biniş kartınızı alabilir ve bekleme salonuna geçebilirsiniz. Bazı firmalarda bu bilet otomatları mevcut olmayabilir.

Kontuar Check-in Yapılırken Dikkat Edilecekler Nelerdir?

• Check-in işlemleri için belirlenen süreler içerisinde kontuar alanında işlemleriniz yaptırmalısınız. Aksi taktirde uçağa alınmama durumları ile karşılaşabilirsiniz.

• Özellikle bayram tatili başlangıç ve bitiş günlerinde kontuar alanlarında yoğun sıralar olduğundan, bu günlerde en az 2-3 saat önceden bu alanda olmanızı tavsiye ederiz. Aksi taktirde Check-in ve bagaj teslim işlemlerinizi yapamayabilirsiniz ve uçak biletiniz yanabilir.

• Kontuar alanında işlemleriniz yaptırabilmeniz için mutlaka onaylı ve geçerli bir kimlik belgeniz olması gerekmektedir.

• Kargo bagajı ve kabin bagajı ağırlık limitlerine dikkat etmelisiniz. Size verilen ağırlık hakkını aşar iseniz ekstra ücret ödemek zorundasınız.

• Havacılık yasaları gereği bir başkası adına Check-in işlemi yapamazsınız. Uçak bileti kime ait ise geçerli kimliği ile sadece kendisi işlem yapabilir.