Uçak Bileti

Yeni Zelanda South Island Aoraki/Mount Cook Milli Parkı içinde bulunan göz kamaştırıcı Mount Cook, 3754 metre yüksekliğiyle Yeni Zelanda’nın en yüksek dağı.

Güney Ada’da bulunan Aoraki/Mount Cook, 1887 gibi erken bir tarihte, bölgenin önemli bitki örtüsü ve rezervlerini korumak için kurulmuş. 1953 yılında da resmen milli park olarak ilan edilmiş.

4WD safari, buzul gölleri, tekne, at yürüyüşleri, balıkçılık, uçakla gözlem ve sayısız yürüyüş parkuru ile bir çok aktivitenin de tadının çıkarılabileceği en güzel tatil yerlerinden de biri. Yeni Zelanda’nın en büyük buzulunun da bulunduğu bu park, kış ve kayak turizmi için de popüler bir durak.

Yeni Zelanda’nın en yüksek dağı olan 3,754 metre yüksekliğindeki Aoraki/Mount Cook, 700 kilometre kare alan sahip bir ulusal parkın tam ortasından yükseliyor. Bu görkemli dağ, 2,000 metreden yüksekte yer alan 140 zirveye ve dev 2 buzula ev sahipliği yapıyor. Yeni Zelanda’nın en büyük buzulu olan Tasman Glacier bu dağda bulunuyor.

Mobil Uygulama

Yeni Zelanda yerlileri Maorilerin dilinde “bulutları yaran” anlamına gelen Aoraki Dağı, 1851 yılında Mount Cook olarak isimlendirilmiş ve 1998 yılından itibaren de Aoraki/Mount Cook olarak değiştirilmiş. 1887’den bu yana koruma altına alınmış bölge, 1953 yılında Aoraki/Mount Cook Milli Parkı olarak ilan edilmiş.

Cook Dağı, 1992’de bugünkünden 20 metre daha yüksekti. Bu tarihte, zirveden kopan 10 milyon metre küplük buz ve kaya parçasının vadiye kaymış.

Dağın zirvesine ulaşan ilk kişi, Yeni Zelanda’nın milli kahramanı Edmund Hillary olmuş. 1948 yılında zirve yapan E.Hillary, aynı zamanda Everest dağına tırmanmış ilk kişi olmasıyla da ünlü. Everest öncesi hazırlıklarını Aoraki/Mount Cook dağında yapmış.

Dağın güney tarafında bulunan Hooker ve Mueller Buzullarının son bulduğu yerde bulunan küçük köy, dağla aynı isimle anılıyor; Aoraki/Mount Cook Village.

Tekapo Kasabasından başlayarak, Lake Tekapo gölüne paralel uzayan yoldan Aoraki/Cook Dağı’na doğru ilerlerken, olağan üstü güzellikte bir doğanın ortasında buluyor insan kendini. Yeşil çayırların, yine yeşile çalan turkuaz Tekapo Gölü üzerindeki yansıması tarifsiz. Uzanıp giden dağa yaklaşmak heyecan veriyor.

Bu bölgede, her yetenekten kişiye uygun yürüyüş ve tırmanış rotaları bulunuyor. Bu rotaların bazıları, dağ zirvelerine yapılan deneyim gerektiren zorlu tırmanışlardan; şahane vadiye, küçük dağ göllerine ve buzula bakan manzarayla her türlü çabaya değen orta seviye iddialı rotalara kadar geniş seçenekler sunuyor. Yağmur ve gürgen ormanları arasında, yabani çiçeklerin kapladığı alpin çayırlıklarından başlayan, oldukça düzgün işaretlenmiş patikalardan başlayan yolculuklar her yaşa ve performansa uygun.

Yürüyüş yapmaktan kaçıp da cüzdanı dolu olanlar, Aoraki/Cook Dağı köyünden, buzulun üzerine doğru yapılan uçuş aktivitelerine katılabilirler.

Hangi yaştan olursanız olun mutlaka alpin çayırlıklarından Tasman buzuluna kadar uzanan, zor olmayan rotayı yürüyün. Buzulu karşı tepeden bakın, her bir yandan süzülerek gelen ermişi kar sularının sesini dinleyin, ya da benim gibi yapıp mataranızı dağdan gelen suyla doldurun ve kana kana için.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here