Uçak Bileti

Pattaya, Tayland’ın adı en çok duyulan şehirlerinden biri. Uzun kumsalları, palmiyelerin süslediği caddeleri, farklı zevklere hitap eden gece hayatı, tropik iklimi ile Asya’nın en revaçtaki tatil yerlerinden biri olarak öne çıkıyor.

Pattaya’da keyifli bir tatil geçirmek için öncesinde biraz araştırma yapmakta fayda var. Turistik mekanlar şehrin hangi bölgesinde? En yakın plajlar nerede? Hangi bölgede konaklamalı? Şehirle ilgili bilmeniz gerekenler neler? Aklınıza takılacak tüm sorular için yazımıza bir göz atın.

pattaya bilgiler

Pattaya’nın Bölümleri


Pattaya, 1960’lara baktığımızda şimdikinden pek tabii farklıydı. 21. Yüzyılda, Büyük Buddha (Pratamnak) tepesinin ardında, kuzeyde Naklua ve Jomtien, güneydeki körfeziyle, hareketli bir hayata sahip olan bir tatil merkezi ve Tayland’ın en büyük şehirlerinden biri haline geldi.

Bu şehre ilk kez gelen biri için bile Pattaya çok kolay gezilebilecek bir yer. İki gün içinde ne nerede anlaşılıyor. Büyük oteller, hosteller ve eğlence merkezlerinin çoğu batıda ki Pattaya ve Jomtien sahil şeridi arasında, Doğu’da ise Sukhumvit Yolu (Bangkok Otobanı) üzerinde.

Mobil Uygulama

Sukhumvit Yolu’nun doğusu aynı zamanda Karanlık taraf ‘Dark Side‘ olarak da biliniyor. 3 ana yol (Tayca da soi) Pattaya’nın şehir merkezini Kuzey ve Güney olarak ikiye bölüyor.

– Pattaya Sahil Yolu (ünlü Walking Street’in bulunduğu)
– Pattaya 2. Yol/Sai Song (song= ikinci)
– Pattaya 3. Yol/Sai Saam (saam=üçüncü).

Pattaya 2. Yolu (Second Road) , ismi Kuzeyde Pratamnak Yunus Kavşağına (Dolphin Roundabout) geldiğinde Pattaya-Naklua yolu olarak, güneyde ise Pratamnak Yolu olarak değişir.

Pratamnak Yolu, güney Pattaya ve Jomtien sahili arasında bir anayol olduğu için bir diğer anayol olan Thappraya Yolu ile birleşiyor. 3 ana yol (sai) Pattaya sahil yolundan Sukhumvit yoluna kadar şehri doğu-batı olarak bölüyor.

– Kuzey Pattaya Yolu/Pattaya Nua (nua=kuzey)
– Merkez Pattaya Yolu/Pattaya Klang (klang=merkez)
– Güney Pattaya Yolu/Pattaya Tai (tai=güney)

Bu ana arterler ya rakamlar ile isimlendirilmiş yan yollar (Tayca’da “Soi”) ile kesişiyor ya da o bölgeye ait bilinen bir bina veya otellerin adı ile tanınabiliyor. Diğer yan yollar hem isim hem de numaralar ile adlandırılmış. Pattaya ve Jomtien’i birleştiren anayol ise Thappraya Yolu olarak isimlendiriliyor.

ⓘ Pattaya’ya gitmek için önce Bangkok’a gitmeniz lazım. En ucuz Bangkok uçak bileti için turna.com sayfasını ziyaret edin. Gelişmiş arama teknolojisi, güvenli ödeme, komisyonsuz alışveriş, kesintisiz iade garantisi ve daha fazla turna.com sayfalarında.

Naklua & Kuzey Pattaya

Naklua, Pattaya’nın kuzeyinde, ünlü haftasonu pazarı dışında çok turistik bölgesi olmayan ve halen geleneksel ahşap evlerini koruyabilmiş bir balıkçı köyü.

Bilinen bir sahili yok. Sadece birkaç otel ve misafir evi var. Birçok turistin Naklua olarak bildiği yer aslında Pattaya-Naklua yolu boyunca uzayan ve sonunda Naklua ile birleşen, Pattaya’nın kuzey kısmı.

Kuzey Pattaya, Alman ve Avusturya restoranlarının, sayılamayacak kadar çok açıkhava barının, birkaç tane Gogo barı ve küçük turistik dükkânlarının sayesinde Pattaya – Naklua yolu boyunca Eğlence Şehri’nin “Küçük Almanyası” olmuş.

Kuzey Pattaya’nın Wongamat Sahili diğer ana sahillere kıyasla daha sakin ve huzurlu atmosferi tercih edip güneşin tadını çıkaracaklar için iyi bir alternatif.

pattaya hakkında bilgiler
Big Buddha, Pratumnak Hill, Pattaya

Güney & Merkez Pattaya

Pattaya’nın güneyi ve merkezi, her bütçeye hitap ediyor. Lüks oteller ve hosteller, alışveriş merkezleri, dükkânlar, restoranlar, kafeler, eğlence mekânları, barlar ile turizmin, alışverişin ve Pattaya’nın gece hayatının kalbini oluşturuyor.

Şunu da eklemek gerekir, çok sayıdaki deniz aracı ve trafik gürültüsü yüzünden Pattaya’nın ana sahili huzurlu bir şekilde güneşlenmek ve yüzmek isteyecekler için pek cazip bir yer değil.

Yine de, bu hareketli ama yorucu hayatın biraz içine girmek ya da sadece bir yerde oturup bu keşmekeş hayatı izlemek ve Pattaya’nın en meşhur günbatımlarından birini izlemek bile iyi vakit geçirmeyi sağlıyor.

Gün boyu ve özellikle akşamın ilk saatlerinde, Güney Pattaya’da alışveriş zamanıdır. Sahil yolu boyunca, hediyelik eşyalar, elbiseler veya aklınıza gelebilecek envai çeşit ürün satan küçük dükkânlar ve sokak satıcıları etrafı doldurur.

Alışveriş merkezi gibi bir yerden alışveriş yapmıyorsanız her zaman için pazarlık yapmanızı tavsiye ederim. Aradığınız şeyleri çok daha uygun bir fiyata satın alabilirsiniz.

Gün battıktan sonraki anlar, Güney Pattaya’da eğlencenin başlamasına işaret. Meşhur Walking Street başta olmak üzere her yerden müzik sesi gelmeye başlıyor. Etraf eğlence arayan insanların hareketliliği ile daha da renkleniyor.

Eğlenebileceğiniz yerler arasında geleneksel barlar, canlı müzik yapan yerler, açık hava bar kompleksleri, “bira barları”, AGoGo’lar, diskolar, karaokeler gibi çok çeşitli mekanlar var. Deli gibi eğlenmek için bir parti arıyorsanız, kendisine “uçlarda yaşayan şehir” dedirten bir yerden beklediğiniz ne varsa bulabilirsiniz.

Eğer aşırıya kaçmak istemiyor, rahat ve keyfe keder bir akşam eğlencesi arıyorsanız, Pattaya’nın hareketli gece hayatı size biraz fazla kalabalık ve gürültülü gelebilir. Ama merak etmeyin, bu şehirde insanı yormayacak, çayınızı yudumlayıp arkadaşlarınızla keyifli bir ortamda sohbet edebileceğiniz sessiz ve huzurlu yerler de var.

Soi Buakhao Bölgesi

Soi Buakhao, 2. ve 3. Pattaya yollarının arasına kurulmuş. Pattaya Klang ve Pattaya Tai yolunu dik olarak birbirine bağlayan uzun, dar ve kalabalık bir bölge burası. Güney/Merkez Pattaya’nın bir parçası olsa da kendisine yapılan, Soi “Küçük İngiltere” yakıştırmasını hak ediyor.

Bu bölge (Soi LK Metro, Soi Diana, Soi Lengkee, SoiChayapoon ve diğerleriyle birlikte) genel olarak İngiliz barları, birahaneleri, restoranları, çok sayıda hostel ve hızla artan Gogo barlarıyla (özellikle Soi LK Metro’da) dolu.

Son yıllarda, Soi Buakao’nun özellikle İngiliz turist ve uzun süreli kalmaya gelen İngilizler arasında oldukça çok popüler olduğunu söyleyebilirm. Ayrıca Soi Buakhao her Salı ve Cuma Güney Pattaya Yolunun sonunda yapılan popüler sokak pazarına da ev sahipliği yapıyor.

Jomtien Sahili

Çoğu turistik dergiler, Jomtien’i 6 km uzunluğundaki kumsalıyla, Pattaya’daki her şeyden biraz biraz olan -daha az gece hayatı, gürültü ve trafik gibi- Pattaya’nın küçük kardeşi olarak tarif eder. Aslında bir bakıma da doğru bir tanımlama.

Jomtien Sahili, özellikle ailece tatile gelenler ve Bangkok’dan gelen yerel turistler tarafından tercih ediliyor olsa da, normal bir turistin tropikal sahilden bekleyebileceği pek de vaad etmiyor.

Jomtien daha çok yüzmek, güneşlenmek ve kumsalda yapılabilecek ufak çaplı etkinlikler için Pattaya’nın tıklım tıklım dolu sahillerinin aksine, çok daha rahat bir ortam sağlıyor. Atmosferi daha az “turistik” ve gece hayatı daha rahat ve sakin. Fakat yine de bu tarz bir yaklaşım Jomtien’in şu an ki turistik halini açıklayamıyor.

1980’lerin sonuna, ilk oteller sahilde kurulmaya başlayana kadar doğru olabilirdi aslında. Mesela 1970’lerde sadece Büyük Buda ”Big Buddha” tepesinin ardından buraya ancak bir bot vasıtasıyla ulaşılabiliyordu ama artık bu fikir yüzyıllar öncesinden kalmış gibi geliyor. Jomtien Sahili, 21. Yüzyılın turist mekânı olmakla kalmadı aynı zamanda Pattaya’nın en çok tercih edilen yaşam bölgelerinden biri haline geldi.

Karanlık Taraf

pattaya bölgeler
Ünlü Walking Street caddesi

Nedeni tam olarak bilinmese de, Sukhumvit Yolu’nun, Soi Siam, Soi Khao Noi (Soi Boonsampan), Soi Neunplabwaan, Soi Khao Talo gibi yerlerin de bulunduğu doğu kısımları ‘Karanlık Taraf’olarak adlandırılıyor.

Birkaç turistik yer ve golf sahaları dışında Karanlık Taraf’ın pek çekici bir tarafı yok. Tatile gelenlerin çoğu Sukhumvit yolunu Pattaya’nın sahile yakın turistik bölgelerinden ayıran çizgiyi geçmez. Buna rağmen, Karanlık Taraf Pattaya’nın son yıllarda sürekli artan yabancı nüfusu sayesinde popüler bir yaşam alanlarından biri haline geldiğini de söyleyebilirim.

Zaman içinde şehre gelen daha fazla yabancı, Karanlık Taraf’a geçtikçe bölgedeki barların sayısı da hızla arttı. Karanlık Taraf genellikle orada yaşayan yabancıların ihtiyaçlarına karşılık verebiliyor. Yiyecek-içecek fiyatları Pattaya’nın turistik mekânlarına kıyasla daha ucuz. Burada bir motor da kiralayıp, uzun süreli sakin, ucuz ve kalabalıktan uzak bir yaşam tarzı sürmek isteyenler için çok güzel bir alternatif.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here