Uçak Bileti

Odessa, Ukrayna’nın güneybatısında yer alan ülkenin dördüncü büyük kenti. Karadeniz kıyısındaki en büyük limanlardan birine sahip olan Odessa, mühendislik, gemi inşaatı ve petrol rafinerileriyle Ukrayna’da endüstrinin kalbinin attığı merkez konumunda. Aynı zamanda da ülkenin Avrupa’ya ve ticarete açılan kapısı.

Kütüphaneleri, müzeleri ve tiyatrolarıyla tam bir kültür merkezi olan Odessa, bir yandan da Ukrayna’nın tatil, deniz ve eğlence adresi. Yaz aylarında yerli ve yabancı pek çok turistin akın ettiği 31 kilometrelik sahil şeridi, göz kamaştıran tarihi ve mimari dokuları, müzeleri, kültürel zenginlikleri ve yöresel mutfağı ile oldukça tercih edilen bir destinasyon.

Odessa

Karadeniz kıyılarını süsleyen etkileyici bir liman şehri olan Odessa, Doğu Avrupa ülkeleri arasında yer alan Ukrayna’nın en büyük üçüncü şehri olarak biliniyor. Birbirinden güzel plajları, kaplıcaları ve göz alıcı doğasıyla adından söz ettiren şehir, ülkenin en gözde turizm destinasyonları arasında bulunuyor. Odessa bölgesinin başkentliğini üstelenen şehir, ülkenin önemli bir demiryolu kavşağı ve otoban bağlantı noktası olmasının yanı sıra kültür, turizm, bilim, ticaret ve endüstri alanlarında da öne çıkan bir yerleşim yeri.

Nüfus yoğunluğu bakımından Kiev ve Kharkiv’in hemen ardından gelen Odessa, sahip olduğu 20 üniversitesi ve Avrupa’nın dört bir yanından ağırladığı öğrencileriyle, günlük yaşamın her daim canlı ve dinamik olduğu bir şehir. Eğlence dolu plajları, renkli gece hayatı ve tiyatrosundan operasına sanatın her yönüyle hayat bulduğu bir kent olan Odessa’da günün 24 saati dolu dolu yaşanıyor.

Odessa Gezi Rehberi

Odessa’nın daha önce Hacıbey olan ismi 1794’te Ruslar tarafından değiştirilmiş. İlk olarak 1200’lerde Kırım Hanı Hacı Giray’ın kurduğu küçük bir Tatar köyü olan Odessa, 1529’a dek Osmanlı kontrolünde kalmışsa da, 1792’de Rus hakimiyetine geçmiş.

Aynı yıl Odessa ismiyle yeniden kurulan şehir, 1905’te Potemkin Zırhlısı mürettebatının isyanı ile devrimin merkezi olmuş. Sovyet Rusya döneminde ülkenin en önemli ticaret kapısı ve Sovyet deniz gücünün konuşlandığı yer haline gelen Odessa, günümüzde ise Ukrayna’nın en önemli liman şehri konumunda.

Odessa, 19. yüzyılda Saint Petersburg, Varşova ve Moskova’dan sonra Rus İmparatorluğu’nun en büyük dördüncü şehri olmasıyla, Rus, Fransız ve İtalyan mimarisiyle yoğurulmuş ve Akdeniz stiliyle şekillenmiş bir kent. Sokaklarında Art Nouveau, Rönesans ve Klasik dönem yapılarıyla büyüleneceğiniz bu şehir, tarih, kültür ve eğlencenin her türlüsünü bulabileceğiniz nefis bir destinasyon.

Odessa’da Potemkin Merdivenleri, Deribasovskaya Caddesi, Şevçenko Parkı, Luzanovka Parkı, Ekaterininskaya Meydanı, Prymorsky Bulvarı, Odessa Kalesi ve Puşkin Caddesi gibi adreslerle öne çıksa da, aslında bundan çok daha fazlası var.

19. yüzyılda kireç taşından yapılan yer altı evleri ve büyük ılıcaları, Tolstoy, Brzozowski, Vorontsov ve Potocki Sarayları, Richelieu Dükü Anıtı ve Vorontsov Anıtı, Preobrazhenskiy ve Viktorya Parkları ile Arkadia Plajı gibi şahane plajlarıyla birkaç gününüzü ayırmanız gereken bir şehir.

Odessa Gezilecek Yerler

1. Potemkin Merdivenleri

Ülkenin sembolü haline gelen 192 basamaklı Potemkin Merdivenleri, Ukrayna’ya gelen turistlerin gözdesi. Potemkin Bulvarı üzerinde yer alan ve İtalyan mimar Francesco Boffo tarafından tasarlanan merdivenler, 142 metre uzunluğunda, 192 basamaktan oluşuyor. Bu merdivenin en başı veya en sonundan bakıldığında arada kalan basamaklar görülmüyor.

1837-1841 yılları arasında yapılan merdivenler, tasarımı sırasında uygulanan bu optik yansıma ile Avrupa’nın en ünlü merdivenleri arasında gösteriliyor. Fünikülerle de çıkılabilen merdivenler 1925 Sovyetler Birliği yapımı ünlü Potemkin Zırhlısı (Bronyenosyets Potyomkin) filmine de ev sahipliği yapmıştı.

2. Odessa Ulusal Opera ve Bale Tiyatrosu

Odessa Opera ve Balesi, Neo-Barok akımının en ihtişamlı örneklerinden. İki bine yakın izleyici kapasitesiyle Ukrayna’nın en büyük opera binası olan yapı, at nalı şeklindeki tasarımıyla hem mimari, hem de sanatsal açıdan Çaykovski, Rahmaninof, Isadora Duncan gibi dünyaca ünlü isimlerin yeteneklerini sergiledikleri eşsiz bir mekan.

1810’da inşa edilen ancak daha sonra çıkan yangınlar sonucunda hasar görerek, 1887’da yeniden yapılan Odessa Ulusal Opera ve Bale Tiyatrosu, sadece Odessa’nın değil, Avrupa’nın da en güzel mimari yapılarından biri. Bin 636 kişi kapasiteli bu tarihi tiyatro, etkileyici akustiği, İtalyan Barok tarzı mimarisi ve görkemli iç tasarımı ile hayranlık uyandırıyor.

3. Puşkin Müzesi

Puşkin Müzesi, Rus şair ve yazar Aleksandr Puşkin’in Moskova’dan buraya sürgün olarak geldiği yıllarda yaşadığı evin müzeye dönüştürülmüş hali. 1820’de şiirlerinden dolayı Çar I. Alexandr tarafından Odessa’ya sürgüne yollanan Puşkin’in 1820-1824 yılları arasında Odessa’da yaşadığı bu evde, sanatçıya ait pek çok obje bulunuyor.

4. Transfiguration Katedrali

Şehrin en önemli kilisesi olan Transfiguration Katedrali, 19. yüzyıldan bu yana sürekli genişletilerek günümüzdeki görünümüne kavuşmuş. 1808 yılından bu yana ayakta kalmayı başaran bir Ortodoks ibadethanesi olan katedral, iç tasarımıyla da dikkat çekiyor.

5. Shevchenko Parkı

Shevchenko Parkı, 1874’te İmparator Alexander II onuruna dizayn edilen ve Alexander Parkı olarak da bilinen yemyeşil bir alan. 700 bin metre karelik alana yayılan parkta geniş yaya yolları, doğal güzellikler ve çeşitli kültürel ve eğlence tesisleri bulunuyor. Denize yakın konumdaki park, aynı zamanda Chornomorets Stadyumu’na da ev sahipliği yapıyor.

6. Odessa Katakombları

Odessa Katakombları, Avrupa’nın en büyük yer altı şehri. Başlangıç noktası Odessa’ya 70 km uzaklıktaki bir askeri merkezde bulunan ve bir yer altı labirenti olma özelliği taşıyan Odessa Katakombları, 100 kilometre karelik alana yayılıyor. 2 bin 500 kilometrelik kısmına ulaşılan Katakomblar, deniz seviyesinin 60 metre altında kalıyor.

II. Dünya Savaşı sırasında saklanmak amacıyla da kullanılan bu şehirlerin tam uzunluğu ise bilinmiyor. Geçmişte sığınak olarak kullanılan bu yer altı labirentlerini turlarla gezilebilirsiniz. Katakomblar, taş madenciliği sırasında meydana gelen yer altı şehirlerinden oluşuyor.

7. Arcadia Plajı

Arkadia Plajı, Odessa’nın kuzeyinde yer alan kentin en popüler plajı. Geniş kumsalında beach club’ların, bar ve restoranların hizmet verdiği plajda, sabaha dek diskolardan müzik sesleri yükseliyor. Eğer bu kadar heyecan bana göre değil derseniz, Odessa’dan Arkadia’ya kadar pek çok sakin ve temiz koy keşfedebilirsiniz.

Hem eğlence hem de deniz turizminin tadını çıkarmak için oldukça güzel bir seçenek olan Arcadia Plajı, Ukrayna’nın en ünlü plajı olarak anılıyor. Plaj çevresindeki restoran ve eğlence merkezleri ise yaz aylarına renk ve neşe katıyor.

8. Richelieu Dükü Anıtı

Richelieu Dükü Anıtı (Armand De Richelieu Duke), Odessa’nın ilk belediye başkanına ait. Diğer yandan kentin ilk anıtı olarak da kabul edilen ve ünlü heykeltıraş Ivan Martos tarafından yapılan Armand De Richelieu Duke, Primorsky Bulvarı ve Potemkin Merdivenleri arasında yer alıyor.

9. Odessa Limanı

Odessa Limanı, Odesa Körfezi’nin kuzeybatı kesimi boyunca Karadeniz kıyısında uzanan ve Potemkin Merdivenleri’nden sonra Odessa’nın bir başka sembolü. Ukrayna ticaretinin ana arteri olan limanın toplam kıyı şeridi uzunluğu 7.24 km. Yolcu, kuru yük ve petrol ürünleri kapasitesiyle devasa bir liman olan Odessa Limanı’ndan ülkenin diğer şehirlerine de ulaşım sağlanıyor.

10. Batı ve Doğu Sanatı Müzesi

Batı ve Doğu Sanatı Müzesi, şehrin en önemli müzelerinden biri. 16-20. Yüzyıl Avrupa sanatına ait önemli bir koleksiyona sahip olan müzede, Teniers, Del Piombe, Mignard gibi sanatçıların eserlerini görme etme şaşınız var.

Odessa yeme ve içme

Odessa, ülke mutfağını iyi yansıtan, uygun fiyatlı bir şehir. Gayet ucuz olan alkollü içeceklerden bira, votka ve şarap fazlasıyla tüketiliyor. Yemek kültürü olarak Kafkas, Gürcü ve Rus lezzetleri Odessa’da ön plana çıkıyor. Diğer yandan bir liman kenti olmasının etkisiyle deniz ürünleri oldukça çeşitli, lezzetli ve uygun fiyatlı.

Odessa’da yerel Ukrayna mutfağının dışında dünya mutfaklarından örnekler sunan pek çok restoran bulmak mümkün. Özellikle de Deribovoskaya Caddesi’nde yer alan restoranlardan bir mutlaka damak zevkinize hitap edecektir. Akşam yemeğinizden sonra, geceye devam etmek isterseniz birçok bar ve gece kulübüyle çevrili olan Arcadia’ya doğru gidebilirsiniz.

Türk yemek kültürüne çok da uzak olmayan Ukrayna mutfağından tadabileceğiniz yerel lezzetlerin başında, Borç çorbası geliyor. Yemekler ise patates, lahana, havuç ve pancar gibi sebzelerin et ile pişirilmesiyle yapılıyor. Greçka veya pirinçten yapılan glopsy bir çeşit lahana dolması. Gürcistan’da da sıklıkla yapılan iri bir mantı çeşidi olan pelmeni; patates ve peynir köfteleri olan vereniki; khleeb adı verilen özel bir ekmekle sunulan peynir ve salatalık turşusu en çok tüketilen lezzetler.

Odessa konaklama

Odessa’da konaklamak için otellerden, apart evlere dek tercih edebileceğiniz seçenekler mevcut. Deribasovkkaya Caddesi ve Arcadia Bölgesi çok tercih edildiği için fiyatlar genellikle turizm sezonunda yükseliyor. Primorski Bulvarı ve Catherina Meydanı da konaklamak için uygun bölgeler. Diğer yandan Odessa’da airbnb gibi uygulamalarla ev kiralamak da oldukça sık tercih ediliyor.

Odessa alışveriş

Odessa, limanı etkisiyle alışverişte oldukça gelişmiş bir konuma sahip. Ukrayna’nın en önemli alışveriş bölgelerinden olan Odessa’dan satın alabileceğiniz yöresel hediyelikler, seramikler, tablolar, mücevher ve aksesuarlardan oluşuyor.

Ukrayna’nın en büyük, Odessa‘nın da en eski pazarı olan Privoz, önemli bir alışveriş merkezi. Hem alışveriş merkezi hem de tarihi bir bölge olan Privoz’da Odessa Tren Garı’nın yakınlarında yer alıyor. Privoz’da taze sebze meyvelerden, kurutulmuş balığa, çiçekten, tekstile dek pek çok şeyi bir arada bulabilirsiniz. Deribasovskaya Caddesi’ndeki hediyelik eşya pazarı ve yine Deribasovskaya yakınlarında bulunan alışveriş merkezleri, kentin en iyi alışveriş noktalarından.

Odessa’ya ne zaman gidilir

Odessa, deniz kenarı olması dolayısıyla sıcak ve ılıman bir iklime sahip. Eğer yaz tatili için gitmiyorsanız kenti ziyaret etmek için en uygun dönemler bahar ayları. Kar yağışı nadir ve az görülse de kışın sıcaklık eksi yirmi derecelere kadar iniyor. Yazın ise, Haziran-Eylül ayları arasında Odessa Körfezinde deniz suyu sıcaklık ortalaması 20 dereceye kadar çıkıyor.

Odessa’ya nasıl gidilir

Türk vatandaşları için vize uygulaması bulunmayan bu şahane şehir, vizesiz seyahat kolaylığı sayesinde Türkler arasında oldukça popüler bir turizm adresi haline dönüşmüş. Renkli gece hayatının yanı sıra kültürel ve doğal güzellikleriyle de ilgi çeken bu şehre, aktarmalı ya da direkt uçuş seçenekleri ile ulaşmak mümkün.

Odessa-İstanbul arasında Türk Hava Yolları’nın haftanın yedi günü karşılıklı direkt uçuş seferleri bulunuyor. Yaklaşık 1 saat 15 dakikalık bir seyahatle Odessa’nın güneybatısında yer alan Odessa Uluslararası Havalimanı’nda olmanız mümkün. Merkeze 7 kilometre mesafede bulunan havalimanından şehir merkezine gitmek için otobüs ve troleybüs seferlerinin yanı sıra taksi ve araç kiralama seçenekleri de mevcut.

Havalimanından hareket eden 117 No’lu otobüs ile yaklaşık 1 saatte şehir merkezinde olabileceğiniz gibi, 14 No’lu troleybüs hattını tercih ederseniz, şehir merkezindeki Odessa Tren İstasyonu’na dek gidebilirsiniz.

Odessa’nın şehir içi ulaşımda, eski Sovyet ülkelerinin hemen hepsinde görülen troleybüsler yoğunlukta. Metronun bulunmadığı kentte ulaşım troleybüsün dışında tramvay, otobüsler ve minibüslerle sağlanıyor. Taksiler ise dikkat edilmesi gereken noktalardan biri. Turist olduğunuz anlayan taksicilerin oldukça yüksek ücret istemesi bir yana, korsan taksicilik de oldukça yaygın.

Odessa, Karadeniz’in kuzeybatısında, Dinyester ile Dinyeper Nehirleri arasında uzanan, bir Ukrayna liman kenti. Şehir denize nazır taraçalar halindeki tepelerin üzerinde kurulu olan Odessa, tarihten kültüre, sanattan mimariye, eğlenceden doğal güzelliklere dek her şeye sahip güzel bir seyahat destinasyonu.

Siz de Odessa uçak bileti kampanyalarını değerlendirerek, bu göz alıcı şehrin sokaklarında oldukça keyifli bir seyahat deneyimi yaşayabilirsiniz.

Otobüs Bileti

1 YORUM

  1. Biz ukrayna odessa ya gittik katabomblar ve plajlara kesın gıdın. Rus dili çok zor garsonlar dışında kımse bizi anlamadı, yaş itibari ile ingilizce orta öğrenci tercüman arkadaşla dolaştık. borş çorbası kesinlikle için ve ukrayna mantısı yiyin. yer altı mağaraları soğuk mont alınız.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here