Uçak Bileti

Letonya’nın başkenti Riga, Baltık coğrafyasının en büyük şehri. Önemli bir kültür, ticaret, eğitim ve sanat kenti olarak tanınan Riga, etkileyici tarihi sokakları, Baltık mimarisi esintisi taşıyan mimari yapıları, deniz kokusu esintili hareketli yaşamı ile keyifli bir seyahat rotası.

Baltıkların en önemli liman şehri olan Riga’nın 12.yüzyıl sonlarında kurulduğu düşünülüyor. Alman ticaret gemilerinin uğrak noktasına dönüşmesiyle önemi artan şehrin ilk kurulduğu yer olan tarihsel merkez Vecriga, UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alıyor.

Riga Gezi Rehberi

Resmi kuruluş tarihi 1201 olan şehir, Daugava Nehri’nin her iki kıyısında yer alıyor. Riga Körfezi boyunca, Baltık Denizinin muhteşem manzarasına sahip olan şehir, bölgenin ulaşım ağlarının kesişme noktasında.

Gelişmiş altyapısı, zengin kültürel değerleri, sanat yaşamı, gece hayatı ve mimari yapılarıyla ziyaretçilerini etkilemeyi başaran Riga’da mimari anlayış, insanı kendine hayran bırakıyor. Art Nouveau mimari tarzı örnekleri ile bezeli cadde ve sokaklarda, tarihi geçmişte zaman yolculuğuna çıkmak mümkün.

Mobil Uygulama

Kentin ilk kurulduğu bölgede, Eski Riga olarak adlandırılan bölümde yer alan Özgürlük Anıtı, gökyüzüne doğru 3 adet yıldız tutan bronz bir kadını temsil ediyor. Üzerinde vatan ve özgürlük için yazılı olan anıtın yıldızları Letonya’nın 3 farklı bölgesini, Vidzeme, Kurzeme, ve Latgale’yi anlatıyor.

Riga Kalesi, 1330 yılından bu yana ayakta. Daugava Nehri’nin kıyısında tüm görkemiyle kente gelenleri selamlayan kale, Letonya Başbakanı’nın resmi ikametgâhı. İçerisinde müze ve devlet kurumlarının da yer aldığı geniş bir kompleksten oluşan yapı, şehirde mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.

Dini yapılar açısından da zengin olan Riga’da, şehrin eski bölümünde konumlanan St. Peter Katedrali, gotik mimari tarzıyla dikkat çekiyor. 1660’lı yıllarda ahşap malzeme ile inşa edilen katedral, yıllar içerisinde çelik malzemeden yeniden inşa edilmiş. Şehrin panoramik manzarasına sahip olan katedral, Riga’yı görebileceğiniz en güzel noktalardan.

Riga Gezilecek Yerler

Şehirdeki Art Nouveau mimari akımını görmek isteyenlerin gidebileceği en iyi nokta Alberta Caddesi. Aynı zamanda şehrin en hareketli caddelerinden biri olan Alberta boyunca sıralanan binalar, etkileyici bir güzelliğe sahip.

40’ı aşkın müze ve sanat galerisinin bulunduğu Riga gezilecek yerler arasında kültür, sanat mekanları önemli bir role sahip. Letonya Gemicilik ve Etnografya Açık Hava Müzesi, ülkenin en zengin koleksiyonuna sahip müzelerinden biri. Dekoratif Uygulamalı Sanatlar Müzesi, Riga Tarihi Müzesi ve Letonya Doğa Müzesi de görülmeye değer.

1. Letonya Özgürlük Anıtı

Riganın en önemli anıtı 1918-1920 yılları arasında Letonya’nın özgürlüğü için savaşanların anısına yapılmış olan Letonya Özgürlük Anıtı (Monument of Freedom) 1935 yılında açılmış. Bu anıttaki Kadının adı Milda , anıt bazen bu isimle de anılıyor. Elinde tuttuğu yıldızlar ise ülkenin 3 bölgesini temsil ediyor.

2. Riga Kalesi

Litvanya Cumhurbaşkanlığı ofisi olarak kullanılan Riga Kalesi (Riga Castle) Daugava Nehrinin kenarında bulunuyor.

3. Büyük Christopher

rigada gezilecek yerler

Büyük Christopher (Big Christopher), sel ve diğer doğal afetler kentin koruyucusu kabul ediliyor. Efsaneye göre 16. yüzyılda Daugava Nehri’nin kenarında küçük bir mağarada ortaya çıkıyor ve derin sel sularından küçük bir çocuğu kurtarıyor.

Bir gün sonra çok büyük miktarda altın buluyor ve bu altınların hepsini Riga Şehrini kurmak için kullanıyor. Yüzyıllardır şehrin sembolü olan Büyük Chiristopher’a uzun bir yolculuğa başlamadan önce çiçekler sunup saygı gösterirlermiş. Şu anda nehrin kenarında yolcuları selamlayan heykel aslının kopyası, gerçek heykel Riga Tarih müzesinde saklanıyor.

4. Şehir Surları ve Powder Tower

Riga’da eski zamanlardan kalan şehir surları, orijinal formunda korunan tek şehir kapısı burada bulunuyor. Eski zamanlardan bugüne ulaşabilen Powder Tower ise orijinalliğini hala koruyor.

5. Üç Biraderler Evleri

Orta Çağda yani yüzyıllar önce Riga’da evler nasıldı diye merak ederseniz 3 Biraderler Evlerini (Three Brothers- Tris Brali) görmenizi tavsiye ederim. 17, 19 ve 21 nolu evler Riganın Orta çağdan bugüne kadar gelebilen evlerini temsil ediyor. Üzerlerinde hangi yılda inşa edildikleri yazıyor.

6. Pilsetas Kanalı ve Çevresi

Şehrin ortasından kenarları yemyeşil ağaçlarla ve bakımlı çiçekler süslü Pilsetas Kanalı geçiyor. Bu kanalda tekne turu yapabilirsiniz. Kanalın yanındaki köprüde asılı bir çok kilit bulunması dikkatinizi çekecektir. Sevgililer veya evli çiftler aşklarının sonsuza kadar sürmesi için kilitleri buraya asıp anahtarını Pilsetas kanalına atıyorlar.

7. Riga Dome Katedrali

Dome Katedralinin bulunduğu ünlü Dome meydanı burada yer alıyor. Meydanın ortasında bu bölgenin UNESCO tarafından Dünya Kültürel Mirası ilan edildiğini duyuran bir plaka bulunuyor.

8. Riga Jauniela

Bu cadde bir çok sinema filmine ev sahipliği yapmış, görmeden dönmeyin

9. Livu Square ve Cat House

riga cat house

Riga’nın sokaklarında gezerken hediyelik eşya dükkanlarında bir çok kara kedi figürüne rastlıyoruz. Burada çok meşhur olan kara kedinin hikayesi ise şöyle: Eski zamanlarda bir tüccar, Tüccarlar Loncasından atılmış. Evi ise Tüccarlar Loncasının yanındaymış.

Buna çok kızan tüccar tepkisini belli etmek için evinin çatısına 2 tane kara kedi figürü yaptırmış ve bunların kuyruklarını ve sırtlarını Loncaya doğru çevirmiş. Tüccarlar Loncasındakiler buna çok bozulmuşlar. Daha sonra iş tatlıya bağlanınca ve kedilerin yüzünü Tüccarlar Loncasına doğru çevirmiş. (Gerçekten çok sanatsal ve esprili bir öfke belirtisi, keşke herkes böyle olsa

10. Aziz Peter Kilisesi

Church of St. Peter, Gotik mimaride yapılmış bir bina ve asansörle kulesine çıkma imkanı var. Burada 72m yükseklikte bir gözlem terası bulunuyor. Buraya çıkıp şehrin muhteşem manzarasını seyredebilirsiniz. Özelikle yukarıdan bakıldığında evler maket gibi duruyor. Şehrin ortasından geçen Daugava nehri de manzaraya ayrı bir güzellik katıyor.

11. Karakafalılar Binası

riga rehberi

Riga’nın 800. kuruluş yıldönümü için aslına uygun olarak restore edilmiş bu bina Riga’nın görülmeye değer binalarından. Eskiden burası karakafalılar denilen bekar yabancı tüccarların loncasıymış. Bizim gittiğimiz dönemde turizm ofisi olarak hizmet veriyordu.

Meydanda gördüğümüz heykel orta çağın efsanevi karakteri Roland’ın Heykeli. Hava şartlarından etkilenmemesi için orijinali Aziz Peter Kilisesinde sergileniyor, meydanda ise kopyası bulunuyor.

12. Jurmala

Jurmala

Jurmala, ülkenin Baltıklar sahilinde bulunuyor. Jurmala’ya Riga’da bulunduğumuz sırada gitme fırsatımız oldu. Riga-Jurmala arasında minibüsler çalışıyor. Ulaşımı tren ile de çok kolay ve basit bir şekilde sağlayabilirsiniz.

Jurmala termal suları ve çamur banyoları ile çok ünlenmiş. Çevrede SPA otelleri, güzellik ve sağlık merkezleri bulunuyor. Minibüs veya trenle gidebilirsiniz. Tren ile giderseniz MAJORI durağında inmeniz gerekiyor. Minibüs ile giderseniz Lienes Iela üzerinde bir yerde inebilirsiniz.

Jurmala’nın ana caddesi ‘Jomas Iela’ üzerinde toplanmış durumda;  bütün restaurantlar ve kafeler bu cadde üzerinde bulunuyor. Burada yemyeşil bahçelerin içersinde çok şık ve bakımlı evler hemen gözünüze çarpıyor. 414 tane bina Mimari Anıtlar listesinde yer alıyor.

Sahili uçsuz bucaksız görünen Jurmala’nın Baltık Sahiline doğru inin. Buranın Avrupa’nın Kuzey Bölgesindeki en uzun plajlardan biri olduğu söyleniyor. Kilometrelerce uzanan bembeyaz kumlara sahip mavi bayraklı sahilde yürüyüş yapın.

Jurmala Letonya’da caddelerin ve sokakların kenarları büyük çam ağaçları ile süslenmiş. Evlerin bahçeleri ve sokaklar çok bakımlı. Jurmala Baltıklar Bölgesinde bir çok konferans ve tanıtıma da ev sahipliği yapıyor.

Riga’da alışveriş

Doğu Avrupanın en büyük ve en eski pazar yerlerinden birisi Riga’da bulunuyor. Eski zeplin hangarlarını 1930 yılında kapalı pazar yerine dönüştürmüşler. Burada yiyecekten, içeceğe veya çeşitli kıyafetlere kadar herşeyi bulabilirsiniz.

Pazar yeri kilise gözlem terası veya herhangi bir yerden kuşbakışı Riga’ya bakıldığında görülebiliyor. 07:00-18:00 saatleri arasında açık.

Riga’nın en büyük pazarlarından Berga Bazar’da her şeyi bulabilirsiniz. Çeşitli baharatlar ve bitkilerle hazırlanan ‘Black Balsam’ denilen içkileri çok meşhur. Soğuk algınlığı ve çeşitli rahatsızlıklara iyi geldiği iddia ediliyor.

Rus Kraliçesi Katerina’nın bile rahatsızlandığında bu içkiden içtiği söyleniyor. Alkol oranı çok yüksek olduğundan kahve ve değişik içeceklerle karıştırıp içiyorlar. Baltık bölgesinde amber takılar çok yaygın, fiyatları da büyüklüğüne, parlaklığına, rengine göre değişiyor. Seyyar satıcılarda, pazarda, dükkanlarda bulabilirsiniz.

Riga’ya nasıl gidilir

Riga’ya Türkiye’den en kolay ulaşım seçeneği hava yolu ulaşımı. İstanbul Havalimanı’ndan Türk Hava Yolları’nın Letonya’nın başkenti Riga’ya haftanın 7 günü, her gün karşılıklı 2 seferi bulunuyor. En uygun Riga uçak bileti seçeneklerine turna.com uçak bileti sayfasında görebilirsiniz.

İstanbul-Riga uçuş süresi 3 saat. Daha ekonomik bir ulaşım seçeneği olan aktarmalı uçuşlarla da Riga’ya gidebilirsiniz. Lufthansa’nın Frankfurt, Ukrayna Havayolları’nın ise Kiev aktarmalı Riga uçuşu bulunuyor. Aktarmalı uçuş süresi beklemeye bağlı olarak 6-8 saat arasında değişiyor.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here