Uçak Bileti

Köklü tarihi boyunca pek çok uygarlığa kucak açan Türkiye, günümüzde bu kentlerin izlerini yaşatmaya ve kalıntılarını gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor.

Ülkenin farklı bölgelerinde yer alan antik kentler ise kendine has özellikleriyle ziyaretçilerine birbirinden güzel deneyimler sunuyor. Turistik geziler sayesinde ziyaretçi akınına uğrayan bu antik kentler, tarihin bilinmeyen yüzünü gözler önüne seriyor.

Köklü Tarihiyle Keşif Listenize Ekleyebileceğiniz 7 Antik Kent

1. Telmessos

Telmessos Antik Kenti

Telmessos, Fethiye yakınlarında kurulan, adını Tanrı Apollon’un oğlundan alan bir antik kent. Mendos Dağı’nın eteklerindeki Telmessos Antik Kenti, tiyatrosu, kayalıklara oyulmuş mezarları ve masmavi sulara sahip plajlarıyla tarihi ve doğayı bir arada barındıran nefis bir yer.

Lykia’nın en eski kentleri arasındaki Telmessos Antik Kenti, aynı zamanda Antik Çağ’dan günümüze dek ulaşan en eski lahit mezarlara da sahip. Günümüzde antik kalıntılarının büyük bölümü şehrin altında kalsa da antik kente yapılan gezilerde, kazılar sırasında ortaya çıkan bazı parçaları görmek mümkün.

Mobil Uygulama

Kurulduğu dönemden bu yana çevresindeki yaşamın kesintisiz olarak devam ettiği nadir yerlerden biri olan Telmessos, Muğla’nın Fethiye ilçesinde bulunuyor.

Antik kente en yakın havalimanı ise Dalaman’da hizmet veriyor. Dalaman Havalimanı’ndan antik kente ulaşım için Fethiye’ye yolcu taşıyan otobüsler ya da araç kiralama imkanları değerlendirilebilir. Ayrıca şehirlerarası yolcu taşıyan otobüsler ve özel araçlarla da Fethiye’ye gidilebilir.

En uygun Dalaman uçak bileti fiyatları turna.com’da. Muğla otobüs bileti satın alarak daha ucuz bir şekilde Dalaman şehrine seyahat edebilirsiniz.

2. Olympos

Olimpos

Olympos, Helenistik dönemde kurulan ve Antalya’nın en çok ilgi gören antik kentlerinden. Akçay’ın ikiye böldüğü Olympos Antik Kenti, köprüyle birbirine bağlanıyor. Şehrin kalıntıları, geçmişte iskele olarak kullanılan, doğudan batıya akan bu nehrin iki yakasında bulunuyor.

Şehir, günümüze kadar ulaşan antik kentlerden farklı yapı özellikleri göstermesinden dolayı, eski Anadolu dillerinden yüksek dağ ya da ulu dağ olarak da adlandırılıyor. Tüm bunların yanı sıra caretta carettaların yumurtladığı bir kumsala da sahip olan Olympos, eşsiz doğal güzelliğiyle gelenleri büyülüyor.

Antalya’da doğa, deniz ve tarihi bir arada sunan atmosferiyle Türkiye’nin en harika antik kentleri arasında yer alan Olimpos, bu etkileyici özelliğiyle mutlaka görülmesi gereken bir yer.

Antik kent Antalya’ya 87 kilometre, Kumluca ilçesine de 28 kilometre uzaklıkta. Şehir merkezinden Kumluca- Yazır Köyü dolmuşlarıyla ulaşım sağlanabilen antik kente kendi özel aracıyla gitmek isteyenler de Antalya-Finike yolunu takip edebilir.

3. Sardis

Sardis

Sardis, Manisa’nın Salihli ilçesinde bulunan ve Likya Krallığı’nın başkenti olarak bilinen yerleşim yeri. Helenistik ve Roma dönemlerinde önemli bir merkez olan şehir, Bizans döneminde de piskoposluğun merkezi olarak tanınıyor.

Burası, günümüze pek çok eseri ulaştırmayı başaran kentlerden. Sardis Antik Kenti, yakınlarında bulunan Bintepeler Tümülüs Alanı ile oldukça ilgi çekiyor. Tümülüsler, Lidya kraliyet mezarlığı olarak yapılan ve antik çağların ünlü bölgeleri arasında yer alıyor.

Salihli ilçesinin Sart beldesi sınırları içinde konumlanan Sardis, dünyanın en büyük tümülüs alanı olan Bintepeler ve Lidya kültürünün geleceğini yansıtan dokusuyla görülmeye değer bir antik kent. Şehirde havalimanı bulunmuyor fakat havayolu kullanmak isteyenler İzmir ya da Uşak’taki havalimanları üzerinden Manisa’ya ulaşabilir.

Ayrıca Manisa’ya giden şehirlerarası otobüsler de Salihli otogarına uğruyor. Salihli ve Antik kent arası karayolu ile yaklaşık 10 dakika sürüyor. Manisa otobüs bileti fiyatları için turna otobüs bileti sayfasını ziyaret edin.

4. Simena

Simena

Antalya’da Kaş ile Finike arasında bulunan Simena, küçük bir Likya kıyı kenti. Günümüzde kale köy olarak da bilinen antik kentin tarihi Milattan Önce 4. yüzyıla kadar dayanıyor. Döneminde stratejik bir nokta olduğu, günümüze kadar ulaşan ve tüm çevreye hakim konumdaki kaleden anlaşılıyor.

Yalnızca deniz yoluyla ulaşılabilen kentte bulunan kaleden, enfes Kekova ve çevresinin manzaraları görülebiliyor. Günümüzde bölgenin önemli turistik yerlerinden biri olan Kale Köyü, eski Simena Antik Kenti üzerine kurulu. Karayolu bulunmayan antik kente yalnızca deniz yoluyla gidiliyor.

Kaş ve Demre’den motor turları ile ulaşım sağlanan antik kentin yarısı sualtında yarısı da su üzerinde bulunuyor. Geçmiş dönemde yaşanan depremler sonucunda sualtına saklanan bu göz kamaştıran antik kent çevresinde denize girmek ise yasak.

5. Milet

Milet

Aydın’ın Didim ilçesinde bulunan Milet, deniz kıyısında bulunan bir antik kent. Çok sayıda farklı döneme tanıklık eden yer, ilk kez 1837’de keşfedildi. Günümüzde hala devam eden kazı çalışmalarının, geçmişte savaşlardan dolayı çok kez durduğu biliniyor.

Antik kentten çıkarılan çok sayıda eser, İstanbul, Ankara ve Didim gibi farklı şehirlerdeki müzelerin yanı sıra başta Paris Louvre Müzesi olmak üzere yurtdışındaki bazı müzelerde de sergileniyor.

Çok büyük bir alana yayılan ve günümüzden 2 bin 600 yıl önce, akılcı düşüncenin ve felsefenin temellerinin temellerinin atıldığı Milet, Filozoflar şehri olarak anılıyor.

Anadolu’daki en büyük Roma hamamlarından biri olan Faustina Hamamları ve Yunan-Roma tipinin en güzel örneklerinden kabul edilen Milet Tiyatrosu gibi yapı ve kalıntılarıyla görenleri cezbeden bu şehre ulaşım için karayolu ya da tren yoluyla Aydın’a gidebilirsiniz.

Aydın’ın Söke ilçesine 30 kilometre, Didim ilçesine ise 25 kilometre uzaklıktaki Akköy yakınlarında bulunan antik kente, yerel otobüs ve minibüslerle ya da özel araçla gidilebiliyor.

6. Limyra

Limyra

Limyra, Antalya’nın Finike ilçesinde bulunan ve bir dönem Likya Uygarlığı’nın başkentliğini de yürüten bir antik kent. Eski adı Zemuri olan kentin tarihi Milattan Önce 5. yüzyıla kadar uzanıyor.

Zamanla giderek zenginleşen ve Perslere karşı kurulan Likya Birliğinin başında bulunan şehir, tarihte ‘Likya’nın sönmeyen özgürlük ateşinin yakıldığı yer’ olarak geçiyor. Limyra, içindeki 400’den fazla kaya mezarıyla Likya Bölgesinin en çok kaya mezarına sahip kentlerinden.

İçindeki pek çok eserin günümüze dek korunarak ulaştığı Limyra, Bizans döneminde piskoposluğun merkezi olsa da Arap akınları nedeniyle terk edilen bir yerleşim yerine dönüştü.

Antalya otogarından Finike yönüne giden otobüslerle ya da özel aracınızla bu antik kent bölgesine ulaşım sağlayabilirsiniz. Finike merkezle antik kent arası yaklaşık 7 kilometre uzaklıkta.

7. Smyrna

Smyrna

İzmir’de bulunan Smyrna, İon Kentleri Birliği’nin 13. üyesi olarak bilinen bir antik şehir. Anadolu’nun iç kısımlarıyla deniz arasında adeta bir köprü görevi gören kent, döneminde oldukça önemli konumuyla dikkat çekiyor.

Tarihte, Roma’ya bağlı şehirler için önemli olduğu bilinen “İmparator adına tapınak yaptırma hakkı” buraya üç kez veriliyor. Bu nedenle, yapılan kazılarda bulunan çok sayıda sikke ve yazıtlarda bu konu anlatılıyor. Şehrin içinde gelenleri geçmişe götüren Smyrna, her gün daha çok kalıntısını gün yüzüne çıkarıyor.

Yaklaşık 400 yıl boyunca Efes ve Pergamon antik kentleriyle yarışan ve Erken Bizans döneminde Batı Anadolu’nun en önemli kenti haline gelen Smyrna Antik Kenti’ne yönelik kazı çalışmaları başta Agora Ören yeri olmak üzere Basmane Altınpark, Kadifekale ve Smyrna gibi gibi farklı noktalarda da sürdürülüyor.

Türkiye’nin pek çok şehrinden havayolu, karayolu ve demiryoluyla ulaşım imkanı bulunan İzmir’in, Konak ilçesinde yer alan bu antik kenti görmek isteyenler, Konak yönüne giden İzban, metro, otobüs ve minibüsler aracılığıyla Smyrna’ya ulaşabilir.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here