Uçak Bileti

Dünya’da Cruise olarak lanse edilen tur paketleri ülkemizde gemi turları olarak biliniyor. Cruise gemi turları için bilmeniz gereken bazı güvenlik kurallarını akılda tutmakta fayda var. Ne tür bir seyahatte olursanız olun aksilikler her zaman olabilir.

Kötü hava şartlarına denk gelmek ya da değerli bir şeyinizi kaybetmek gibi şeyler beklenmedik şeyler değildir. Deniz seyahatlerinde ise kendinizi ve sevdiklerinizi koruyabileceğiniz akılda tutmanız gereken detaylar bulunuyor. İşte size tavsiyelerim.

Deniz Seyahatinde Güvenlik

1. Gemi turu seyahat sigortası

gemi-turu-guvenlik


Gemi turu seyahat sigortası, gemi ile seyahat eden herkes için en önemli noktalardan biri. Kaç yaşında olduğunuzun ya da nereye gittiğinizin hiç bir önemi yok. Yolculuk sırasında bagajınızı kaybetmekten tutun da kaza geçirmeye yada hastalanmaya kadar bir çok şey olabiliyor.

Eğer olur da hastalanırsanız ve gemi doktorunu görmeye giderseniz ne kadar pahalı olduğunu kendiniz görebilirsiniz. Poliçenizi alırken tam olarak sizin ve ailenizin ihtiyaçlarını karşıladığından iyice emin olun. Poliçe dışı tutulan şeyleri de gözden geçirmeyi unutmayın ve eğer çok fazla ise kabul etmeyin.

Mobil Uygulama

2. Gemi turu güvenlik brifingi

gemi-seyahati-hakkinda-bilgiler

Gemi turu güvenlik brifingi, kesinlikle listenin en üstünde bulunuyor, özellikle turu düzenleyen kişilerin perspektiflerinde. Biraz uzun ve bazen de sıkıcı gelebilir ancak acil bir durum esnasında neler yapılacağı konusunda çok çok önemli bilgiler öğreneceksiniz.

Can yeleği nerededir, nasıl giyilir, acil bir durumda nereye gidilmeli, gemiyi terk etmeniz gerekirse yanınıza ne almalısınız ve diğer acil durumlarda nasıl davranmalısınız gibi çok önemli bilgileri mutlaka öğrenin.

Costa Concordia trajedisinden sonra firmalar artık bu işi çok sıkı tutuyorlar ve herkesin bu brifinglere katılması konusunda oldukça katı davranıyorlar ve bu konuda da onlara hak veriyorum.

3. Gemi turlarında değerli eşyalarınızı kilitleyin

gemi-turunda-degerli-esyalar-nasil-saklanir

Her gemi kabininde mücevher, kredi kartı, pasaport, bilet, saat ve para gibi değerli eşyalarınızı saklı tutabileceğiniz bir kasa bulunuyordur. Eğer değerli eşyalarınızı yanınıza almak istiyorsanız bu kasayı ufak tefek eşyalarınız için kullanabilirsiniz.

Bunun dışında laptop, kamera gibi nispeten daha büyük olan eşyalarınızı ise görünürden uzak yerlere koyun ve asla herkese açık olan balkon gibi bölgelerde bırakmayın.

4. Cruise gemisinde alkol, sigara ve kumar

Alkol almak bir çok insan için tabi ki bir tatilin vazgeçilmez parçalarından biridir ancak aşırıya kaçarsanız, kendinizi riskli durumlara sokabilir ve sonunda Titanik filmindeki gibi demirlere yaslanıp kendiniz ağlarken bulabilirsiniz.

Eğer sigara kullanıyorsanız içip içemeyeceğiniz bölgeler bulunduğunu sakın unutmayın. Eğer yasak olan bir yerde içerseniz olası bir yangın tehlikesiyle hem kendinizi hem de başkalarını zor durumda bırakabilirsiniz.

Cezaları da oldukça caydırıcı olduğundan yasak olan yerlerde kesinlikle içmemenizi öneririm. Son olarak, eğer kumarhanede yüklü miktarda para kazanırsanız bu parayı geminin güvenlik kasasında saklayın ve zaferinizi mümkünse çok sesli olarak kutlamayın.

5. Yardıma ihtiyacınız varsa yardım istemekten çekinmeyin

Eğer ayakta durmakta zorlanıyorsanız, süregelen bir hastalığınızın seyahatinizde size problem yaratma ihtimali varsa bu konuyu tur firması ile görüşüp olası bir durumda ihtiyacınız olabilecek şeylerin mevcut olup olmadığını kontrol edin.

Tekerlekli sandalye, oksijen tankı yada düzenli olarak gemi doktoruna gitmeniz gerekip gerekmediği gibi bilgiler hayati önem taşıyabilir. Tüm ilaçlarınızı yanınıza aldığınıza da emin olun ve mümkünse kullanacağınız miktardan biraz daha fazlasını yanınıza alın. Tüm reçetelerin birer kopyası da yanınızda olsun.

6. Gözünüzü çocuklarınızdan ayırmayın

Ebeveynlerin çocuklara bu tarz seyahatlerde bolca özgürlük tanıması tabi ki anlaşılabilir bir şey ancak bazen çok fazla özgürlük de iyi olmayabilir. Tek can sıkıcı durum ise diğer misafirlerin huzurunu kaçırmak değil tabii.

Ebeveynler mutlaka etrafdaki kuralları iyice okumalı ve çocukların gidip gidemeyecekleri yerleri dikkatlice gözlemlemeliler. Geminin demirlikleri, havuz kenarları ve yüksek korunaksız noktaları gözden kaçırmamak gerek.

Eğer yüzme bilmiyorlarsa mutlaka kolluk yada benzeri şeyleri suyun yakınlarındayken giydiklerinden emin olun. Unutmayın ki gemilerde can kurtaran bulunmaz ve asla çocukların kardeşleri tarafından etrafta gezdirilmelerine izin verilmez.

7. Her türlü can sıkıcı duruma hazırlıklı olun

acik-deniz-seyahati-guvenlik

Tabiki rahatlamaya ve stres atmak için tatile çıkıyorsunuz ancak nereye gittiğinize ve etrafınızdaki insanlara dikkat edin, bu tarz bir gemi tatilinde bile olsanız. Eğer iki kişi arasında bir kavga görürseniz hiç araya girmeyin ve hemen bir görevli çağırın.

Tabi ki aynı şekilde diğer şüpheli davranışlara şahit olursanız, özellikle alakasız saatlerde ortalıkta dolaşan ve garip davranan kişiler, çocuklara alkol vermeye çalışanlar, sigara içilmesi yasak olan yerlerde sigara içip yangın çıkartma ihtimali bulunanlar gibi.

Son olarak eğer birinin yasak olan tehlikeli bir yere çıktığını görürseniz veya bir yerden duman geldiğini görürseniz hemen alarmı devreye sokun.

8. Kıyıda güvenlik

Uğradığınız limanı eğer turdan bağımsız olarak ziyaret ediyorsanız limanın yerini iyi öğrenin ve acil durum numaralarını her ihtimale karşı yanınızda bulundurun. Özellikle dilini bilmediğiniz bir ülkede bu önlemi almanız çok çok önemli.

Sağ duyunuza güvenin ve her zaman gözünüzü açık tutun. Turistler için güvenli olmadığı söylenen yerlere asla girmeyin kimlerle konuştuğunuza dikkat edin. Çok fazla alkol almayın ve gemiye geri dönmeniz için son dakikaları beklemeyin, bolca geniş bir zaman aralığı bırakın. Bir başka önemli nokta da çok fazla para taşımamanız.

Özellikle fakir ülkelerde değerli eşyaları her zaman geride bırakın ve yanınızda taşımayın. Ve her zaman akıllıca davranın, taksiye binmeden önce eğer taksimetre açmıyorsa fiyatta önceden anlaşın.

Gemi turları ile keyif yaparken bu kuralları seyahat güvenliğiniz için akılda tutmakta fayda var.

Uçak bileti kampanyalarını turna.com uçak bileti sayfasından takip edebilirsiniz.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here