Uçak Bileti

Gaziantep, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en eski kültür merkezlerinden biri. İlk uygarlıkların doğduğu bereketli topraklarda kurulan Gaziantep’in tarihi MÖ 4 binlere dek uzanıyor.

Mezopotamya ve Akdeniz arasında, tarihi ipek yolu üzerinde yer alan kent, köklü gelenekleri, doğal güzellikleri, binlerce yıllık tarihi yapıları ve zengin mutfağı ile gerçek bir turizm cenneti.

Gaziantep Gezilecek Yerler

Güneydoğu Anadolu’nun zengin kültürü ile öne çıkan şehirlerinden olan Gaziantep’te, gezilecek çok sayıda tarihi yer ve müze bulunuyor. Şehrin binlerce yıl öncesine uzanan geçmişine dair izleri ortaya çıkaran kazı alanları da bu anlamda oldukça ilgi çekiyor.

Tarihi ve kültürel güzelliklerinin yanı sıra misafirperver insanları ve leziz Antep mutfağıyla da adını duyuran şehir, her yıl binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor. Hele ki enfes mutfağının tadını bir kez aldığınızda, meftunu olacak kadar seveceğiniz bu güzel şehirde bir turizm merkezinde olması gereken her şeyin fazlası var.

Mobil Uygulama

Gaziantep, tarihi sokak ve çarşıları, barındırdığı dünyanın da sayılı müzelerinden Zeugma Mozaik Müzesi, antik kentleri ve ören yerleri, kiliseleri ve tarihi dokuları, yaylaları ve mesire yerleri ile gezmekle bitirilecek bir şehir değil.

1. Zeugma Antik Kenti

Zeugma Antik Kenti, Gaziantep’in Nizip İlçesi’nin 10 km doğusundaki Belkıs Köyü sınırları içerisinde yer alıyor. MÖ 300’lerde Büyük İskender’in generallerinden Selevkos I Nikator tarafından kurulmuş bir antik şehir olan Zeugma, Fırat Nehri’nin en sığ noktasında bulunması nedeniyle uzun süre önemli bir ticaret merkezi olarak varlığını sürdürmüş.

Zeugma’nın Roma döneminden kalma dünyaca ünlü mozaikleri bir süre Gaziantep Arkeoloji Müzesinde sergilense de, 2011’den bu yana Zeugma Mozaik Müzesi’nde ziyaretçileriyle buluşuyor.

2. Zeugma Mozaik Müzesi

Zeugma Mozaik Müzesi, kent merkezindeki, Hacı Sani Konukoğlu Bulvarı üzerinde yer alıyor. 2011’de açılan ve dünyanın ikinci büyük mozaik müzesi olma özelliğine sahip müzede, Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılan tarihi eserlerin ve kalıntılar sergileniyor.

Gerek mimari, gerekse de teknolojik açıdan dünyanın önemli müzelerinden biri. Toplam 1700 metrekare genişliği bulunan müze, 2014 yılında açılan Hatay Arkeoloji Müzesi’nden sonra dünyanın en büyük ikinci mozaik müzesi unvanını taşıyor.

Zeugma’daki mozaikler on üç renk armonisinden oluşuyor. Üç blok olarak inşa edilen müzede, Zeugma Antik Kentinden getirilen mozaikler ile şehrin sembolü haline dönüşen dünyaca ünlü Çingene Kızı mozaiği sergileniyor.

3. Tarihi Antep Evleri

Tarihi Antep Evleri

İki katlı ve avlulu yapısı ile şirin bir görünüm oluşturan Tarihi Gaziantep Evleri, şehir merkezinde görülebilecek etkileyici yapılar arasında bulunuyor. Kesme taştan yapılan ve şehre gelen turistlerin gözde adresleri arasında yer alan bu tarihi evler, günümüzde ise butik otel ve müze olarak kullanılmaya devam ediyor.

4. Tarihi Gaziantep Bakırcılar Çarşısı

Bakırcılar Çarşısı

Bakırcılar Çarşısı, Gaziantep’in yüzlerce yıllık geçmişe sahip bakır işçiliğinin en güzel örneklerini bulabileceğiniz, bir kapalı çarşı. Hanlar bölgesinde yer alan ve tek katlı dükkanlardan oluşan çarşı, şehrin en eski alışveriş merkezlerinden biri.

Kemerli girişlerle sokağa açılan ve düzgün kesilmiş ve sert kalker taşlardan yapılmış dükkanlarda el işi bakır eşya, baharat, kutnu kumaşı, yemeni gibi birçok yöresel ürün bulunuyor.

Bakır işlemeciliğinin 400 yıldan bu yana devam ettiği Tarihi Gaziantep Bakırcılar Çarşısı, çeşit çeşit bakır ürünleri ve yılların eskitemediği bakır ustalarını görebileceğiniz sayılı yerler arasında. Muhteşem atmosferi ve misafirperver esnafı ile öne çıkan çarşı, şehirde mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.

5. Gaziantep Kalesi

Gaziantep Kalesi, kent merkezinde yer alan ve Türkiye’nin günümüze ulaşan en güzel kale örneklerinden biri. 6 bin yıl öncesine uzanan köklü geçmişi ile Gaziantep şehir merkezini süsleyen Gaziantep Kalesi, 2000’li yıllarda yapılan son restorasyon çalışmasından sonra günümüzdeki görünümüne kavuşmuş.

Kente hakim konumu ve 12 kulesi ile ihtişamlı bir görünüme sahip olan kalenin ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı bilinemeyen kalenin Roma döneminde gözlem amaçlı kullanıldığı düşünülüyor.Yürütülen kazı çalışmaları sonucunda, Osmanlı dönemine ait bir hamam ile bir cami ortaya çıkarılmış.

Alleben Deresi’nin güney yamacında yaklaşık 30 metre yükseklikte yer alan kalenin içindeki Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi’ni gezebilirsiniz.

6. Medusa Cam Eserleri Müzesi

Medusa Cam Eserleri Müzesi

Medusa Cam Eserleri Müzesi, Gaziantep Kalesi altında, tarihi kır kahvesinin hemen karşısındaki eski bir Antep evinin restore edilmesiyle oluşturulmuş. 6 odadan oluşan müzede, Roma döneminden ve İslam tarihinden kalan, tarihi cam eserler sergileniyor. Gaziantep’in ilk özel müzesi olan Medusa’da yer alan koleksiyon, Gaziantepli bir kadına ait.

Cam eserler, porselenler ve el işi örtülerden oluşan 1500’e yakın eserin sergilendiği müzenin bir de kuyumcu bölümü yer alıyor. Müzede zaman zaman, kiremit işleme, masa üstünde alevle cam boncuk çalışması, mücevher tasarımı, cam işleme ve cam üfleme tekniklerini gösteren gösteriler yapılıyor ve dersler veriliyor.

7. Emine Göğüş Mutfak Müzesi

Emine Göğüş Mutfak Müzesi

Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Gaziantep Kalesi’nin güneyindeki Göğüş Konağı içerisinde yer alıyor. Dünyada şehir adıyla anılan tek mutfak olan Gaziantep mutfağını ve mutfak kültürünü tanıtmayı amaçlayan müzede, kullanılan araç ve gereçler ile unutulmaya yüz tutmuş yöresel yemekler görseller halinde sergileniyor.

Türkiye’de kurulmuş ilk mutfak müzesi olma özelliğine sahip olan müzede, yöresel yemeklerden içeceklere, pişirme yöntemlerinden hazırlanışına ve erzakın saklanmasına varıncaya değin mutfak kültürü anlatılıyor. Ayrıca müze içerisinde Gaziantep’e özgü çeşitleri baharat ve bakır ürünlerin satıldığı bir de hediyelik eşya satış bölümü bulunuyor.

8. Hamam Müzesi

Hamam Müzesi

Geçmişten günümüze hamam kültürünü yansıtan Gaziantep Hamam Müzesi, Osmanlı hamam mimarisi ve kültürünün en güzel örneklerinden birisini gözler önüne seriyor. Türünün nadide örnek müzelerinden biri olan müze Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılan külliyenin hamam bölümünde hizmet vermiyor.

Vakfiyesine göre 1577’de Paşa Hamamı olarak uzun yıllar hizmet veren yapı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 2015’te restore edilerek Gaziantep hamam kültürünün yaşatıldığı bir müze haline dönüştürülmüş.

Aslına sadık kalınarak hamamda soğukluk, ılıklık, sıcaklık bölümleri, hamam araç ve gereçleri, hamam adetleri, balmumu heykeller ve maketlerle canlandırılarak hamam kültürü tanıtılıyor.

9. Zincirli Bedesten

Zincirli Bedesten

Zincirli Bedesten (Kara Basamak Bedesteni), 1718’de Darendeli Hüseyin Paşa tarafından yaptırılan ve 2008’de restore edilen tarihi bir yapı. İki katlı, yaklaşık 80 dükkân barındıran Zincirli Bedesten, uzun yıllar kasaplara ev sahipliği yaptığı için et hali olarak bilinse de özellikle baharatçılar ile turistik ve yöresel eşya dükkanlarıyla kente gelen ziyaretçilere otantik bir ortam sunuyor.

10. Rumkale

Rumkale

Rumkale, Yavuzeli İlçesi’ne bağlı Kasaba Köyü sınırları içerisinde yer alıyor. Tarihi antik dönemlere dek uzanan Rumkale bir zamanlar Halfeti (Şanlıurfa) ile Gaziantep arasında sınır oluşturan Fırat ırmağı kıyısında bulunurken günümüzde ise, üç yanı baraj gölüyle çevrili olduğundan bir yarımada görünümüne sahip.

Kasaba Köyü’nden veya Şanlıurfa’dan hareket eden tekne turlarına katılarak bölgeyi ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca, Rumkale’nin güneyinde yer alan ve 18’inci yüzyılda yapılmış barok bir yapı olan Şair Aziz Nerses Kilisesi’ni gezebilirsiniz. Barşavma Manastırı ise, kale içinde kuzeyde yer alan, 13’üncü yüzyıl yapısı.

11. Dülük Antik Kenti

Dülük Antik Kenti

Dülük Antik Kenti, Gaziantep kent merkezinin 10 km kuzeyindeki Dülük Köyü’nde yer alıyor. Dülük, Asurlular döneminde Mezopotamya’dan Kilikya’ya uzanan yolun, Helenistik ve Roma döneminde ise, Antakya ve Kilikya’dan Zeugma’ya uzanan ipek yolunun güzergahında bulunuyor.

Antik kent ve kutsal alan olmak üzere ikiye ayrılan Dülük, 600 bin yıllık geçmişiyle bilinen en eski matematik işlemlerine rastlanan bölge. Tarih boyunca sırayla Hititler, Medler, Asurlular, Persler ve Büyük İskender arasında el değiştiren kent, tarihteki dini ve ticari önemi sayesinde birçok medeniyetten izler taşıyor.

12. Yesemek Açık Hava Müzesi

Yesemek Açık Hava Müzesi

Yesemek Açık Hava Müzesi, Gaziantep’in İslahiye ilçesinin 23 km güneydoğusunda, 1890’da, Zincirli Höyük’te kazılar yapan Alman bilim kurulu tarafından saptanan bir bölge.

MÖ 2 bin ila 8 binlerde yakın doğunun en büyük taş ocağı ve heykel işleme atölyesi olan Yesemek, faaliyetine Asurlularca son verilene dek, taşların ocaktan kesilmesi, yontu taslaklarının hazırlanması ve tamamlanmasına kadarki evrelerin örnekleriyle görülebileceği dünyada benzeri olmayan bir heykel okulu niteliğine sahip olarak varlığını sürdürmüş.

300’ün üzerindeki yontu taslağının toprak altından çıkarılıp belli bir düzende sergilendiği Açık Hava Müzesi, Yesemek Köyü’nün güney bitişiğinde, Hazil Dağı’nın uzantısı olan Karatepe’nin (Aslanlıtepe) batıya bakan yamaçlarında yer alıyor.

13. Gaziantep Hayvanat Bahçesi

Gaziantep-Hayvanat-Bahcesi

Türkiye’nin en büyük hayvanat bahçesi olan Gaziantep Hayvanat Bahçesi de Gaziantep Gezi Rehberine eklenmeyi hak ediyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi toplamda 325 tür ve 7 bin 100 adet hayvanı burada yaşıyor.

İçerisinde akvaryum, kanatlılar için kafesler, maymun, kanguru, deve kuşu, atlar, deve, ceylan, geyik, dağ keçisi, dağ koyunu, karaca, Kamerun koyunu evleri tel örgüyle çevrilmiş doğal ortamının ve kışlık barınakları bulunuyor. Kasım sonrası görebileceğiniz hayvan sayısı sezondan dolayı azalıyor.

Gaziantep Hayvanat Bahçesi, yaz döneminde (Nisan-Eylül) 09.00-19.00, kış döneminde ise (Ekim-Mart) 08.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık. Haftanın 7 günü açık olan Gaziantep Hayvanat Bahçesi giriş ücreti öğrenciler için 5TL, yetişkinler için ise 10TL.

Hayvanat bahçesine belediyenin B10 numaralı otobüsüyle gidiliyor. Burç Kavşağına kadar tramvayla gidip oradan otobüse binebilirsiniz. Burç Kavşağından taksiyle binmek isterseniz 25TL tutuyor.

Gaziantep, dünyanın en eski şehirlerinden bir olması nedeniyle hem gezilecek pek çok yere, hem de eşsiz bir kültüre sahip. Doğa ile baş başa kalmak isterseniz Sofdağı ile Hızır Yaylalarını görebilir, Dülükbaba ve Karpuzatan ile Burç Ormanları mesire yerlerini gezebilirsiniz.

Kentin mimarisi ile daha çok fikir sahibi olmak isteyenler için ise, Araban ve Tılbaşan Kaleleri; Kendirli, Aziz Bedros ve Nizip Fevkani Kiliseleri, tarihi Gaziantep camileri ve havraları ile sayısız hamamı ziyaret etme şansı var.

Gaziantep’e nasıl gidilir

Yüzyıllar boyunca önemli ticaret yolları üzerinde bulunan Gaziantep’e, Türkiye’nin pek çok yerinden kalkan şehirlerarası otobüslerle ya da uçakla kolaylıkla ulaşılabiliyor.

Her gün İstanbul, Ankara ve diğer illere uçak seferlerinin yapıldığı Gaziantep Oğuzeli Havalimanı şehir merkezine yaklaşık 20 km mesafede bulunuyor. Ayrıca bu havalimanından Almanya’ya ve dönemsel olarak bazı Avrupa kentlerine de direkt uçuşlar yapılıyor.

Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan ve Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan Gaziantep, kahramanlık öyküleri, tarihi ve doğal güzellikleri, kendine has kültürü ve eşsiz müzeleriyle ülkemizin en güzel destinasyonlarından.

Siz de Gaziantep uçak bileti veya Gaziantep otobüs bileti kampanyalarını inceleyerek, bu muhteşem şehrin göz alıcı güzelliği ile tanışma fırsatı yakalayabilirsiniz.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here