Uçak Bileti

İnka medeniyeti Peru’nun dağlık bölgelerinden 13. yüzyıl başlarında yükselmeye başladı. 1438’den beri her yeri fethe çıkarak önce İnka’nın kalbi olan Cuzco’yu ve sonra da Amerika kıtasının en büyük imparatorluğunu kurdular. İspanyolların 1532’de gelişiyle son bulan imparatorluktan geriye yağmacılardan çok da fazla bir şey kalmadı. Ancak ziyaretçiler yine de bu imparatorluğun ne kadar ileri teknolojiye sahip olduklarını görebilmeye yetecek kadar şey bulabilecekler.

Peru’nun başkenti Lima uçak bileti seçeneklerine göz atın.

En Güzel İnka Tapınakları

1. Moray

Moray adeta bir permakültür laboratuvarı. Andes’in yükseklerinde çok sağlıklı bitkilerin yetiştirildiği ve iklimsel farklılık deneylerinin yapılabildiği bir bölge. Yükseklerde daha soğuk olan hava dağın altlarına indikçe ısınıyor. En derin krater 150 metre derinliğinde ve sıcaklık farkı en aşağısı ile yukarısı arasında 15 derece oynuyor.

Mobil Uygulama

2. Winay Wayna

Winay Wayna Urubamba Nehrine tepeden bakan bir konuma sahip. Inca yolu üzerinde yer almasından dolayı Machu Picchu’ya giden gezginlerin de durup dinlendiği bir nokta. Inca harabelerine de sahip olan Winay Wayna üst ve alt katın merdivenlerle birleştiği ve çeşme gibi yapıların da bulunduğu bir site. Evlerin arkasında ise perma kültür bahçeleri bulunuyor.

3. Coricancha

Cuzco’da bulunan Coricancha “Güneş Tapınağı” anlamına geliyor ve İnka İmparatorluğunun en önemli tapınağıydı. Bir zamanlar duvarları ve yerleri altınla kaplı, bahçesinde de som altından heykeller yer alıyordu. Aynı diğer İnka anıtlarında olduğu gibi işgalciler tarafından yağmalandı. Bu işgalcilerden biri de harabelerin üzerine bir Hristiyan kilisesi yaptı. Güçlü depremlere dayanamayan kilise çok zarar görse de İnka taşından yapılmış olan duvarların geniş ve büyük olmasından dolayı halen sağlam duruyor.

4. Llactapata

2,840 metre yükseklikte, İnka yolunun üzerinde bulunan Llactapata Quechua dilinde “Yüksek Şehir” anlamına geliyor. Yüksek ihtimalle ambar olarak kullanıldığı tahmin edilen tapınak İspanyolların istilasından kaçarken Manco Inca Yupanqui tarafından yakıldı. Tüm bunların sonunda ise İspanyollar İnka yolunu ve yerleşim bölgelerini asla keşfedemedi.

5. Isla del Sol

Güneş Adası anlamına gelen Isla del Sol çok kayalıklı bir tepede, Titicaca gölünün güneyinde yer alıyor. İnka dinine göre büyük sel baskınından sonra ilk görünen kara parçası olan adaydı ve buradan doğan güneş gökyüzünü aydınlatmaya başlıyordu. Güneş tanrısının da doğum yeri olan adada bir çok kutsal yer var. Kutsal Kaya ve Chicana adındaki labirent bunlardan bir kaçı.

6. Sacsayhuaman

Cusco’nun üzerinde yer alan Sacsayhuaman Inka taşlarıyla örülü bir kompleks. İmparatorluğun kalbi Cusco’nın şekli İnka hanedanlığının sembolü olan pumayı andırıyor. Pumanın karnı ana bölge, Tullumayo nehri omurilik ve Sacsayhuaman tepeleri de başını oluşturuyor. Dev boyutlarda ve üç farklı tipte inşa edilmiş kireç taşından birbirine paralel duvarlar inanılmaz bir görüntü oluşturuyor. Sürekli zikzak çizen duvarların da pumanın dişlerini sembolize ettiği söyleniyor. İnka duvarları o kadar sıkı örülmüş ki arasına bir kağıt sokmanız bile imkansız.

7. Inca Pisac

Pisac, Quechua dilinde “keklik” anlamına geliyor. İnka geleneklerine göre şehirlerdeki binalar kuşların ve hayvanların şeklinde olması gerekiyordu, aynı keklik gibi. İnca harabeleri arasında askeri kaleler, dini tapınaklar ve bireysel evler bulunuyor ve hepsi de Salkantay dağları arasından kutsal vadiye bakıyor. Pisac’ın kutsal vadinin güneyini koruduğu ve İnka İmparatorluğu ile yağmur ormanları arasındaki yolun kontrolünü sağladığı düşünülüyor.

8. Choquequirao

Cuzco ve Apurimac’ın sınırında yer alan Choquequirao “Altın Beşiği” anlamına geliyor ve deniz seviyesinden 3085 metre yükseklikte bulunuyor. İnka harabeleri arasında iki katı birbirine bağlayan bir merdiven ve 180 bahçe bulunuyor. Machu Picchu’dan çok daha farklı bir tarzda inşa edilen Choquequirao daha geniş bir bölgede bulunuyor. Buraya geliş sadece at üzerinde yada yürüyerek yapılabiliyor. Bu yüzden de Machu Picchu’dan daha az ziyaretçi görüyor. Araçsız bir şekilde Cachora’dan Choquequirao’a trekking 4 günü bulabiliyor.

9. Ollantaytambo

İnka imparatorluğunun hükümdarlığında Ollantaytambo imparator Pachacuti’nin sarayıydı. O zamanlar Peru’yu işgale gelen İspanyollara karşı da bir kale görevi görerek direniş için hayat verdi. Günümüzde de Ollantaytambo harabeleri hem çok önemli bir turistik bölge hem de İnka Yolu için en çok tercih edilen başlangıç noktası.

10. Machu Picchu

Dünyanın en güzel ve en etkileyici antik İnka harabeleri olan Machu Picchu 1911’de Hawaili tarihçi Hiram tarafından yüzyıllar boyunca Urubamba Vadisinde saklı kaldıktan sonra tekrar gün yüzüne çıkartıldı. “İnkaların kayıp şehri” aşağıdan hiç gözükmüyor ve çevresini saran perma kültür bahçeleriyle, doğal su kaynaklarıyla kendi kendine yetebiliyor. Yerel olarak bilinse de 1911 yılına kadar dış dünyaya tamamen kapalıydı, ta ki 1911’e kadar. O günden bu güne Machu Picchu Peru’nun en önemli turistik merkezi halinde.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here