Uçak Bileti

Hıristiyan Monastisizmi, kutsal örneklere ve ideallere göre modellenen ve Hıristiyan Kilisesi tarihinin erken dönemlerinde gelişmeye başlayan bir uygulama. Başlangıçta, tüm Hıristiyan rahipleri nadiren diğer insanlarla karşılaşan müminlerdi. Ancak yalnız yaşamanın zorluğu yüzünden birçok keşiş başarısızlığa uğruyor ya eski yaşamlarına dönüyor ya da manevi olarak yıpranıyordu. Daha fazla insan keşiş hayatını benimsedikçe bir araya gelmeye ve sonunda Hıristiyan manastırlarında yaşamaya başladı.

Dünyanın En Güzel Manastırları

1. Alcobaça Manastırı

Alcobaça Manastırı Portekiz’in merkezinde Alcobaça kasabasında bulunan bir Roma Katolik Manastırı. İlk Portekiz Kralı Afonso Henriques tarafından 1153’de kuruldu ve tarih boyunca Portekiz Kralları ile yakın bir ilişki sürdürdü. Portekiz’deki ilk Gotik yapılar kilise ve manastırdı ve Coimbra’daki Santa Cruz Manastırı ile birlikte Portekiz’deki ortaçağ Hıristiyan manastırlarının en önemlilerindendi.

2. Sümela Manastırı

Sümela Manastırı günümüzde Türkiye‘de Trabzon Altındere Vadisi’ne bakan dik bir uçurumun eteklerinde duran bir Yunan Ortodoks manastırı. Manastır Roma İmparatoru I. Theodosius (375-395) döneminde MÖ 386’da kuruldu. Efsaneye göre iki rahip dağlardaki bir mağarada mucizevi bir şekilde Meryem ananın bir ikonasını bulurlar ve burada manastırın temellerini atarlar. Uzun tarihi boyunca Sümela Manastırı birkaç kez yıkıldı ve çeşitli Roma İmparatorları tarafından restore edildi ve 13. yüzyıldan bugünkü haline ulaştı.

3. Ostrog Manastırı

Ostrog Manastırı Ostroška Greda Dağı’nın büyük kayalarından yükselen neredeyse dikey bir zemine dayanan bir Sırp Ortodoks manastırı. Ostrog Saint Basil’e ithaf edildi ve Karadağ’ın en popüler hac yeri. 17. yüzyıldan kurulan manastır kompleksi büyük kısmını tahrip eden bir yangın sonrasında günümüzdeki görünüşünü 1923-1926’da kazandı. Neyse ki iki küçük mağara kilise sağ kaldı ve kiliseler bugün anıtın kilit alanları.

Mobil Uygulama

4. Kiev Pechersk Lavra

Kiev Peachersk Lavra olarak da bilinene Kiev Mağaralar Manastırı Kiev Ukrayna’daki tarihi bir Ortodoks Hıristiyan manastırı. 1015’te mağara manastırı olarak kuruluşundan bu yana Lavra Doğu Avrupa‘daki Doğu Ortodoks Hıristiyanlığının en önemli merkezi oldu. Kiev göklerinin göze çarpan özelliği olan Kiev Pechersk Lavra, Büyük Lavra Çankulesinden yer altı mağara sistemlerine ve görkemli taş sur duvarlarına kadar birçok mimari eseri barındırıyor.

5. Gelati Manastırı

Gelati Manastırı Batı Gürcistan’daki bir manastır kompleksi. Manastır 1106’da Gürcistan Kralı David tarafından kurulan Virgin Kilisesi’ni ve 13. yüzyıla uzanan St George ve St Nicholas’ın kiliselerini içerir. Gelati Manastırı uzun süredir Gürcistan’ın başlıca kültürel ve entelektüel merkezlerinden biri oldu. En ünlü Gürcü bilim adamlarından, ilahiyatçılarından ve filozoflarından bazılarını istihdam eden bir akademisi vardı.

6. Athos Dağı

Athos Dağı kuzey Yunanistan’da bir dağ ve bir yarımada. Büyük Halkidiki yarımadasının en doğudaki “bacağı” olan yarımada 20 Doğu Ortodoks manastırında yaklaşık 1.400 keşiş barındırıyor. Yunan egemenliği altındaki özerk bir devlet olan bölgeye giriş sıkı kontrol altında ve yalnızca tekneyle erişilebiliyor. Athos Dağı’na sadece erkekler girilebiliyor ve sadece erkek keşişlerin orada yaşamasına izin veriliyor. 20 manastırdan biri Rus, birisi Bulgar bir diğeri ise Sırp manastırıyken ve geri kalanı Yunan. Manastırın “Sketae” adı verilen kurallarına uygun olarak yaşayan Romen ve Bulgar Hristiyan müminleri toplulukları da var. Yabancı manastırlar ve sketalar kendi ülkelerince desteklenmekte.

7. Rila Manastırı

Rilalı Aziz Ivan Manastırı daha çok Rila Manastırı olarak bilinir ve Bulgaristan’ın en büyük ve en ünlü Doğu Ortodoks manastırındandır. Kuzeybatı Rila Dağları’nda Rilska Nehri’nin derin vadisinde yer alır. Geleneksel olarak manastırın Çar I. Peter’in (927-968) egemen olduğu sırada Rila’nın kurucusu adını da aldığı Aziz Ivan tarafından kurulduğu düşünülmektedir. Mümin manastırın bulunduğu yerden uzak olmayan bir mağarada herhangi bir maddi mülkiyeti olmadan yaşarken kompleks eğitimlerini almak için dağlara gelen öğrencileri tarafından inşa edildi.

8. Aziz Catherine Manastırı

Aziz Catherine Manastırı Mısır’daki Sina Yarımadasında, Sina Dağı’nın eteklerinde bulunan bir vadinin ağzında uzanıyor. Ortodoks manastıra dünyanın çalışan en eski Hristiyan manastırı dense de Kızıl Deniz’in kenarındaki çölde bulunan Kahire’nin güneyinde bulunan Aziz Anthony Manastırı da bu unvanda hak iddia ediyor. Manastır I. Doğu Roma İmparatoru I. Justinian’ın (527-565) emri üzerine Musa’nın yanan çalıyı gördüğü düşünülen yerde inşa edildi. Manastırın kütüphanesi Vatikan Kütüphanesi’nin sınırsız sayıdaki koleksiyonundan sonra dünyadaki erken dönem kodekslerin ve el yazmalarının en büyük ikinci koleksiyonunu koruyor.

9. El Escorial

İspanya’daki Sierra de Guadarrama eteklerinde bulunan San Lorenzo de El Escorial Manastırı (kısaca El Escorial) Kral II. Philip döneminde İspanyol İmparatorluğu’nun politik merkeziydi. Philip 1559’da Juan Bautista de Toledo’yu mimar olarak atadı. Juan Bautista kariyerinin büyük bölümünü Aziz Petrus Bazilikası üstünde de çalıştığı Roma’da geçirdi. Birlikte El Escorial’ı İspanya’nın Hıristiyan dünyasının merkezi olarak üstlendiği role uygun olarak tasarladılar. Bugün bir İspanyol kraliyet alanlarından biri ve manastır, kraliyet sarayı, müze ve okul olarak görev yapmakta.

10. Meteora

Metéora (havada asılı) Yunanistan‘daki Doğu Ortodoks manastırlarının en büyüklerinden ve Athos Dağı’ndaki ikinci en büyük ve önemli komplekslerinden biri. Yunanistan’ın merkezindeki 6 Hıristiyan manastırı doğal kum taşı kaya direkleri üzerine inşa edildi. 14. Yüzyıldan Athos Dağı’ndan Athanasios Koinovitis Geniş Kaya’da büyük Meteoron manastırını kurdu. Manastırlara giriş çıkışı tamamen kontrol altında tutarak siyasi karışıklıklardan kendilerini koruyabildikleri için güvende hissettikleri bir yer oldu. Manastırlara giriş kasıtlı olarak zor kılındı. Ya uzun merdivenler tırmanılmalı ya da malları ve insanları çekmek için kullanılan büyük ağlar kullanılmalıydı. Bu oldukça büyük bir inanç gerektiriyordu, halatlar sadece “Tanrı onları kopardığında” değiştirildi.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here