Uçak Bileti

Cordoba anıtsal geçmişinin gölgesinde yaşıyor. 10. yüzyıl boyunca akademik, mimari ve sanatsal başarılarıyla Paris ve Roma’yı geride bırakarak Avrupa’nın en büyük başkentiydi. Bu etkileyici Endülüs şehri Avrupa‘nın en etkileyici İslami yapılarından olan ve UNESCO listesine girmiş cami La Mezquita sayesinde bir bakıma hala batının Mekke’si. Cordoba’nın diğer çekici özellikleri ise Fas’ı andıran eski yerleşimi ve tarihi Yahudi Mahallesi.

Judería yani Yahudi Mahallesi dar ve dolambaçlı sokaklardan, sakin meydanlardan ve renkli çiçeklerle donanmış taraçaları sahip beyaz evlerden oluşan şirin bir labirent gibi. Cordoba aynı zamanda sanatsal el işleri ve gastronomisi ile meşhur. Tuzlanmış Morina zeytinyağı ve portakallardan oluşan Naranja con Aceite y Bacalao, Gazpaço’ya benzeyen ancak daha doyurucu olan taze domates çorbası Salmorejo ve Araplardan esinlenmiş turunçgiller kremasıyla doldurulmuş bir hamur işi olan Pastel Cordobés favorilerimiz oldu.

Madinat al-Zahra

Cordoba şehir merkezinin 10 kilometre batısında bulunan Madinat al-Zahra, III. Abdurrahman tarafından inşa edilen ve adını Abdurrahman’ın en sevdiği eşi olan Zahara’dan alan bir Fas Sarayı ve kasabası. Orijinal sarayın 30 bin kişi barındıracak kadar büyük olduğu söyleniyor. Saray 1010’da Murabıtlar tarafından yok edildi ve günümüzde çoğunlukla harabe halinde.

Mobil Uygulama

Almodóvar del Río Kalesi

Almodóvar del Río Kalesi Cordoba’dan 22 kilometre uzaklıkta ve aynı adı taşıyan kasabada bulunuyor. Kale 740’a tarihlenen büyük bir antik Fas askeri hisarı. Tepenin zirvesinde ki avantajlı bir konuma inşa edilen kale 5000 metrekarelik bir alanı kaplayan surlarla çevrili. Stratejik konumu sayesinde kale Cordoba şehrinin savunmasını sağlıyordu. Kalede eski savunma duvarlarını, kuleleri, zindanları ve yeraltı geçitlerini geziyoruz.

Cardeña-Montoro Dağları Tabiat Parkı

Cardeña-Montoro Dağları Tabiat Parkı Cordoba’nın dışındaki dramatik kireçtaşı dağlarda bulunuyor. Bu engebeli topraklar meşe ve zeytin ağaçları gibi tipik Akdeniz bitki örtüsüne sahip. Kartalların, akbabaların, ala doğanların ve leyleklerin görülebildiği park kuş gözlemcileri için adeta bir cennet. Tabiat Parkı aynı zamanda tepelere serpilmiş bir kaç küçük kırsal kasabaya da sahip. Son derece güzel beyaz badanalı evleri ile bu antik Pueblos Blancos (Beyaz Köyler) Endülüs kırsalının cazibesi ile dolu.

Endülüs Zaviyeleri

Endülüsya’dan geçen keyifli bir güzergâh 4. yüzyıldan günümüze kadar keşişler tarafından kullanılan 13 zaviyeden oluşan bir grubu da içeriyor. Tüm seviyeleri ziyaret etmek bütün günümüzü alıyor. Cordoba’da Plaza de Colón’dan ayrılıp Ronda de los Tejares’in kuzeydoğu ucunda Carretera del Brillante Yolu’na çıkıyoruz Cordoba dağlarının Kuzey yamaçlarında 7 kilometre ilerledikten sonra Las Ermitas’a varıyoruz. Buz zaviyeler Las Ermitas’ta Brethren of Our Lady of Bethlehem cemaatine ait. Cemaatin 18. yüzyıldan kalma kilisesi panaromik muhteşem bir dağ manzarasına sahip.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here