Uçak Bileti

Balkanlar çok sevdiğimiz ve sıklıkla gittiğimiz destinasyonlar arasında yer alıyor. Bazı Balkan ülkelerinin Türk vatandaşlarından vize istememesi de seyahatin önündeki engelleri kaldırıyor. Tabi en sevdiklerimiz vizesiz ve pasaportsuz gidilebilen ülkeler. 😃 Ama vizesiz Balkan ülkeleri de gözümüzün nuru elbette.

Balkanlar veya Balkan Yarımadası, Avrupa kıtasının güneydoğu kesiminde, İtalya Yarımadası’nın doğusu, Anadolu’nun batısı ve kuzeybatısında yer alan coğrafi ve kültürel bölge. Dağlık yer anlamına gelen Balkanlar, Karadeniz ile Adriyatik Denizi arasında kalan ve çoğunlukla da dağlık engebeli bir bölgede yer alıyor.

Arnavutluk, Bosna-Hersek, Saraybosna, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Romanya, Sırbistan, Slovenya, Türkiye ve Yunanistan Balkan ülkelerini oluşturuyor.

Balkanlar, hem vizesiz ülkeler olması hem de birden çok ülke görme fırsatı tanıdığı için en fazla tercih edilen yurtdışı turları arasında yerini alıyor. Balkanlarda yer alan ülkelerden vizesiz olanlarını ziyaret etmek için Üsküp veya Belgrad başlangıçlı bir seyahat seçeneği planlamak iyi fikir.

Vizesiz Balkan Ülkeleri

Türkiye’den vize istemeyen Balkan ülkeleri

  • Sırbistan
  • Karadağ
  • Bosna Hersek
  • Makedonya
  • Kosova
  • Arnavutluk

Sırbistan

Vizesiz Balkan ülkeleri

Sırbistan asma bahçeleri, yemyeşil ovalara kurulu manastırları, nehirleri, gölleri ve kaplıcalarıyla insanı etkileyen bir ülke. Sırbistan’ın başkenti Belgrad farklı kültürleri bir potada eriten dokusuyla görülmeye değer.

Sava ırmağının kıyısında kurulmuş Belgrad, Sırbistan’ın başkenti ve aynı zamanda en büyük şehri. Tipik bir doğu Avrupa şehri olan Belgrad, diğer bölgesel rakipleri Zagreb, Sofya, Ljubljana, Saraybosna, Bükreş gibi diğer Balkan şehirlerinin kendisine gıpta ile baktığı bir başkent aynı zamanda.

Temiz havasıyla insana nefes aldığını hissettiren bu şehirde Kale Meydanı, Askeri Müze, İstanbul Kapı, Saat Kulesi, Lazerevic Anıtı, Nebojsa Kulesi ve Saborna Kilisesi bu şehri daha da güzelleştiren yapılar olarak karşımıza çıkıyor.

Son yıllarda Balkan coğrafyasının ve Doğu Avrupa’nın en çok ziyaretçi ağırlayan şehri unvanını taşıyan Belgrad, çılgın gece hayatı, ekonomik konaklama ve yeme-içme seçenekleri ile bu unvanını uzun yıllar taşıyacak gibi görünüyor.

Düzenli cadde ve sokakları, sıcakkanlı insanları, kaliteli mekanları ve çok sayıda kafe, bar ve restoranı ile şehir birkaç günlük tatiller için bile ideal. Belgrad uçak bileti seçeneklerine bakarak bu güzel seyahatin ilk adımını atabilirsiniz.

Karadağ

Karadağ

Vizesiz Balkan ülkeleri içinde benim en sevdiğim ülke Karadağ sanırım. Karadağ’ın kıyı şehri Kotor körfezinin nefes kesen manzarasıyla büyülüyor. Karadağ 180 gün içinde 90 günü aşmayan seyahatlerde Türk vatandaşlarından vize istemiyor. Karadağ’ın sahil şehirlerinden biri olan Budva ülkenin turizm merkezi olarak kabul ediliyor. 2 bin 500 senelik geçmişiyle Adriyatik Denizi kıyısındaki en eski yerleşim yerlerinden birisi.

Budva‘da şehir yat limanı, Hawaii’ye benzerliğiyle ün yapan St.Nikola Adası, Stari Grad’ı ve kalesiyle ziyaretçilerini hayran bırakıyor. Başkent Podgorica ve Orta Çağ tarzı birçok binayı barındıran eski başkent Cetinje de en çok ilgi gören yerler arasında.

Bosna-Hersek

Mostar-Bosna-Hersek

Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna, Sarajevo olarak da biliniyor. Hepimizin yüreğine hüzünlü bir dokunuş yapan Saraybosna küllerinden yeniden doğan bir şehir.

Osmanlı egemenliğindeki geçmiş günlerinin izlerini taşıyan sokakları ve kalabalık Müslüman nüfusuyla evinizde gibi hissedeceğiniz şehirde Baş Çarşı Balkanların en büyük ve en eski kapalı çarşılarından biri. Avrupa’nın en müstesna çarşısı Başçarşı’ya sahip olan bu şehirde her sokağı gezmeli her köşeyi içinize çekmelisiniz.

Geçmişin kötü günlerini silip tarihi ve kültürel eserleriyle yeniden şahlanmaya hazırlanan kent Osmanlı döneminden kalan eserleriyle ziyaretçilerine nasıl da dimdik ayakta kaldığını anlatıyor. Güçlü duruşun bir simgesi olan bu şehirde hüzünle umut birbirine karışıyor.

Balkanların acılara tanıklık eden kenti Mostar, UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alıyor. Bosna-Hersek’in en çok ziyaretçi çeken iki şehrinden biri olan Mostar’da Mostar Köprüsü dillere destan. Lezzetli yemekleri ve tarihi geçmişi ile şehirde zamanda yolculuğa çıkılıyor.

Mimar Hayreddin tarafından 1566’da inşa edilen ve Osmanlı mimarisinin bir şaheseri olan Mostar Köprüsü bunun en bariz örneği aslında. Türkiye Cumhuriyeti’nin katkılarıyla birebir aynısı yapılan bu eşsiz mimari savaşla tarihin silinemeyeceğini anlatıyor. Haftanın her günü Saraybosna uçak bileti bulabilmek büyük avantaj.

Makedonya

Ohrid-Makedonya

Her köşesinde geçmişin izlerini, her yanında doğanın hazinesini barındıran Makedonya birbirinden güzel şehirleri, masmavi denizi ve tarihi dokusuyla tam bir tatil yeri. Türk vatandaşları Makedonya’yı 90 güne kadar vizesiz ziyaret edebiliyor.

Makedonya’nın başkenti Üsküp, orijinal dilinde Skopje olarak anılıyor. Uzun yıllar Osmanlı egemenliğinde kalan şehirde çok sayıda Türk-İslam eserine rastlamak mümkün. Osmanlı Devleti’nin 542 sene süresince egemen olduğu Makedonya, Avrupa’nın kendine has kültürü ve özelliklerini korumayı başarmış ülkeleri arasında yer alıyor.

Vizesiz gidilebilen ülkeler arasında en çok tercih edileni olan Makedonya’nın Üsküp, Manastır ve Ohrid şehirleri en çok ilgi görenler arasında yer alıyor.

Manastır, Kırçova, Struga, Kalkandelen gibi şehirlerde de son yıllarda doğa turizmi gelişme gösteriyor. Makedonya, kuzeyde Sırbistan ve Kosova, batıda Arnavutluk, güneyde Yunanistan, doğuda Bulgaristan ile komşu.

Eski Çarşı, Taş Köprü ve Üsküp Kalesi mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Üsküp uçak bileti fiyatları da oldukça uygun.

Ohrid Gölü’nün kıyısında kurulan Ohrid şehri, Makedonya’nın özellikle yaz aylarında kalabalıklaşan turizm kenti. Ucuz konaklama seçenekleri, muhteşem yemekleri, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki eski şehri ve konaklarıyla Ohrid, Avrupa’nın en güzel köşelerinden.

Kosova

Kosova

Uzun yıllar Osmanlı egemenliği altında kalmasından dolayı Osmanlı izlerinin hala görülebildiği Kosova, 2008 yılından bu yana bağımsız. Denize kıyısı olmayan ve Avrupa’nın en genç ülkelerinden Kosova’da, havayolu ile giriş yapılabilecek tek şehir başkent Priştine.

Kiliseleri, camileri ve tarihi saat kulesiyle zamanda yolculuk yaptıran bir şehir Priştine. Bölgenin en fakir ülkelerinden biri olan Kosova, Türk vatandaşları 180 gün içerisinde 90 güne kadar vizeden muaf tutuluyor.

Arnavutluk

Arnavutluk

Türk vatandaşları 90 güne kadar seyahatlerinde, ülkeye vizesiz giriş yapabiliyor. Avrupa’da en güzel kıyılara sahip olan ülkelerden biri Arnavutluk. Adriyatik’in el değmemiş sahilleri, yemyeşil ormanlarla birleştiğinde insana huzur veriyor.

Avrupa’da kendine has kültürünü korumayı başaran ülkelerden biri olan Arnavutluk, Adriyatik kıyısındaki muhteşem manzaraları ve doğasıyla etkileyici güzellikte. Arnavutluk gezilecek yerler arasında Tiran, Kruja, Gostivar, Berat, Elbasan, Durres ve Vlore ve İşkodra şehirleri yer alıyor.

Vizesiz Balkan ülkeleri pasaport ve uçak biletini hazırlayıp hiçbir bürokrasi olmadan rahatlıkla gidilebilecek destinasyonlar. Kısa sürede ulaşım imkanı ve uygun fiyatlı konaklama seçenekleri bu ülkelere olan seyahatleri kolaylaştırıyor.

Otobüs Bileti

3 YORUMLAR

  1. Belgrad ve Ohrid benim favori şehirlerim. UNESCO Dünya Mirası Ohrid eski çarşı ise pek beğendiğim bir yer oldu. Tarihi sokaklarında dolaşın, Ohri Gölü’nde tekne turuna çıkın. Eski kiliseleri ziyaret edin.

  2. Ben de yakın zamanda Vizesiz Avrupa ülkeleri konusunda bir yazı yazmıştım. Önerilerim için bakabilrsiniz:

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here