Uçak Bileti

Anadolu coğrafyaları antik kentler açısından tam bir hazine. Öyle ki bugün Roma İmparatorluğunun kalbi İtalya’dan daha fazla antik Roma şehrine sahip. Ondan öte geçmişe gittiğimizde çok daha köklü ve dünya tarihini yeniden yazdıran antik kalıntılar keşfedildi. Bu çok değerli antik miraslarını seyahat listemize koymak görevimiz olduğunu düşünüyorum.

Arkeolojik Olarak Çok Değerli Antik Ören Yerlerimiz

1. Göbeklitepe

Gobeklitepe

Şanlıurfa şehir merkezine yaklaşık 15 kilometre mesafede konumlanan Göbeklitepe, dünyanın bilinen en büyük ve en eski tapınağı. Günümüzden 12 bin yıl önce yapılan Göbeklitepe’de, hala gün yüzüne çıkarılamayan yapı ve eserler bulunuyor.

Kazı çalışmalarının devam ettiği bu anıtsal yapıda 12-12 adet dikili taş da var. Bu taşların birçoğunun üzerinde kabartılarak ya da oyularak yapılmış insan, el, kol, hayvan ve çeşitli soyut sembolleri yer alıyor.

Keşfedildikten sonra dünyanın bilinen tarihinin gözden geçirilmesine neden olan Göbeklitepe’nin nasıl tasarlandığı konusundaki soru işaretleri hala gizemini koruyor. Zira 12 bin yıl önce yaşayan insanlar yerleşim ve tarım kavramlarından çok uzaktı.

Mobil Uygulama

Havayolu ve şehirlerarası otobüslerle Şanlıurfa şehir merkezine ulaştıktan sonra, Göbeklitepe’nin yer aldığı Örencik köyü yakınlarına gitmelisiniz. Buraya toplu ulaşım hizmeti olmadığı için taksi kullanabilir ya da araç kiralayabilirsiniz.

2. Aslantepe

aslantepe

Türkiye’deki en büyük höyüklerden biri olan Aslantepe Höyüğü, yaklaşık 30 metre yüksekliğe sahip. Kuruluşu Milattan Önce 4-5 binli yıllara dek uzanan Aslantepe’nin, Fırat Nehri’ne doğru genişleyen Hitit İmparatorluğu’nun bir şehri olarak kullanıldığı da biliniyor.

Bölgede, Fransızlar tarafından 1932’de başlatılan arkeolojik kazılarda önemli tarihi kalıntıların ve çeşitli yapıların yanı sıra çok sayıda mühür ve madeni eşya da çıkarıldı.

Kazılarda bulunan ve tarihin seyrini değiştiren, dünyanın en eski kerpiç sarayı ve 5500 yıllık tapınak ile adını duyuran Aslantepe Höyüğü, Malatya merkezine 7 kilometre uzaklıkta konumlanıyor.

Anadolu’nun ilk şehir devletinin de yer aldığı Aslantepe’ye Malatya merkezinden yolcu taşıyan minibüsler, taksiler ya da araç kiralayarak ulaşılabilir. Farklı şehirlerden Malatya’ya ulaşım için de havayolu ya da şehirlerarası otobüsler kullanılabilir. Malatya otobüs bileti fiyatları için turna otobüs bileti sayfasını ziyaret edin.

3. Hattuşaş

Hattusas

Hitit Uygarlığının başkenti olan ve 1986 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine alınan Hattuşaş, sanat ve mimarlık alanında oldukça gelişmiş bir yapıya sahip. Bölgede bulunan çok sayıda kaya kütleleri ve dağ yamaçlarının surlarla çevrili olduğu şehir, ilk olarak 1834 yılında ortaya çıkarılıyor.

Kentte gün yüzüne çıkarılan çok sayıda önemli eser olsa da bunların arasında bulunan Kadeş Antlaşmasının çivi yazılı iki parçalı tableti günümüzde İstanbul Arkeoloji Müzesinde sergileniyor.

Hitit Uygarlığının görkemli tarihi ve zengin kültürüne dair eserlerin ve kalıntıların yer aldığı etkileyici bir antik kent olan Hattuşaş, Hititler’in geç tunç çağı dönemindeki başkentiydi.

Amasya Merzifon Havalimanı üzerinden ya da şehirlerarası otobüsler ve özel araçlarla gidilebilen Çorum’un, 82 kilometre uzağındaki Boğazkale ilçesinde bulunan Hattuşaş Antik Kenti’ne, Çorum otogarından kalkan Boğazkale otobüsleriyle ya da özel araçla ulaşılabilir.

4. Alacahöyük

Alacahoyuk

Çorum’un 45 kilometre uzağındaki Alacahöyük, dört ayrı kültür evresinden kalma 14 yerleşim alanına sahip. Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit ve Frig dönemlerinin yaşandığı ve ilk kez 1835 yılında W.C. Hamilton tarafından tanıtılan Alacaöyük, tarih boyunca Orta Anadoluyu ziyaret eden bilginlerin uğrak noktası oldu.

O dönemlerde yapılan kazılarda, antik kentte bulunan eserlerin Hititlere ait kabartmalar olduğu söylenerek araştırmalar derinleştiriliyor. 1935’den sonra yapılan araştırmalar sonucunda ulaşılan eserler arasında törensel sembol olan Hitit güneşi ve barışı simgeleyen geyikli Hitit güneşi bulunuyor.

Eski Tunç Çağı’na ait 13 kral mezarı ve 10 metre yüksekliğindeki sfenksli kapı gibi eserleriyle ünlü olan Alacahöyük, Tunç Çağı ve Hitit döneminin dinsel tören ve sanat merkeziydi. Çorum’un 45 kilometre güneyinde, Alaca ilçesinin 17 kilometre kuzeybatısında, Hattuşa’ya (Boğazköy) ise 34 kilometre uzaklıktaki Alacahöyük’e, Çorum merkezinden hareket eden otobüsler ve minibüslerle ulaşım imkanı var. Dileyenler araç kiralayarak ya da taksiyle de antik kente gidebilir.

5. Çatalhöyük

Catalhoyuk

Dünyanın en önemli arkeolojik kazı alanlarından biri olan Çatalhöyük, 9 bin yıl öncesinden günümüze kadar ulaşan bir Neolitik ve Kalkolitik Çağ yerleşim yeri. Konya’nın 52 kilometre güneydoğusunda, Çumra ilçesinde yer alan Çatalhöyük, insanlık tarihine ışık tutuyor.

Döneminin en kalabalık ve büyük yerleşim yerlerinden olan antik kent, ilginç mimariye sahip evleri, toplumsal konumu ve tarihi önemiyle dünyanın görülmesi gereken antik kentlerinden. Doğu ve Batı olmak üzere iki ayrı bölümden oluşan höyük, 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine girdi.

Kesintisiz 2 bin yıl boyunca yerleşimin aralıksız olarak devam ettiği kent, dünyanın bilinen en eski yerleşim yerleşimleri ve ilk tarımcı topluluklardan biri olma özelliği de taşıyor.

Türkiye’nin pek çok şehrinden karayolu, havayolu ve demiryolu aracılığıyla gidilebilen Konya’da, Çumra ilçesi otobüsleri ya da özel aracınızla antik kent bölgesine ulaşabilirsiniz.

En ucuz Konya otobüs bileti için turna.com otobüs bileti sayfasını ziyaret edebilirsiniz. En uygun Konya otobüs bileti fiyatlarını yakalamak için en az 3 gün öncesinden biletini satın almanı tavsiye ediyoruz..

6. Truva

Truva

Çanakkale’nin UNESCO Dünya Mirası Listesindeki yerleri arasındaki Truva, destanlara konu olan olayların geçtiği, dünyaca ünlü Hollywood filmlerine ev sahipliği yapan bir antik kent. Homeros’un İlyada eserine konu olan Truva Savaşı ile tarihe geçen kent, günümüzde çok sayıda ziyaretçi ağırlıyor.

Aynı yerde dokuz kez yeniden kurulan kent, ilk kez 1871’de keşfediliyor. Toplamda 33 katman ve 9 ana bölümden oluşan yerde kazı çalışmaları günümüzde de devam ediyor.

Türkiye’nin diğer şehirlerinden karayolu ve havayoluyla ulaşılabilen Çanakkale’de, şehir merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki Truva Antik Kenti’ne gitmek için özel aracı olmayanlar, Truva dolmuşlarını kullanabilir.

Çanakkale’nin günümüzde Hisarlık adıyla bilinen Tevfikiye Köyü yakınlarındaki antik kent, Homeros’un İlyada ve Odysseia destanlarının anayurdu olmasının yanı sıra 3500 yıl boyunca bölgenin önemli yerleşim yerlerinden biriydi.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here